Havacılıkta dev birleşme

Güncelleme Tarihi:

Havacılıkta dev birleşme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük havayolu şirketi olan United Airlines şirketi, dünya sıralamasında 10'uncu gelen rakibi US Airways'i 4.3 milyar dolara satın alıyor.

YILLARDIR flört eden Amerika'nın iki büyük havacılık şirketi sonunda evlenme kararı aldılar. Dünyanın en büyük havayolları şirketi olan United Airlines Şirketi, rakibi US Airways'i 4.3 milyar dolara satın alıyor. United Airlines aynı zamanda rakibinin 7.3 milyar dolarlık borcunu ve kira bedellerini de üstlenecek.

570 uçaktan oluşan dev bir filosu bulunan 25 ülkede 130 ayrı bölgeye uçuyor. Dünyanın 10'uncu, ABD'nin 6'ıncı büyük havayolu olan US Airways ise, 390 uçağıyla, 110 havalimanına uçuyor. US Airways özellikle uçuşların en yoğun olduğu, ayrıca Avrupa aktarmalarının yapıldığı Boston, New York ve Washington bölgesinde güçlü bir pazar payına sahip.

Hissedarların ve hükümetin evliliği onaylaması halinde United Airlines, günde 6 bin 500 uçuş ve 500 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Dünyanın iki numaralı havayolları şirketi olan American Airlines ise günde sadece 3 bin 600 sefer yapabiliyor.

İŞÇİ ÇIKARMAYACAK

Birleşmeyle birlikte United Airlines, ABD'de 9 ayrı kentte merkeze kavuşacak ve toplam 145 bin çalışanıyla hizmet verecek. United'in Chicago, Los Angeles, Denver, Washington, D.C ve San Francisco'da, US Airways'in ise Pittsburgh, Charlotte, Kuzey Carolina ve Philadelphia'da merkezleri bulunuyor. Evlilik sayesinde United Şirketi, doğu kıyısında güçlü bir konuma sahip olacak.

Yeni şirketin işçi çıkarma gibi bir planı olmadığı, bunun yerine ucuz ve kaliteli hizmet vererek kar etmeye çalışacak. United Şirketi, bazı iç hatlar seferlerinde, enflasyon ve yakıt artışının dışında bilet fiyatlarını artırmamayı vaadediyor.

İki şirketin de yönetim kurullarının evliliği onayladığı bildiriliyor. Basına sızan haberlere göre, United Airlines'ın sahibi olan UAL Corp. Şirketi, US Air'in hisse senetlerine 60 dolar, yani toplam 4.3 milyar dolar ödeyecek. New York Borsası'nda şirketin hissesenetleri önceki gün 25.93 dolardan işlem gördü. Ayrıca United, küçük şirketin 7.3 milyar dolarılk borçalarını ve uzun vadeli kiralama bedellerini de üstlenecek.

Birleşmenin yarattığı büyüklük

United Airlines'in 570 olan uçak sayısı 960'a çıkacak.

United Airlines'in uçtuğu bölge sayısı 10'u aşacak.

Günde 6 bin 500 uçuş yapacak.

Günde 500 bin yolcu taşıyacak.

BMW, Land Rower'ı Ford Motor'a sattı

ALMANYA'nın BMW otomobil firması ile ABD sermayeli Ford Motor arasında Land Rover'ın satışı hakkında sürdürülen görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Taraflar arasında varılan anlaşma uyarınca, Ford Motor Land Rover için 2.7 milyar doların üçte ikisini hemen, geri kalanını da 2005 yılına kadar ödeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!