Havada 8 dakika

Güncelleme Tarihi:

Havada 8 dakika
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2019 08:30

İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemi dün başladı. TIR’lar malzemeleri karayoluyla taşırken, boş uçaklar da İstanbul üzerindeki 8 dakikalık uçuşla yeni evlerine gitti.

Haberin Devamı

DUYGUSAL VEDA

İstanbul Havalimanı’na dün başlayan taşınma Atatürk Havalimanı’nda duygusal anlar yaşattı. Son gün yolcuları hatıra fotoğrafları çektirirken, personel de bir yandan yolculara hizmet vermek bir yandan da taşınmaya destek olmak için çalıştı.

YAKLAŞIK 107 yıldır faaliyette olan Atatürk Havalimanı’na dün son kez sabah saatlerinde gittik. Gece saat 01.50’de son uçuşun yapılacağı Atatürk Havalimanın’da ilk olarak iç hatlar gidiş terminaline doğru yöneldik. Terminale adım attığımız anda edindiğimiz ilk izlenim ‘sanki havalimanı hiç kapanmayacak’ gibiydi. Hızlıca taksiden inip koşturanlar, tur otobüsleriyle gelip bir an önce kontrol noktasından geçmek isteyenler, askere gidecek çocuklarını uğurlayanlar kısacası her şey bir havalimanında rutin yaşanan şeylerdi. Hatta bazı yolcular Atatürk Havalimanı’ndan son kez yolculuk yaptığını bile farkında değildi.

40 YILLIK TARİH

Haberin Devamı

Fotoğraf servisinden arkadaşımız Selçuk Şamiloğlu ile terminale girince bizi yoğun bir bilet alma sırası karşıladı. Yolcular bir an önce biletini alıp ikinci kontrol noktasına ulaşmaya çalışıyordu. Havalimanı esnafına yöneldik. Yaklaşık 40 yıl önce Atatürk Havalimanın’da büfe çalıştırmaya başladığını söyleyen esnafa ilk sorumuz İstanbul Havalimanı’nda yer alacak mısınız oldu. Bize şunları söyledi: “40 yıl önce kapısından girdiğim Atatürk Havalimanı’na bugün son kez giriş yaptım. İstanbul Havalimanı’nda olmayacağız. Biz de meslek hayatını noktalayacağız.” Son açık kalan mağazalardaki raflar tamamen boşalırken bazıları ise çoktan kepenkleri indirmiş.

Havalimanındaki yolculuğa dış hatlar terminalinde devam ettik. Burada da yoğunluk vardı. Bazı kontuarlar kapatılmış. Pasaport kontrolünde görevli polisler Atatürk Havalimanı’na veda etti. Yaklaşık 10 polis pasaport kontrol bölümünün önünde toplu fotoğraf çektirdi. Terminalin üst katındaki restoran çalışanları ile konuştuk. Bazı arkadaşlarının yeni havalimanında devam edeceğini söyleyen bir çalışan, “Ben devam etmeyeceğim. Çünkü buradaki restoran orada devam etmeyecek. Beni ise başka bir şubelerine kaydıracaklar. Yani işsiz kalmadık devam edeceğiz” dedi. Bir başka çalışan ise şunları söyledi: “Yeni havalimanının bulunduğu yer evime çok uzak. Havalimanına servis var ancak çalıştığım kuruma özel bir servis değil. Eğer yarım saat mesaiye kalsam bile diğer servisi beklemek zorunda kalacağım. Bu yüzden İstanbul Havalimanı’na gitmeyi tercih etmedim. Bağlı bulunduğum restoranın başka bir şubesinde çalışmaya devam edeceğim.”

Haberin Devamı

Havada 8 dakika
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez dün saat 19.00’da TIR’ları Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na uğurladı.

Havada 8 dakika
Paris’ten Atatürk Havalimanı’na son uçuşlardan biriyle gelen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Biz gururumuzla hakikaten elveda diyoruz”dedi.

Havada 8 dakika
Pasaport kontrolündeki görevli polisler Atatürk Havalimanı’na veda pozu verdi.

Havada 8 dakika

Atatürk Havalimanı’ndan son iç hat uçuşu TK 2182 sefer sayılı Malazgirt uçağıyla Ankara’ya yapıldı. Uçuşta yer alan çalışanlar ve yolcular öz çekim yaptı.

Haberin Devamı

15.2 MİLYON
2019 Ocak-Mart döneminde gerçekleştirilen yolcu geçişi

27.543
Yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen yurtiçi uçuş trafiği

77.473
Yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen yurtdışı uçuş trafiği

104.616
Atatürk Havalimanı’ndan ilk 3 ayda gerçekleştirilen toplam uçuş trafiği

Havada 8 dakika

HEYECANLI BEKLEYİŞ

Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na “Büyük Göç” adı verilen tarihi taşınma işlemi başladı. Operasyon bu gece saat 23.59’da tamamlanacak. Büyük Göç öncesi ticari uçuşlara kapanan İstanbul Havalimanı’nda ilk yolcu alımları ise bugün saat 10.00’da başlayacak.

ATATÜRK Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na ‘Büyük Göç’ adı verilen taşınma operasyonu başladı. İlk konteynerler ile yüklü TIR’lar dün gece saat 03.00 itibariyle yola çıktı. 45 saat sürecek operasyonda 47 bin ton malzeme 686 TIR ile taşınacak. Büyük Göç öncesi ticari uçuşlara kapanan İstanbul Havalimanı’nda ise heyecanlı bekleyiş başladı. Yeme-içme alanlarından dinlenme noktalarına kadar birçok noktada çalışmalar hız kazandı, son kontroller yapıldı.

Haberin Devamı

‘BANA SOR’ ÇALIŞANLARI

Tek terminal olarak hizmet verecek İstanbul Havalimanı’nda ilk yolcu alımına bugün saat 10.00’da başlanacak. İlk uçuş saat 14.00’da Ankara’ya. Yolcuların havalimanı ile ilgili sorularına anında cevap vermek, çözüm bulmak ve doğru yönlendirmek için İstanbul Havalimanı’nda “Bana Sor (ASK ME)” projesi bulunuyor. “Bana Sor” yazılı tişörtleri giyen çalışanlar İç Hat Giden Yolcu x-ray arkası, Dış Hat Giden Yolcu x-ray önü, Dış Hat 1, İç Hat 2, transit yolcu, iç hat transfer noktası, dış hat transfer desk alanı, iç ve dış hat gelişte konumlandırıldı.

Büyük Göç’te bin 800’den fazla personel görev yapıyor. Aralarında apronda yolcu taşıyan otobüslerin de olduğu 700 operasyonel araç kara yoluyla götürülüyor. Atatürk Havalimanı’nda üç noktadaki TIR’lara, 44 tonluk uçak çekme aparatlarından çok hassas aletlere kadar 47 bin ton malzeme belli aralıklarla yükleniyor. 10 bin parçadan fazla malzemenin oluşturduğu bu yükü taşıma sırasında iki havalimanı arasında 40 kilometrelik güzergah üzerinde acil durum için yardım istasyonları kuruldu. Yaşanabilecek aksaklıklar göz önüne alınarak, 5 ayrı noktada yardım istasyonları kuruldu.

Haberin Devamı

BUGÜN SEYAHAT EDECEKLERİN BİLMESİ GEREKENLER

Havalimanında bugün yolcu alımı saat 10.00’da başlayacak.

Bugün uçacaklar iç hatlar için uçuştan en az iki saat önce havalimanına gelmeli.

Tek terminal bulunuyor. ‘Dış Hatlar’ ve ‘İç Hatlar’ diye ayrımı yok.

Araçlar 15 Nisan’a kadar ücretsiz otoparktan yararlanabilecek

Taksi için tahmini tutar Beşiktaş’tan 115 TL, Bakırköy’den 127 TL, Kadıköy’den 143 TL, Maltepe’den 177 TL.

7 farklı kapı girişi var. İç hatlar için 1 ve 2 numaralı kapı, kontrolün ardından G Kontuarı’ndan işlem yapılacak.

Dış hatları kullanacak yolcular 3 ve 4 numaralı kapıdan girip sonra biletleme işlemlerini tamamlayabilirler.

Tişörtlerinde “Ask Me” (Bana Sor) yazıları bulunan görevliler yolcuların rahatça içeriye girebilmesi için çalışıyor.

Dalgınlıkla Atatürk Havalimanı’na gidenler için İstanbul Havalimanı’na ulaşım araçları da bulunuyor.

İçeriye geçtikten sonra sigara içme alanları da bulunuyor.

Havada 8 dakika
Atatürk Havalimanı’ndan THY’ye ait malzeme ve araçları İstanbul Havalimanı’na nakleden ilk tırlar, yeni havalimanına ulaştı.

Havada 8 dakika
THY’nin Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na 686 TIR seferi ile 45 saat sürmesi planlanan tarihi taşınma işlemi başladı.

Havada 8 dakika
İstanbul Havalimanı 5 Nisan saat 03.00 ile 6 Nisan saat 14.00 arasında 35 saat süresince tüm yolculu seferlere kapalı.
Havada 8 dakika

 

8 DAKİKADA İNİYOR

BÜYÜK Göç olarak tanımlanan taşıma işlemi kapsamında Atatürk havalimanı’ndan boş olarak havalanan uçaklar da İstanbul Havalimanı’na inmeye başladı. İstanbul Havalimanı’na boş olarak ilk uçak önceki gece saat 23.45’te iniş yaptı. Türk Hava Yolları’na (THY) ait Boeing 777, 8 dakika havada kaldıktan sonra İstanbul Havalimanı’na iniş yaptı. Dün toplam 69 boş uçak İstanbul Havalimanı’na inerken, bu sayı bugün 167 olacak.

Havada 8 dakika

YAZILIM İLE ANLIK TAKİP

ÇİFT taraflı ticari yolculu uçuşlara ara verilecek 12 saatten sonra THY ilk uçuşunu, 6 Nisan saat 14.00’te İstanbul Havalimanı’ndan Ankara’ya yapacak. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi sosyal medya hesabından, “#BüyükGöç adım adım takip ediliyor. Arkas’ın geliştirdiği yazılım ile taşıma sürecini anlık takip edebiliyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!