Hastane işini abartmayın eksiğimiz varsa eyvallah

Güncelleme Tarihi:

Hastane işini abartmayın eksiğimiz varsa eyvallah
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2005 01:57

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri nedeniyle yaşanan sıkıntıların abartıldığını savundu. Erdoğan, ‘Halkımızın ortak talebi olduğu için bu yasayı çıkardık. Eksikliklerimiz de olabilir eyvallah bunu da kabul ediyoruz’ dedi.

SOSYAL Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri ile başlayan aksamalar ve SSK’lı hastaların kuyruk çilesi devam ederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşananların abartıldığı söyledi. Erdoğan, ‘Halkımızın ortak talebi olduğu için bu yasayı çıkardık. Yandık, bittik, öldük diye halkı tahrik etmenin anlamı yok’ dedi. Erdoğan, bu konuda kurumsal bütünleşmenin yapıldığı dönemde yardımcı olması gerekenlerin zorlaştırma politikaları uyguladığını savundu.

SİSTEM OTURACAK:

Erdoğan şöyle konuştu: ‘Bu millet bizim milletimiz. Gerek yazılı gerek görsel medyamıza gerekse kurumlarda sorumluluk noktasındaki vatandaşlarımıza sesleniyorum. Başımızı ellerimizin arasına alıp düşünelim. Atılan adım yerinde mi değil mi? Harcamalara kadar iyi değerlendirdiğinizde bu adımın ne kadar isabetli olduğunu göreceksiniz. Kısa bir zamanda sistem oturacak. Esareti eleştirenler, serbest eczaneleri kullanmıyor diye eleştirenler şimdi niye bu karara sahip çıkmıyorlar.’

EKSİKLERİMİZ OLABİLİR:

‘Halkı tahrik etmeyin’ çağrısı yapan Erdoğan, ‘Ankara, İstanbul’da aksamalar eksikliklerimiz de olabilir eyvallah bunu da kabul ediyoruz. Hastane personellerimizi de daha duyarlı, olumlu, sabırlı vadandaşlarımıza yardımcı olmaya davet ediyorum. Yandık, bittik, öldük diye halkı tahrik etmenin anlamı yok.’

SORUNLAR AZALIYOR:

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinin üçüncü gününe başladıklarını ve birinci gün ortaya çıkan sorunları ikinci günde büyük ölçüde yaşamadıklarını belirtti. Akdağ, ‘Zaten bir takım tedbirler almıştık’ derken, evrak ve bürokrasi konusunda da yeni tedbirler alacaklarını ve bu tedbirleri almanın uzun zaman almayacağını dile getirdi. SSK’lı hastaların, diğer sağlık kuruluşlarından yararlanabileceklerinin farkına henüz varamadıklarını belirten Bakan Akdağ, ‘SSK’lı vatandaşlar artık kamuya ait tüm sağlık kuruluşlarından yararlanabilirler’ dedi. Akdağ, 15 binden fazla eczaneyle anlaşma imzaladıklarını ve SSK’nın kendilerine bu eczanelere gerek olmadığını bildirmesi üzerine SSK eczanelerini kapadıklarını da belirtti.

Eczacılar: Muayene makbuzu aranmayacak

TÜRK Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç, ilaç ücretlerinin eczacılara ödenmesi konusunda, bir finans kurumu ile anlaşarak yaşanabilecek gecikmelere karşı çalışma yapacaklarını söyledi. Domaç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile yaptıkları görüşmede, SSK kapsamındaki hastaların serbest eczanelerden ilaç alırken karşılaştıkları güçlüklerin giderilmesine yönelik birtakım kararlar alındığını belirtti. Domaç, bundan böyle ilaç alımında ‘muayene ücreti makbuzu’ aranmayacağını kaydetti.

İlaçta referans fiyata Danıştay’dan iptal geldi

DANIŞTAY 11’inci Dairesi, Emekli Sandığı’nın ‘İlaç Kullanımında Referans Fiyata Göre Ödeme Yapılması’ yönündeki işlem ile bu işlemin uygulanmasına ‘olur’ veren Maliye Bakanlığı işlemini iptal etti. Pfizer İlaçları Limited Şirketi, 1 Mart 2003 tarihinde Emekli Sandığı’nca yürürlüğe konulan ’İlaç Kullanımında Referans Fiyata Göre Ödeme Yapılması’ yönündeki genel düzenleyici işlem ile bu işlemin uygulanmasına ‘olur’ veren Maliye Bakanlığı’nın 8 Şubat 2003 tarihli işlemin iptali istemiyle dava açtı. Danıştay 11. Dairesi, söz konusu işlemleri bire karşı 4 üyenin oyuyla iptal etti. Daire’nin kararında, ilaç kullanımında referans fiyat uygulamasının kamu fonlarında tasarruf edilmesi amacıyla Avrupa Birliği’ne üye olan ve olmayan belli başlı Avrupa ülkelerinde benimsenin bir uygulama olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Kuyruk çilesi çeken de var, işi hızlı biten de

İZMİR: İzmir Tepecik ve Bozyaka Eğitim Hastaneleri’nde çalışmaların sürmesine rağmen kuyruklar engellenemezken, hasta bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılması için başlatılan otomasyon çalışmalarını ilk tamamlayan sağlık kurumlarından biri Buca Devlet Hastanesi oldu. Buca Devlet Hastanesi’nde iş akışına uygun program uygulanarak hasta kayıtları tutulurken, muayene sıraları da otomatik olarak bilgisayardan veriliyor. Hastalar poliklinikte muayene sırasını oturarak ışıklı tabelalardan takiple bekliyorlar. Bu uygulamayla Buca’da kuyruklar azaldı. Ancak, SSK’lı hastaların ilaç sorunu çözülemedi. Anlaşmalı pekçok eczane sigortalı hastaların taleplerini geri çeviriyor.

ZONGULDAK: Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi polikliniğinde devirden sonra ilk günkü kuyruklar ve kalabalık azaldı. Tedavi olmaya gelen hastalar ilaçlarını kısa sürede aldı.

KASTAMONU: Kastamonu’da, SSK hastanelerinden Sağlık Bakanlığı’na devredilmesinin ardından yaşanan sıkıntılar sürüyor. Kastamonu Şehit Şerife Bacı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Safa Aloğlu, ‘Bilgisayar sistemlerinin hazırlanması birkaç gün daha sürebilir. Hastanemizde fotokopi hizmeti vermeye de başlayacağız’ dedi.

ANTALYA: SSK Antalya Bölge Müdürlüğü Sağlık Karnesi Servisi’nde son günlerde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!