Hayali ihracatta 20 firmayasuç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Hayali ihracatta 20 firmayasuç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Devlet Bakanı Tunca Toskay, hayali ihracat araştırması çerçevesinde 60 firmanın incelemeye alındığını, bunlardan 20’si hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.
Haberin Devamı

Devlet Bakanı Toskay, bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, hayali ihracat olayına karıştığı iddia edilen firmaların isimlerini, konunun yargı aşamasında olması nedeniyle açıklayamayacağını kaydetti. Dış Ticaret Kontrolörler Kurulu’nun 60 firmayı incelemeye aldığını ifade eden Toskay, 20 firma hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

KOMŞULARLA TİCARET

Toskay, bir başka soruyu yanıtlarken de, Türkiye’nin komşuları ile en az ticaret yapan ülkelerden biri olduğunu, bu zaafiyeti gidermeye çalıştıklarını bildirdi. 1999 yılına göre 2000 yılında ticaretin Irak’la yüzde 54, İran’la yüzde 58, Yunanistan’la yüzde 17, İsrail’le de yüzde 7 oranında arttığını ifade eden Toskay,bu yöndeki gayretlerin süreceğini söyledi.

Irak’a uygulanan ambargonun Türkiye’ye ciddi bir maliyet getirdiğini de bildiren Bakan Toskay, ambargoyu koyan ülkelerin çoğunun şimdi Bağdat’ta iş yapmaya çalıştıklarını anlattı. Toskay, Bağdat’ta düzenlenen fuara Türkiye’nin 100’ü aşkın firma ile katıldığını, 547 milyon dolarlık bağlantı yapıldığını, pazar payını daha da arttırma çabalarının sürdüğünü ifade etti.

Genel Kurul’da yapılan oylama ile Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Danıştay Başkanlığı’nın 2001 Mali Yılı Bütçeleri kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’nın bütçelerinin görüşülmesine başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!