Hayvancılığa destek yürürlüğe girdi

Güncelleme Tarihi:

Hayvancılığa destek yürürlüğe girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2005 10:56

Hayvancılık sektörüne yönelik olarak 2010 yılına kadar uygulanacak teşvikleri belirleyen Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdi. Kararla bu yıl sektöre devletin 622 milyon YTL kaynak aktarması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu’nun Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararı, 1 Ocak 2005’ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.

YEM BİTKİLERİ

Karar kapsamında yem bitkileri üretimi yapmak üzere başvuran üreticilere, nakliye ve ilaç bedeli hariç, çok yıllık yem bitkileri ekilişlerinde birinci yıl yatırım giderleri ve uygun görülen işletme giderlerinin ekiliş alanlarıyla uyumlu olarak satın alınan alet ve ekipmanlar da dahil proje bedelinin yüzde 40’ı, tek yıllık yem bitkilerinde ise proje bedelinin yüzde 30’u doğrudan ödenecek. Sertifikalı yem bitkileri tohumu üretim proje bedelinin ise yüzde 25’i karşılanacak.

KÜLTÜR IRKI VE SUNİ TOHUMLAMA

Yurt içinde yetiştirilen ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya yetkilendirilmiş kurumca damızlık belgesi veya saf ırk sertifikası verilmiş kültür ırkı damızlık gebe düveleri satın alanlara hayvan başına doğrudan ödeme yapılacak.

Haberin Devamı

Suni tohumlama sonucu doğan buzağılardan, soy kütüğüne kayıtlı olanlara daha fazla olmak üzere soy kütüğüne ve ön soy kütüğüne kayıtlı olanlara hayvan başına destekleme ödemesi yapılacak.

SÜTE PRİM

Çift cidarlı kazana, pastörizatör veya UHT sistemine sahip süt ürünleri imal eden işleme tesislerine süt satan üreticilere, hastalıktan ari işletmelere, soy kütüğüne kayıtlı olanlara, tarımsal amaçlı kooperatiflere üye olanlara ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine her bir litre süt için destekleme ödemesi yapılacak.

ETE DESTEK

Ruhsatlı kombina ve mezbahalarda kesim yaptırma şartı ile sığırlarda 190 kilogram ve üzeri ağırlığında kesim yaptıran üreticilere, Tarım Bakanlığı tarafından gerek görülürse et destekleme ödemesi yapılacak.

GIDA KONTROLÜ

Hayvansal orijinli gıda kontrolünde etkinliğin sağlanması, hayvan hastalıklarıyla mücadele, mezbaha ve denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi için belirlenecek bölge ve işletmelerde veteriner hekim çalıştırılması konusunda destek sağlanacak.

Desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılık desteklemeleri için ayrılan ödenekten karşılanacak ve ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak.

Haberin Devamı

Tarım Bakanı Sami Güçlü bu kapsamda sektöre aktarılacak devlet desteğinin toplam tutarını 622 milyon 245 bin YTL olarak açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!