Havacılık sektörü 2008'i geçecek

Güncelleme Tarihi:

Havacılık sektörü 2008i geçecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 11:36

Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Avrupa'nın önde gelen havayolu şirketlerinin Türkiye'yi iptal listeleri içine sokmadığını belirterek, sektörün 2009 yılını, geçen yılın üzerinde rakamlarla kapatabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Say, havayolu taşımacılığında krizin etkisiyle yüksek sezon öncesi daralmalar göründüğünü, ancak Nisan ve Mayıs ayından itibaren geçen yılın rakamlarının yakalanacağını ifade etti.

Turizmde dünya genelinde bir daralma görüldüğünü, buna bağlı olarak Avrupa'daki önde gelen havayolu şirketlerinin alternatif destinasyonları iptal etmeye başladığını belirten Say, şunları söyledi:

“Türkiye'de Nisan-Mayıs döneminde başlayacak yüksek sezona ilişkin umutlu bir beklentimiz var. Pazarda genel bir daralma var, ancak İspanya, Yunanistan, İtalya, Mısır ve Dubai ile karşılaştırdığımızda bizdeki düşüşler çok daha az oranda.

Avrupa ve özellikle Almanya'dan uçuş yapan havayolu şirketleri, alternatif saydıkları noktalara yaptıkları uçuşları iptal ediyor. Türkiye ise bu havayolu şirketlerinin iptal listelerine girmedi. Bu dönemde Türkiye pazarına yüklenmek istiyorlar. Bu durumdan karlı çıkabiliriz. Sektör olarak uçak sayısındaki artışın da etkisiyle 2009'u geçen yılın üzerinde rakamlarla kapatabiliriz. Geçen seneyi yakalasak bile bu sektör için başarı sayılır.”

Haberin Devamı

Sunexpress açısından yılın üç aylık döneminde 2008'e göre bir düşüş yaşamadıklarını, 2009 için belirledikleri hedeflere uyumlu bir şekilde ilerlediklerini dile getiren Say, özellikle İzmir ve Antalya'daki paylarını artırdıklarını ifade etti.

Say, Ocak-Mart döneminde Antalya'ya havayoluyla gelen turistlerin yüzde 50'sini, İzmir'e ise yüzde 58'ini Sunexpress'in getirdiğini belirterek, yaz döneminde Antalya'da yüzde 12, İzmir'de yüzde 32 ile pazar lideri olduklarını kaydetti. İzmir ve Antalya'ya en çok turist getiren havayolu şirketi olmalarının kendileri açısından büyük önemi bulunduğuna işaret eden Say, bunu artırmak için bir iş geliştirme çalışması yürüttüklerini dile getirdi.

İki bölgedeki turizmciler, potansiyel ülkelerdeki büyükelçilikler ve yabancı tur operatörleriyle sürekli temas halinde olduklarını belirten Say, “20. yılımızda uçak sayımızı da 20'ye çıkardık. Yeni uçaklar, yeni uçuş noktaları demek. Antalya'da iki yeni iç hat uçuşu için Sivil Havacılık'a başvurduk. Halen 5 uçakla hizmet verdiğimiz İzmir için de bazı planlarımız var. Sürekli arayış içindeyiz” dedi.

BİLET FİYATLARI

İzmir'de turizmcilerle birlikte kentin potansiyelini harekete geçirmek için çaba gösterdiklerini, özellikle Çeşme'ye Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısını artırmaya çalıştıklarını dile getiren Say, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“İzmir'de kış aylarını da kapsayacak şekilde tüm yıl destinasyon yapan havayolu şirketi yoktu. İlk kez biz başladık. Sektörden, 'bu ne kadar yürür, gerçekten doğru bir karar mı' diye bir çok soru işareti iletildi. Geldiğimiz noktada bunun doğru bir karar olduğunu hem rakamsal sonuçlarla gördük hem de sektöre ispatlamış olduk.

Çeşmeli turizmcilerle yaptığımız çalışmalar sonucu İzmir'e yapılan rezervasyonlarda gözle görülür bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle yaşlılar için kaplıca turizmi noktasında güzel projeler var. İzmir'de daha üst düzeyde, tüm turizmcilerin aynı çatı altına toplanacak üst kurul niteliğinde bir çatı kuruluşuna ihtiyaç var. Bölük bölük bir çok grup bulunuyor, bunların güçlerini birleştirerek yurt dışı tanıtımda daha etkili olması gerekiyor. İzmir'den bir atılım bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Say, bilet fiyatlarının yaz sezonuyla birlikte biraz artabileceğini söyledi. Şirket olarak Haziran'a kadar iç hatlarda 49 koltuğu her şey dahil olarak 49 liraya satma kampanyasını yürüttüklerini, yaz sezonuyla birlikte yüksek sezona geçildiğinde arz-talep dengesine bağlı olarak fiyatlarda yükselmenin doğal olduğunu dile getiren Say, tekrar düşük sezona geçildiğinde ise yakıt fiyatları ve pariteye göre bir değerlendirme yapılacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!