Havalimanının lüksü onlardan soruluyor

Güncelleme Tarihi:

Havalimanının lüksü onlardan soruluyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 06, 2019 08:30

2007’de 3 genç mimar ortağın kurduğu YOO Mimarlık, 12 yılda büyüdü, çatısı altında 5 şirket oldu. Dünyaca ünlü markalarla çalışan, 15 ülkeye mobilya ihracatı yapan mimarlık şirketi San Francisco ve Dubai’de ofis açtı, holdingleşti. Michael Kors, Fendi, Prada, Louis Vuitton, Gucci gibi markalarla çalışan Mimar Holding lüks mağazacılık ve otelcilik dışında Ofix markasıyla da yılda 20 bin ofise hizmet veriyor. İstanbul Havalimanı’nın en lüks mağazalarını yapan grubun kurucuları haline geldiler.

Haberin Devamı

Alparslan Özarpat, Alptekin Yıldız ODTÜ, Orçun Özkan İTÜ mezunu 3 mimar. 2007’de YOO Mimarlığı kuran 3 ortak, mimari becerilerini girişimcilikle birleştirdi. Perakende sektöründe kazandıkları deneyimlerini yeni iş fikirleriyle desteklediler. Lüks markaların mağazalarını yaparken, ofislerin ihtiyaçlarını tedarik eden Ofix’i hayata geçirdiler. Ofix alanında Türkiye’nin en güçlü şirketlerinden biri oldu. Ayda 6 bin müşteriye hizmet veren büyüklüğe ulaştı. Mimari projeler, mağaza ve restoran tasarımları ve mobilyaları, ofislere, mağazalara servis hizmetleriyle de iş alanlarını büyüttüler. Ortaklar, kısa süre önce 5 şirketlerini Mimar Holding çatısı altında topladı. San Francisco ve Dubai’de ofisleri olan Mimar Holding, YOO Mimarlık, Arcoglobal, Ofix, H+Y Contrat, Servis 365 şirketleriyle büyüyor. İstanbul Havalimanı’nın da en lüks markalarının mağazalarını yapan, Harrods, La Fayatte gibi dünya devleri, Michael Kors, Fendi, Louis Vuitton, Prada gibi markalarla çalışan Mimar Holding’in kurucu ortaklarıyla buluştuk.

Haberin Devamı

Siz nasıl bir araya geldiniz ve bir mimarlık ofisinin ötesinde işlerinizi nasıl büyüttünüz?

Orçun Özkan: 2007’de kurduk şirketi. 3 kurucu ortağız. Ben İTÜ Mimarlık mezunuyum. Alparslan Özarpat ve Alptekin Yıldız ise ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden dönem arkadaşı. Ortaklık kurarak ilerlemeyi seçtik.

İlk ne tür işler yaptınız?

Biz perakende sektörüyle başladık. Loro Piana mağazası yapmıştık. Lüks mağazacılığa odaklandık. Lüks perakende sektörüne mobilya üretimiyle başladık, proje yönetimi yaparak alanı genişlettik. Yabancılarla çalışırken çok farklı disiplinleri deneyimledik. Bu bize çok şey kattı. Genelde Avrupalı şirketler Avrupalı şirketlerle çalışır. Bu dünyaca ünlü markalara çalışmak için belli süreçlerden geçmek gerekiyor. Üst düzey kaliteyi yakalamak, bunu sürdürülebilir hale getirmek gibi...

YOO Mimarlık tasarım hizmetleri sunarken siz alanı nasıl genişlettiniz?

İşler işleri doğurdu. Biz klasik mimarlık şirketleri gibi ilerlemedik. Tasarım, iç mimarlık işleri yaparken mobilya üretimine girdik. Ayrıca çalışırken farklı ihtiyaçları da gördük. Ofislerin ihtiyaçlarını karşılamak için Ofix’i kurduk 2014’te.

Haberin Devamı

Ofix’in mimarlıkla ilgisi yok...

Ofix bireysel ya da kurumsal müşterilere ofis ihtiyaçlarını karşılayan bir şirket. Günde 600-700 noktaya ürün dağıtılıyor.

20 BİN MÜŞTERİLERİ VAR

Kaç müşteriniz var?

Alparslan Özarpat: Ayda 6000 ofis bizden alışveriş yapıyor. Kayıtlı 20 bin müşterimiz var.

Arcoglobal ne yapıyor?

A.Ö: İstanbul İkitelli’de 2500 m2’lik üretim tesisimiz var.  Arcoglobal, lüks perakende sektörüne özel mobilya üretimi yapıyor. Mücevher mantığıyla satış yapan markalara mücevher özeninde mağaza mobilyası üretiyoruz.

O.Ö: Arcoglobal’de çalışanların neredeyse yarısı beyaz yakalı. Çok üst düzey bir çalışan profilimiz ve çok yetenekli ustalarımız var.  Bu mobilya sektöründe benzeri olmayan bir durum. Louis Vuitton, Michael Kors, Gucci, Fendi, DKNY, Zuma, 29, La Petite Maison, Fendi, Bvlgari, Loro Piana ve Richard Mille gibi markalarla çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Alptekin Yıldız: Son LaFayette içinde Ralph Lauren mazağasını yaptık. Paris’ten Dubai’ye Kiev’den Katar’a kadar farklı noktalarda iş yapıyoruz.

Türkiye’de son hangi işi yaptınız?

A.Ö:ÂÄ°stanbul Yeni Havalimanı içinde yürütülen lüks maÄŸazalar bölümünde Havalimanı DutyFree alanı luxuryzone bölümünün yüzde 60’ının inÅŸaat uygulama ve mobilya üretim süreçlerini yaptık. Louis Vuitton, 2 ayrı noktada Longchamp, Loro Piana, Bvlgari, 2 ayrı noktada Michael Kors, Fendi ile Prada maÄŸazalarını yaptık. MaÄŸaza açılış tarihleri farklı ancak hepsi haziranda açılmış olacak. Aynı zamanda Harrods tedarikçi listesindeyiz.

Havalimanının lüksü onlardan soruluyor

Haberin Devamı

YURTDIÅžI Ä°ÅžLER YOÄžUNLAÅžACAK

Hedefleriniz nedir?

A.Ö: İhracatımız şu anda ciromuzun yüzde 20’si. Bunu artırmayı hedefliyoruz. Türkiye için de ekonomiyi kalkındırmanın en önemli yolu ihracatı artırmak. Biz Londra’dan Katar’a yurtdışı işlerini yoğunlaştıracağız. Ayrıca konaklama sektöründe de daha fazla olacağız.

O.Ö: H+Y Contrat adlı bir şirket kurduk. En son kurduğumuz şirket bu. Ankara’daki Hitit Mobilya ile birlikteyiz. 30 bin metrekare fabrikası olan bir grup Hitit Mobilya. H+Y Contrat yalnızca lüks otellere hizmet verecek. Birkaç grupla anlaşmalar yaptık. Daha önceden Raffles, Shangri-La otellerine işler yaptık. Bu işleri büyütmek için bu şirketi kurduk.

Haberin Devamı

KURUCU ORTAKLAR KÄ°MDÄ°R

Alpaslan Özarpat: 1977 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladıktan sonra farklı global firmalarda görev aldı. 2007 yılında YOO Mimarlık’ta kurucu ortak olarak göreve başladı. Özarpat, Mimarlık ve proje koordinasyonu alanlarında yirmi yıllık deneyime sahip. Orçun Özkan: 1976 yılında Trabzon’da doğdu. 1999 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra global inşaat firmalarında görev aldı. 2007 yılında YOO Mimarlık’ta kurucu ortak olarak göreve başladı. Özkan, ağırlama, perakende ve ofis alanlarının iç mimari projelerinde 20 yılı aşkın süreli bir deneyime sahip. Alptekin Yıldız: 1976 yılında Ankara’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde lisans derecesini aldıktan sonra Gazi Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisansını tamamladı. İnşaat firmalarında görev alan Yıldız, 2007’de YOO Mimarlık kurucu ortağı oldu. Mimarlık alanındaki 20 yıllık deneyimiyle lüks perakende projelerinin üretim süreçlerinde çözüm geliştiren ve üreten ekiplere öncülük ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!