Hawaii'de bile bu kadar çok tatil yok

Güncelleme Tarihi:

Hawaiide bile bu kadar çok tatil yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İşadamları, bayram ve yılbaşı tatillerinin birleştirilerek 10 gün olmasına tepki gösterirken, turizmciler sevindi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye'de 365 günün ancak 250 günü çalışıldığını belirterek, gelişmiş ükelerde bile Türkiye'deki kadar tatil yapılmadığını vurguladı. Bundan hem devletin vergi geliri kaybı, hem de sanayicinin üretim kaybı olduğunu kaydeden Yıldırım, ‘‘Özel sektörün Cumartesi, Pazar günleri dahi çalışması gereken dönemlerde maalesef uzun tatiller yapıyoruz. Hawaii ve Karayipler'de bile bu kadar tatil yok. Türkiye tatil cenneti’’ diye konuştu.

Öte yandan tatil nedeniyle harcamaların körüklendiğine de dikkat çeken Yıldırım, uzun tatillerde insanların, bütçesi müsait olmasa bileborçlanarak tatile gittiğini ve özellikle yurt dışı seyahatlerde talep patlaması yaşandığını belirtti. Yıldırım, ''Biz, bu kadar zengin, kaynaklarını hovardaca kullanacak bir ülke değiliz. İşletmelerimizin, insanımızın, ülkenin daha fazla çalışmaya, üretmeye ihtiyacı var. Bu tatiller çok'' dedi.

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton da, bu kadar uzun süreli tatiller yapılmasının insanları tembelliğe alıştırdığını söyledi. Alaton, şöyle konuştu:

‘‘Bu ezeli derdimiz uzun tatiller... Tatile girmeden önceki haftanın tembelliği ve tatilden sonraki haftanın da rehaveti aşağı yukarı bir ay bizi ekonomiden uzaklaştırır. Tembelliğe alıştırır. Her sene aynı problemi yaşarız ve çare üretmeyi aklımıza getirmeyiz. Belki Türkiye'nin Avrupa'nın en fakir ülkesi olmasının sebeplerinden biri bu garip tembelliğimizdir.’’

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Oğuz Satıcı da, Türkiye'nin tatil yapacak ya da tüketimi durduracak lükse sahip olmadığını söyledi. Satıcı, ‘‘Ama, bugün üretimi ve istihdamı zaten desteklemeyen şartlar içinde yaşıyoruz. Sektörümüz, hükümetin almış olduğu bazı kararlarla zorunlu tatile girmiş vaziyette. Bu açıdan, bayram ve yılbaşı tatilinin sektöre çok büyük etkisi olacağını sanmıyorum’’ diye konuştu. Oğuz Satıcı, kendi şirketi Teksfil'de çalışanların önceki tatillerin büyük çoğunluğunda çalışmasına karşın, bu sefer çalışmayacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!