Hazine arazilerine çözüm aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Hazine arazilerine çözüm aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 11:20

Hazine arazilerinin satışına ilişkin Kanun çerçevesinde Ankara, İstanbul ve İzmir`de ihaleye çıkarılan 32 parça araziden sadece 2`sinin satılabilmesi, satış stratejisinin yeniden gözden geçirilmesini de gündeme getirdi.

Hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılması projesi ile birlikte ilk partide Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya`da 58 parça arazi için ihaleye çıkıldı. 3 büyük ilde son 2 gün içinde gerçekleştirilen ihalelerde satışa sunulan 32 parça araziden 27`sine hiç teklif gelmedi. İstanbul`da 12 parça araziden 1`inin satışı gerçekleşirken, 3`üne verilen teklifler ise ya usule uygun olmadığı ya da belirlenen bedelin altında kaldığı için değerlendirmeye alınmadı.

İzmir`de de 15 parça araziden sadece 1`ine teklif verilirken, Ankara`da 5 parça araziye tek bir talip dahi çıkmadı.

Böylece 3 büyük ilde 158 trilyon 235.8 milyar lira gelir beklenen Hazine arazilerinin satışından devletin kasasına sadece 1 trilyon 61 milyar lira gireceği ortaya çıktı.

Antalya`da ise toplam değeri 442.7 milyar lira olan 26 parça Hazine arazisinin ihalesi bugün yapılıyor.

BEDEL TARTIŞMASI

Ankara, İstanbul ve İzmir`de satışa çıkarılan Hazine arazilerinin elde kalması, değer tespit komisyonlarının belirlediği satış bedellerinin de tartışılmasına yolaçtı.

İstanbul Ayazağa`da bulunan Hazine arazisine ilk tespitlerde 60-65 trilyon lira değer biçildi. Ancak değer tespit komisyonunda bu arazinin satış bedeli 70 trilyon lira olarak belirlendi. Aynı şekilde gerek bu ilde, gerekse Ankara`daki diğer arazilerin değerlerinin yüksek olduğu yolundaki şikayetler de Maliye Bakanlığı`na iletildi.

Yetkililer, piyasadaki durgunluğun yanı sıra değerlerin yüksek tutulmasının da satışlardan istenen sonucun alınmasına engel olduğunu belirtiyorlar.

Bu arada Maliye Bakanlığı`nda söz konusu ihalelerle ilgili olarak yapılan değerlendirmelerde, elde kalan Hazine arazilerinin ya fiyatları düşürülerek ya da parçalanarak satılması üzerinde duruluyor.

Yetkililer, büyük hacimli satışların ilk kez uygulamaya konulduğunu, bu satışlarda mevcut aksaklıkların da görüldüğünü vurguluyor.
HAZİNE ARAZİLERİ İÇİN TANITIM KAMPANYASI


Maliye Bakanlığı, Hazine arazilerinin satışını hızlandırmak için yurtiçi ve yurtdışında tanıtım kampanyaları düzenlemeye başladı.

Hazineye ait taşınmaz mallardan kamu için gerekli olmayanlar ile tahsis amacında kullanılmayanların satışlarının hızlandırılması için çıkarılan 4706 sayılı Kanun çerçevesinde harekete geçen Maliye Bakanlığı, vatandaşları ilgilendikleri Hazine arazileri için kendilerine dilekçe ile başvurmaya çağırdı.

Bakanlık`tan yapılan açıklamada, 4706 sayılı Kanun ile hazine taşınmazlarının satışında bürokratik işlemlerin en aza indirildiği, alıcılara da çeşitli avantajlar sağlandığı vurgulandı. Vatandaşların ilan edilen taşınmazları satın alabilecği gibi, henüz satışa çıkmamış bir taşınmaz mal için başvuru yapabileceği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

``Vatandaşlarımız, ilgilendikleri herhangi bir taşınmazın satışa çıkarılmasını, bir dilekçe ile Defterdarlık veya Malmüdürlüklerinden talep edebilirler. Bu müracaatlar, ivedilikle incelenerek, satışı uygun görülenlerin ihale gün ve saati dilekçe ile sahibine bildirilecektir.

Dilekçelerine makul bir sürede cevap alamayan vatandaşlarımız, Bakanlığımızın 415 19 76, 415 18 92, 415 19 17 ve 415 19 81 numaralı telefonlarını aradıkları veya (inf@milliemlak.gov.tr) adresine e-mail gönderdikleri takdirde, ilgili birimlerden gerekli araştırma yapılıp, talepleri en kısa süre içinde sonuçlandırılacak ve yazılı olarak bilgilendirileceklerdir.``

GAYRIMENKUL SATINALMAK İSTİYORSANIZ

Bu arada Maliye Bakanlığı, vatandaşları Hazine arazisi satışları konusunda aydınlatmak için bir de broşür bastırdı.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü`nce bastırılarak bütün teşkilata ve yurt dışındaki temsilciliklere gönderilen ``Gayrımenkul Satınalmak İstiyorsanız`` başlıklı broşürde, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında Hazine arazilerine talip olacakların nasıl hareket edecekleri tek tek anlatılıyor.

İçinde dilekçe ve teklif mektubu örneği dahi bulunan broşürde, yabancı uyruklu kişilerin de karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Hazineye ait taşınmaz mal satış ihalelerine katılabilecekleri belirtiliyor.

İhalere katılabilmek için kanuni ikametgah sahibi olunması, Türkiye`de tebligat adresi gösterilmesi, istenilen geçici teminat ve şartnamedeki yazılı belgelerin eksiksiz verilmesi gerektiği vurgulanan broşürde, ihale süreci ile ihaleden sonra yapılması gereken işlemler hakkında da detaylı bilgi veriliyor.

Bu kapsamda taşınmaz malı satın alanların tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde bedeli ödeyerek, malıda adına tescil ettirebileceği, yine satış bedelinin dörtte birinin 15 gün içinde peşin, kalanının de en fazla 2 yılda ve 12 eşit taksitte kanuni faizi ile birlikte ödeyebileceği vurgulanıyor.

Broşürde, Hazine arazisi satışlarından KDV ile satış ve tapu işlemlerinde vergi, resim, harç alınmayacağı, satın alınan taşınmaz malın 5 yıl süre ile emlak vergisine tabi tutulmayacağı da ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!