Hazine, 30 yıllık tahville vitrine çıktı, talep 5 milyar doları aştı

Güncelleme Tarihi:

Hazine, 30 yıllık tahville vitrine çıktı, talep 5 milyar doları aştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 00:00

Yılın ilk dış borçlanmasını dün gerçekleştiren Hazine, en uzun vade olan 30 yıllık dolar cinsi ihraçta bulundu. ‘Türkiye’nin notu artacak’ beklentisini satın alan yabancı yatırımcı bu tahvil ihracına büyük ilgi gösterince, talep 5 milyar doları aştı.

HAZİNE Müsteşarlığı’nın dün gerçekleştirdiği dolar cinsi tahvil ihracı, Türkiye’ye olan ilgiyi bir kez daha gözler önüne serdi. 2011 yılı dış borçlanma programı çerçevesinde yılın ilk dış borçlanmasında Hazine, en uzun vade olan 30 yıllık dolar cinsi ihraçta bulunurken, ‘Türkiye’nin ülke notu artacak’ beklentisiyle tahviller büyük ilgi gördü. Dolar cinsinden 2041 vadeli (30 yıl) bir tahvil ihracında gelen talep 5 milyar doların üzerine çıktı.

Beklentilerin etkisi

Hazine’nin dün sabah saatlerinde Barclays Capital, Deutsche Bank ve JP Morgan’a ortak lider bankalar olarak yetkilendirdiğini açıklamasının ardından talep toplama işleminde beklentiler etkisini gösterdi. Yıla iyimser bir tablo ile giren Türk para ve sermaye piyasalarında not artırımına ilişkin beklentiler fiyatlanırken, bu durum Hazine’nin dünkü ihalesinde de kendini gösterdi. Hazine’nin dünkü satışında yüzde 30’unu yurtiçine yüzde 70’ini ise yurtdışındaki yatırımcıya yapıldı.

1 yıl sonra yapılan ihraç

Hazine, bundan önceki 30 yıl vadeli tahvil ihracını yaklaşık bir yıl önce gerçekleştirmiş ve o zaman 2 milyar dolar civarında bir satış gerçekleştirmişti. Dünkü ihraçta ise borçlanma tutarı 1.5 milyar dolar civarında olurken, getirisi ise yüzde 6.25 düzeyi ile oldukça cazip seviyede oluştu. Piyasa uzmanları bu ihraca gelen talepte, özellikle “Türkiye’nin ülke notunun artırılarak yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseleceği” yönündeki beklentinin hakim olduğunu belirtirken, bazı analistler de şu noktaya dikkat çekti: “Bu ihraçta gelen talep de iyi, ancak talebin daha güçlü olacağı dönemler de gelecek. Piyasalarda not artırım beklentisi hakim. Hazine bu ihracı bu artırımın ardından yapsaydı talep daha güçlü olurdu.”

Dışardan 12.5 milyar TL

Hazine, Ekim 2010’da yayımladığı “Finansman Programı: 2010 yılı gelişmeleri ve 2011 yılı Öngörüleri” başlıklı raporunda, uluslararası sermaye piyasalarında yapılacak tahvil ihracına ek olarak Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer dış finansman kuruluşlarından sağlanacak proje ve program kredisi yoluyla toplam 12.5 milyar TL dış finansman elde edilmesinin hedeflendiğini belirtmişti. Bu arada geçtiğimiz günlerde ocak-şubat-mart aylarını kapsayan 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisini açıklamıştı Buna göre Hazine, bu dönemde 49.6 milyar TL’lik iç borç ödemesine karşılık, 44 milyar TL’lik toplam iç borçlanma gerçekleştirecek. 3 aylık dönemde 5.2 milyar TL’lik dış borç ödemesi yapacak olan Hazine’nin, iç ve dış borç ödemelerinin toplamı 49.2 milyar TL’ye ulaşacak.

‘Tarihi dip’ yenilendi, faiz 6.79’a indi

MERKEZ Bankası’nın yeni bir faiz indirimine gideceği beklentisiyle ‘tarihi dip’ yenilendi. 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge kağıdın bileşik faizi 6.79 düzeyi ile tüm zamanların en düşük seviyesine kadar geriledi. Yabancıların yoğun ilgisi faizin düşüşünde büyük etki yaratırken, işlem hacminin yüksek olduğu bono piyasasında, ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarına ve parasal genişlemeye devam edeceği beklentileri de eklendi.

Kâr satışı geldi Cumhuriyet 459 TL’ye geriledi

YILIN getiri şampiyonu altın 2011’in ilk haftasında kâr satışı ile karşılaştı. Uluslararası piyasalarda altının onsu, ABD ve Avrupa’dan gelen pozitif verilerin güveni artırması ile birlikte 1400 doların altına geriledi. Böylece içerde de 470 lirayı aşmış olan Cumhuriyet Altını’nın fiyatı dün serbest piyasada 459 liraya düştü. Geçen yılın sonunda yüklü miktarda altın alımı gerçekleştiren borsa yatırım fonlarının portföylerini dengeleme yönünde adım atıldığı ifade ediliyor.

WSJ: Merkez Bankası iyi, enflasyon 5’in altına inebilir

ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye’nin 2010 yılı enflasyon oranının hedeflerin altında gerçekleşmesine ilişkin yaptığı haberde, Merkez Bankası’nın kararlarının iyi gittiği değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Merkez Bankası’nın aralık ayında faiz oranlarını düşürmesine ilişkin politikasının iyi olduğu yönünde yorum yapıldı. Gazetenin internet sitesinde yer alan haberde Türkiye’nin sıcak para girişini sınırlamak ve aynı anda hızlı kredi büyümesini yavaşlatmak amacıyla uygulamaya koyduğu plan çerçevesinde aralık ayında faiz oranlarını düşürmesi sonucunda, yıllık enflasyon oranının beklenilenden daha hızlı şekilde düşerek yüzde 6.4’e indiğine dikkat çekildi. Bu oranın, bankanın yüzde 6.5 hedefinin de altında olduğu vurgulanan haberde, ekonomistlerin enflasyonun daha da yavaşlayarak yüzde 5’in de altına inebileceği yönünde açıklamalarda bulunduklarına değinildi. Ekonomistlerin “Yıllık enflasyonun bu orana düşmesi Merkez Bankası’nın güvenilirliğini artırır” yorumuna da yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!