Hani Emlak Vergisi oranları düşmüştü?

Güncelleme Tarihi:

Hani Emlak Vergisi oranları düşmüştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emlak Vergisi, yeni çıkan yasayla indi. Ancak, başta İstanbul'daki bazı ilçe belediyeleri olmak üzere birçok belediye, Emlak Vergisi tahsilatını eski yüksek oranlar üzerinden yapıyor. Belediyeler, ‘‘Uygulama tebliği çıkmadı. Biz de eski orandan vergiyi alıyoruz’’ diyor.

Maliye Bakanlığı ile belediyeler arasındaki irtibatsızlık, Emlak Vergisi'nde karmaşaya yol açtı. Yeni yasayla birlikte Emlak Vergisi oranlarında indirim yapılmışken, başta İstanbul'daki ilçeler olmak üzere, bazı belediyeler, bu indirimi vatandaşlara yansıtmıyor.

Emlak Vergisi'ni bir an önce ödemek isteyen vatandaşlara bu belediyeler örneğin konutta binde 1'e düşen oranı uygulamak yerine, binde 4 üzerinden, yani eski orandan tahsilat yapıyor. İstanbul'da Emlak Vergisi'ni eski yüksek oran üzerinden almayı sürdüren belediyelerin başında Beyoğlu ve Üsküdar Belediyeleri geliyor.

Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, ‘‘Emlak Vergisi oranları yasayla indi. Örneğin konutun vergisi binde 4'ten binde 1'e düştü. Siz neden hâlâ binde 4 uyguluyorsunuz?’’ sorusunu şöyle yanıtladı:

‘‘Biz yeni rayiç bedellerimizi bile belirledik. Ancak, Emlak Vergisi'nin düşürülmüş olan oranlarıyla ilgili uygulama tebliği henüz çıkmadı. Uygulama tebliği gelmeden biz yeni oran üzerinden vergi tahsilatı yapamıyoruz. Bu yüzden de Emlak Vergisi'ni ödemek isteyen vatandaşlarımızdan eski oran üzerinden alıyoruz. Tabi, haksızlık olmasın diye de eski orandan yaptığımız tahsilatta, eski rayiç bedelleri uyguluyoruz.’’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Emlak Komisyoncuları Meslek Komitesi Başkanı Ceyhan Uras, Emlak Vergisi'nde gerçek değer üzerinden beyanda bulunmak için mükelleflerin biraz daha beklemesini önerdi. Uras, şunları söyledi: ‘‘Artık sahibi olduğu gayrimenkulünün gerçek değerini göstermeyenler, ilerde vergi sorunuyla karşılaşabilecek. Bu yüzden gerçek değeri bildirmekte yarar var. Yasa çıkmışken eski oran üzerinden Emlak Vergisi ödeyip, düşük değer göstermenin anlamı yok.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!