Ham kürkte sıfır ÖTV ihracatı yükseltir

Güncelleme Tarihi:

Ham kürkte sıfır ÖTV ihracatı yükseltir
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 08:30

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre ham kürkler ile dabaklanmış veya aprelenmiş kürklerde (baş, kuyruk, pençe ve kürkçülüğe elverişli diğer parçalar dahil) daha önce yüzde 20 olarak uygulanan ÖTV oranı sıfıra indirildi.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde düzenlemeye ilişkin bilgi verilirken, “Kürkten mamul eşyanın girdisi niteliğinde olan ham kürkler ile dabaklanmış veya aprelenmiş (yarı mamul) kürkler dolayısıyla yüklenilen ÖTV, kürkten mamul eşyanın Türkiye’de teslime konu edilmeyip ihraç edilmesi durumunda imalatçı-ihracatçılar üzerinde yük olarak kaldığından, sektör ihracatının teşvik edilmesi amacıyla ham ve yarı mamul kürklerdeki ÖTV oranı yüzde 0 (sıfır) olarak belirlenmiştir. Türkiye’de teslime konu edilen kürkten giyim eşyası ve aksesuarı ve kürkten diğer eşya ile taklit kürkler ve bundan mamul eşyadaki ÖTV oranı ise yüzde 25 olarak belirlenmiştir” denildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan bir başka kararla da kuru soğanda dün itibarıyla dolan “sıfır gümrük vergisi” uygulamasının süresi 31 Mart’a kadar uzatıldı.

Haberin Devamı

15 MİLYAR $’LIK PAZAR

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, “Yayınlanan karar ile 15 milyar dolar değerindeki kıymetli kürk pazarında artık daha etkin rol oynayacağız. Bu ürünü üretebilen 3-4 ülkeden bir tanesiyken yüksek vergiler nedeniyle potansiyelimizi üretime yansıtamıyorduk. Bu karar ile kıymetli kürk ihracatımızı katlayacağımıza inanıyorum. Burada özellikle vurgulamak istediğim husus mamul üründe ÖTV yüzde 20’den 25’e çıkarıldı. Bu tam olarak bizim de talebimizdi. Yurt içinde tüketilen kıymetli kürkte ÖTV’nin arttırılmasını destekledik, destekliyoruz. Bugün resmi gazetede yayınlanan karar ile ürünün üretilmesi için gerekli olan ham madde erişimine kolaylık sağlandı. Dolayısıyla kürkte ÖTV kalktı algısı tamamen yanlıştır, aksine ÖTV artmıştır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!