Hayrına holding

Güncelleme Tarihi:

Hayrına holding
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 00:58

ECA ve Serel gibi 20 şirketi bünyesinde bulunduran Elginkan Holding, 15 yıldır patron olmadan yönetiliyor. Tüm gelirleri vakfa aktarılan Holding Başkanı Gaye Akçen, “Holdingde kâr dağıtmak yok, çünkü hissedar yok. Gelirler eğitime gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

ECA, Serel gibi kamuoyunun yakından tanıdığı armatür ve seramik markalarını bünyesinde bulunduran 20 şirketli Elginkan Holding, gelirlerinin tamamını Elginkan Vakfı’na aktararak eğitime harcaması nedeniyle Türkiye’nin en ilginç topluluklarından biri. Kökleri 1950’lere dayanan Elginkan Holding’in tüm hisseleri ve yönetimi, ailenin son temsilcisi Ekrem Elginkan’ın, 1999’da hayatını kaybetmesiyle birlikte Elginkan Vakfı’na geçti. Geçen yıl 1 milyar doları aşkın ciro elde eden Elginkan Holding, aralarında Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi çok sayıda üniversitenin temsilcilerinin de bulunduğu 34 kişilik Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından yönetiliyor. Vakıf dahil tüm çalışanların profesyonel olduğu Elginkan Holding ve Elginkan Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, geçen yıl gelirlerinin 1 milyar doları aştığı belirterek, “Rakiplerimize fazla bilgi vermemek için kârımızı ve ciromuzu tam olarak açıklamak istemiyorum. Zaten şirketlerimiz ve Vakıf bağımsız denetçiler ve Başbakanlık müfettişleri tarafından sürekli denetleniyor. Özetle şunu söyleyebilirim, bu holdingde kâr dağıtımı diye bir şey yok. Çünkü hissedar yok. Tüm kârımız, Holding’in yeni yatırım planları ve Vakfın eğitim yatırımları için ayrılıyor. Vakfın gelirlerinin yüzde 80’i eğitime harcanıyor” dedi.

Haberin Devamı

NİHAİ KARAR VAKFIN

Elginkan Holding’in Türkiye’de tüm varlıkları ve gelirleri bir vakfa ait olan tek şirket olduğunu vurgulayan Akçen şirketin işleyişini şöyle anlattı: “Aslında tüm sistem Rahmetli patronum Ekrem Elginkan tarafından bize bırakılan manifesto ile belirlenmiş durumda. Her bir şirketin yönetim kurulu var. Orada alınan kararlar yine her bir şirketteki Şirket İdare Meclisi’ne geliyor. Ondan sonra da Holding’in idare meclisinde geliyor. Nihai karar ise, Vakfın üst yönetim organı mütevelli heyetinde alınıyor. 5 bine yakın çalışanımızla Türkiye ekonomisine ve eğitimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Holding’in kârının bir kısmı yatırıma büyük bir kısmı da Vakfın eğitim projelerine ayrılıyor. Vakıf olarak bugüne kadar sayısız okul yaptırdık. Binlerce öğreniciye burs verdik. Sürekli olarak istihdama katkı sağlayacak kurslar düzenliyoruz.”
2014’te topluluğun gelirlerini 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Akçen, bunun için Filipinler, Malezya, Kamboçya, Endonezya gibi büyümenin daha fazla olduğu Uzakdoğu ülkelerine yönelmeye başladıklarını belirtiyor. Akçen, Elginkan Holding’in bu yıl yeni yatırım için 70 milyon Euro bütçe ayırdığını kaydetti.

Haberin Devamı

İç piyasaya mal yetiştiremiyoruz

İNŞAAT sektöründeki büyümeden olumlu etkilendiklerini kaydeden Gaye Akçen, “İç piyasaya mal yetiştiremiyoruz. Satışlarımız çok iyi gidiyor. Üretim kapasitemizi yurtiçi ve yurtdışında artıracak yatırımlarla büyümeyi sürdüreceğiz. Ortadoğu’dan çok yoğun ilgi var. Altın ve altın kaplama armatür siparişleri alıyoruz” dedi.

Ortaklık istemiyoruz

ÇOK az kredi kullanarak yatırım yaptıkları bilgisini veren Gaye Akçen, “Şirketlerimizin hepsi likit pozisyonda. Dış kaynak kullanmamaya çalışıyoruz. Ama biz ortaklığa kapalıyız. İşbirlikleri yapabiliriz ama üretimde ortaklığa Rahmetli Ekrem Elginkan’ın da vasiyeti olduğu için bugüne kadar hiç sıcak bakmadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üniversiteler yönetimde

Elginkan Vakfı, 1985 yılında Elginkan Ailesi’nin son temsilcisi Ekrem Elginkan tarafından şirketlerinin sonsuza kadar yaşaması amacıyla 1985 yılında kurulmuş. Vakfın Mütevelli Heyeti, aralarında İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversitelerin yanı sıra, TÜBİTAK gibi 20 kuruluş temsilcisi ve 14 değişmez üyeden oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!