Havacılığın tasarım merkezi olduk, sıra savaş uçağına geldi

Güncelleme Tarihi:

Havacılığın tasarım merkezi olduk, sıra savaş uçağına geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 00:00

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, IDEF’e tamamen kendi tasarladıkları ürünleri getirdiklerini söyleyerek, “TAI, son yıllarda ağırlığını tamamen kendi tasarladığı projelere verdi. İnsansız Hava Araçları (İHA) ‘Anka’ ve kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz ‘Sivrisinek’ uçuyor.

Haberin Devamı

Modernize ettiğimiz C-130, T-38 ve F-16 uçaklarının yanında Hürkuş Eğitim Uçağımız bu yıl sonunda fabrikadan çıkacak. Hedefimiz 2023’te kendi savaş uçağımızı yapabilmek” dedi. TAI’nin özgün projeleri arasında şunlar yer alıyor:
İnsansız Hava Aracı ANKA’nın testleri sürüyor.
Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve imalatı başlayan tek motorlu askeri eğitim uçağı Hürkuş bu yıl sonunda fabrikadan çıkartılacak.
Tamamen TAI öz kaynağı ile geliştirilen insansız helikopter Sivrisinek için Türk Silahlı Kuvvetleri ile görüşmeler sürüyor.
6-8 kişilik, çift motorlu yerli helikopter, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde hizmet ömürlerini tamamlamaya başlayacak UH-1’lerin yerini alacak.
Halen C-130 askeri nakliye, T-38 jet eğitim ve F-16 uçaklarının modernizasyonunu kendi yazılımlarıyla yapan TAI, sistemlerin millileştirilmesinde önemli bir adım attı.
İtalyan AgustaWestland ise birlikte geliştirilen T-129 taaruz helikopteri projesi’nde (ATAK) ilk uçuşun bu ay sonunda yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Yerli katkı yüzde 50

İDEF Fuarı’nda konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türk şirketlerinin kendi tasarım ürünlerine yönelmesi ile savunma harcamalarında yerli katkı oranının yüzde 52,1’e ulaştığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!