Hazine, artık destekleme alımlarına kefil olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Hazine, artık destekleme alımlarına kefil olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM'ye sunulan 1998 yılı bütçe yasa tasarısında, borçlanma ve harcamaları disiplin altına almak için kamunun borçlanması, bütçe açığı ile sınırlandırılırken, Hazine'nin KİT'lerin destekleme alımı için yapacağı borçlanmalara kefalet vermemesi de öngörülüyor.

En belirgin özelliği Hazine'nin net iç borçlanmasına sınır getirilmesi olan bütçeyle, Özelleştirme İdaresi'nin Hazine'nin garantisiyle yapacağı borçlanmanın da 50 milyar lirayla sınırlandırılması öngörüldü. Hazine, Özelleştirme İdaresi'nin borçlanmalarına önceki yıllarda da garanti verebiliyordu. Ancak garanti verilebilecek borçlanma için herhangi bir sınırlama öngörülmüyordu.

Hazine'ye bütçeyle tanınan 4 katrilyonluk liralık net iç borçlanma limitinin bonolarla yapılan ve bir yıldan daha kısa vadeli borçlanmaları da kapsaması öngörüldü.

Bütçe tasarısında yer verilen bir başka maddeyle de Hazine garantörlüğünde dış borç alacak kuruluşların performans değerlendirmesine tabi tutulmaları öngörüldü. Hazine, başta belediyeler olmak üzere dış borçlanmasına garanti verdiği bir çok kuruluşun bu borçlarını ödemek zorunda kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!