Hamsi ihracatı geriledi

Güncelleme Tarihi:

Hamsi ihracatı geriledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2013 12:15

Türkiye'nin gerçekleştirdiği hamsi ihracatı, geçen yıla oranla miktar bazında yüzde 34, değer bazında ise yüzde 22 düştü.

Haberin Devamı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan yaptığı açıklamada, tamamına yakını Avrupa ülkelerine yapılan hamsi ihracatında, gerek yıl gerekse avlanma sezonuna göre hazırlanan istatistiklerde düşüş görüldüğünü belirtti.

Düşüşteki ana etkenin, 2012-2013 avlanma sezonunda hamsi rekoltesinin çok düşük kalmasının yol açtığı fiyat yüksekliği olduğunu vurgulayan Gürdoğan, “Avrupa ülkelerinin talep ettiği boyda hamsinin olmaması da ihracatın düşüşündeki ana etkenler arasında yer alıyor. Bunun yanında Avrupa ülkelerinde ekonomik kriz yansımalarının halen devam etmesinin tüketici talebini önemli oranda geriletmesi, alım gücünün azalması ve halkın daha düşük fiyatlı ikame ürünleri tercih etmeleri de bu azalışta önemli etken olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'den 2011 yılında toplam 2 milyon 79 bin 118 kilogram hamsi ihraç edildiğini, karşılığında 9 milyon 443 bin 555 lira gelir sağlandığını ifade eden Gürdoğan, geçen yıl ise 1 milyon 379 bin 83 kilogram hamsi ihracatının karşılığında, 7 milyon 400 bin 663 dolarlık dövizin Türkiye'ye girdiğini söyledi.

12 ülkeye ihracat durdu

Miktar bazında 2011 ile 2012 yılı arasında yüzde 34 oranında düşüş yaşandığını belirten Gürdoğan, değer bazında yaşanan düşüşün ise yüzde 22 olduğunu kaydetti.

Gürdoğan, 2011 yılında başta Fransa, Belçika, İtalya, İngiltere ve ABD olmak üzere 23 ülkeye hamsi ihracatı yapıldığını, bu yıl ise bu ülkelerden 12'sine ihracat gerçekleştirilemediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“2011 yılı içerisinde hamsi ihracatının büyük bölümü Fransa, Belçika, İtalya, İngiltere, ABD, Hollanda, İspanya, Yunanistan, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve İsviçre'ye yapıldı. Bu ülkeleri, Azerbaycan, Irak, Kırgızistan, İsveç, Avusturya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Türkmenistan, Avustralya, Kazakistan, Gürcistan, Özbekistan ve Kanada izledi. 2012 yılında ise Azerbaycan, Irak, Kırgızistan, İsveç, Avusturya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Türkmenistan, Avustralya, Kazakistan, Gürcistan, Özbekistan ve Kanada'ya hiç ihracat yapılmadı.”

Haberin Devamı

Gürdoğan, 2011 yılında hamsi ihracatı yapılmayıp geçen yıl ihracat yapılan tek ülkenin Japonya olduğunu dile getirerek, Japonya'ya 2012 yılında yapılan 897 kilogramlık hamsi ihracatının karşılığında 12 bin 350 dolar elde edildiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!