Halka açık futbol kulüplerinizi ve otoyollarınızı kıskanıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Halka açık futbol kulüplerinizi ve otoyollarınızı kıskanıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 00:00

Varşova Borsa Başkanı Sabolevsky, Türkiye’de futbol kulüplerinin halka açık olmasını kıskandıklarını söyleyerek, "Sizde kıskandığımız ikinci şey ise harika otoyollarınız" dedi. Varşova Borsa Başkanı, Tüzmen’e "AB’ye kriz ortamında güvenli liman olduğumuzu anlatmakta zorlanıyoruz. Ya siz?" diye sordu.

129 milyar Euro’luk işlem hacmi bulunan Varşova Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Ludwig Sabolevksy, "Türkiye’nin iki şeyini çok kıskanıyoruz. Birincisi futbol kulüplerinizin borsada işlem görmesi, ikincisi otoyollarınız" dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Polonya gezisinde Varşova Menkul Kıymetler Borsası’nı ziyaret ederek borsayı gezdi. Borsada, fiziki olarak işlem yapan dealerların olmaması, bütün işlemlerin, dışarıdaki ofislerden yürütülmesi dikkat çekti.

Endeks artınca seviniyoruz

Tüzmen’in, Borsa başkanı Sabolevsky ile yaptığı görüşme de ilginç diyaloglara sahne oldu. Sabolevsky, konuşmasına Avrupa borsalarındaki değer kayıplarını kastederek "Durumları biliyorsunuz. Ama son iki gün endeks bir miktar arttı. Buna seviniyoruz" diye başladı. Sabolevsky, Tüzmen’den gülerek "Ben geliyorum diyedir" yanıtını alınca "Tabii mutlaka öyledir" karşılığını verdi. Birkaç hafta önce İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ile İstanbul’da görüştüğünü aktaran Sabolevsky, "İki ülkenin borsaları, işlem hacmi, cirolar ve şirket sayısı açısından birbirine çok benziyor" dedi. Polonya borsasının, bölgesindeki diğer borsalarla bir network’ü olduğunu belirten Sabolevsky, Türkiye ile de işbirliği istediklerini ancak bunun başarılmasının en çok siyasetçilere bağlı olduğunu söyledi.

Güvenliyiz, anlatamıyoruz

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası için birlikte çalışmanın çok iyi bir fikir olduğunu söyleyen Sabolevsky, "Yalnız bizim bir sorunumuz var. İki ülke ekonomisi birbirine çok yakın. Sizler de aynı şeyi yaşıyor musunuz, merak ediyorum" diyerek şunları anlattı: "Küresel krizden etkilenmedik ve etkilenmeyeceğimizi düşünüyoruz. Ancak bu durumu AB’den gelen yatırımcılara anlatmakta çok zorlanıyoruz. Siz yabancı yatırımcılar için ekonominizin güvenli olduğuna ilişkin özel bir bülten hazırlamayı düşünüyor musunuz?"

İçindekiler krizi göremedi

Tüzmen de "Bize size vaktiyle B- verenler battı. Bizde buna ’derya içre deryayı bilmezler’ denir. İşin bu kadar içindeyken krizi göremediler" yanıtını verdi. Tüzmen, şunları söyledi: "Kimse şu üç soruya olumlu cevap veremiyordu: Sanayi mi çok iyi çalışıyor, istihdam sorunu tamamen mi çözüldü, dış ticarette fazla mı veriyoruz da paramız aşırı değerli? Bunların hiçbirine evet diyemezken, paramızın aşırı değerli olmasının tek sebebi vardır. Bu dışarıdan gelen sıcak paranın, doların çok fazla olmasıydı." Tüzmen, Polonya Ticaret Odası’na yaptığı ziyarette, Başkan Andrzej Arendarski’den, Türk müteahhitlere destek vermelerini ve Türk işadamlarına vize kolaylığı sağlanmasını istedi.

Eski GS’li futbolcu Kosecki şimdi Polonya’da milletvekili

POLONYA
gezisinde Türkiye-Polonya Parlamentolararası Dostluk Grubu’yla bir araya gelen Tüzmen’in bu görüşmesi sırasında yaşanan hoş bir sürpriz, gezinin resmi havasına renk kattı. 90’lı yılların başında Galatasaray’da top koşturan Polonyalı futbolcu Roman Kosecki, toplantıya Polonya parlamentosu üyesi bir milletvekili olarak katıldı. Kosecki, toplantının yapıldığı salona "En büyük Cimbom" diyerek girdi. Tüzmen "Ben de Galatasaraylıyım" dedi. Türkiye’ye özel bağları olduğunu söyleyen Kosecki, "Türkiye’ye gideceğimi açıkladığımda bana "Ne yapıyorsun? Türkiye’ye gitmek üçüncü lige gitmekten farksızdır" demişlerdi. Beni 10 bin kişi karşılayınca Türklerin sıcaklığını anladım" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!