Hanımlar, 1 milyona sivribiber yemeyin, enflasyonu düşürün

Güncelleme Tarihi:

Hanımlar, 1 milyona sivribiber yemeyin, enflasyonu düşürün
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

KADIN Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği üyeleriyle biraraya gelen Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, kadınlardan fiyatı yükselen malı almamalarını istedi. Erçel, ‘‘Bir milyon liraya çıkmış biberi almayın. Ne olur bir sivribiber yemeyiverin’’ dedi.

MERKEZ Bankası Başkanı Gazi Erçel, kadınlardan fiyatı artan malı almamalarını isteyerek, fazla fiyat artışlarını medyaya bildirerek sorgulamalarını istedi. Erçel, ‘‘Bir milyon liraya çıkmış biberi almayıp tüketiminizi bir-iki ay ertelerseniz, fiyatı düşecektir. Ne olur bir sivribiber yemeyiverin’’ dedi.

Erçel, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der) Ankara Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda, kadınlara yeni ekonomik program hakkında bilgi verdi.

Gazi Erçel, enflasyon ile mücadelenin 3 yıl değil, 10 yıl süreceğini belirterek, ''Enflasyonu yüzde 1'lere düşürmek için çok hevesli olmamız lazım'' dedi.

Enflasyonun gerçekten bir düşman olduğunu, çünkü enflasyonun gelirdağılımı bozduğunu, bundan en fazla sabit gelirlilerin etkilendiğini belirten Erçel, ‘‘Bir devletin vatandaşına verebileceği en büyük eziyet, gelir dağılımını bozmaktır’’ dedi.

Enflasyonda, büyümenin sağlıksızlaştığını, vergi gelirlerinin azaldığını ve ülkenin geri kaldığını bildiren Erçel, şunları söyledi: ‘‘Geçen sene Hazine, 40 milyar dolar faiz ödemiş. Bunun 20 milyar doları enflasyonun üzerinde. 20 milyar dolar fazla faiz ödemiş demek lazım. Bu büyük para. Bu programda, enflasyonu 2000 yılı sonunda yüzde 25'e, 2001 yılı sonunda 12'ye, 2002 yılı sonunda da yüzde 7'lik düzeye düşüreceğiz dedik. Biz bu programı uygulayacağız. Bunun için mali disiplini sağlayacağız, bütçemizi denkleştireceğiz.’’

Erçel, kadınlara enflasyonla mücedelede üzerine düşen görevler konusunda önerilerde bulunarak, ‘‘Size fazla gelen fiyat artışlarını tespit edip, nedenini sorun ve bunu Ka-Der'e bildirin’’ dedi.

Tüketim alışverişlerinin yüzde 60-80'ini kadınların yaptığını anlatan Erçel, kadınlara, fiyatı fazla gelen ürünleri almamalarını önerdi. Erçel, şöyle devam etti: ‘‘Bizim kur'a bakın. Size yol gösteriyoruz, yani Ocak, Şubat, Mart'ta kurdaki artışlar 2.1 olacak diyoruz. Dalgalanabilir ama bu kurartışları, Nisan ayı başından itibaren aylık 1.7'ye iniyor. 3 ay bu böyle gidecek, 3 ay sonra Temmuz'un başında aylık 1.3'e iniyor. Son üçayda da yüzde 1 olacak. Demek ki, ayda enflasyonun ortalama yüzde 2 ile 1 arasında artacağını varsayalım. Bunun üzerinde bir şeyler gördüğünüzde, bir nedenini sorun. Ondan sonra bunu Ka-Der'e bildirin. Tespitten sonra medya ile görüşün bunları yayınlasın, Rekabet Kurumu'na bildirinve tüketici köşelerini uyarın. Ka-Der olarak internette sayfa edinin.’’

‘‘Fiyatı artan malı almayın’’ diyen Erçel, ‘‘Geçen hafta biberin fiyatı 1 milyon liraya yükselmiş olabilir, almadınız takdirde fiyatlar otomatik olarak 1 milyon liranın altına inecektir. İki, üç ay tüketiminizi erteleyin, yazın ucuzlayacaktır, ne olur bir sivribiber yemeyiverin’’ dedi. ANKARA

Unutmayın, bu son şans

GAZİ Erçel, enflasyonu yüzde 60'lardan yüzde 25'e düşürmek için uğraştıklarını ve bunun çok uzun süreç olduğunu vurgularken, ''çok nefesli olmamız lazım'' dedi. Erçel, programın teknik açıdan çok güçlü olduğunu bildirdi. ‘‘Bu son şans’’ diyen Erçel, şunları söyledi: ‘‘Başka şansımız var mıydı? Bu enflasyonla bu Hazine'nin mecburen yüksek ödediği faizlerle nereye kadar gidebilirdik? Hiçbir şey yapmasaydık 2000 yılında 80 milyar dolar faiz ödeyecektik. Nereden ödeyecektik? Sonunda ne olacaktı, söylememe hiç gerek yok, sonunda bu programdan çok daha ağırını uygulamak zorunda kalacaktık. Bu sene yüzde 25, bir dahaki sene yüzde 10'lar seviyesinde enflasyon, herkes hesabını buna göre yapsın. Biz yaptık devlet olarak.Siz de yapın, hep beraber ona doğru yönelelim, şu Allahın cezası enflasyondan kurtulalım. ’’

Erçel'den kadınlara

Yüksek fiyat artışlarını sorgulayın.

Fiyatı yükselen malı almayın.

Yüksek zam yapanı medyaya anlatın.

Tüketiminizi birkaç ay erteleyin.

Ne olur, bir sivri biber yemeyiverin.

Cottarelli'den Erçel'e

enflasyon kitapçığı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'e Finlandiya Merkez Bankası'nın bastırdığı ve ilkokul öğrencilerine dağıttığı ‘Enflasyon’ kitapçığını hediye etti. Erçel, kitapçığı Finlandiya Büyükelçiliği'ne çeviri için gönderdiğini, inceleyeceklerini söyledi. Erçel, kitapçığın Türkçe basılmış halini de en kısa zamanda ilkokul öğrencilerine dağıtacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!