Halk Ekmek 24 saat çalışıyor ucuz ekmek kuyruÄŸu bitmiyor

Güncelleme Tarihi:

Halk Ekmek 24 saat çalışıyor ucuz ekmek kuyruğu bitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2001 00:00

AğırlaÅŸan ekonomik kriz, belediyelerin ürettiÄŸi ucuz ekmeÄŸe talebi patlattı. Fırınların 200 bin liraya sattığı ekmeÄŸi 100 bin liradan satan belediye ekmek ÅŸirketleri, 7 gün 24 saat çalışmaya baÅŸladı. Sadece Ä°stanbul'da belediye ekmeÄŸine olan talep günlük 5 milyon adede ulaÅŸtı.Ekonomik kriz o kadar derinleÅŸti ki ekmek parası kazanmakta zorlanan vatandaÅŸ ekmek için harcadığı parayı azaltmak için en ucuz ekmeÄŸin peÅŸine düştü. Ä°stanbul, Ankara, Bursa ve Adana'da belediyelerin halk ekmek fabrikaları maksimum kapasite ile çalışıyor, ama yüksek talebe yetiÅŸemiyor. Belediyelerin halk ekmek fabrikaları en çok tüketilen normal ekmeÄŸi 200 gram olarak üretiyor ve 100 bin liraya satıyor. Piyasada büyük ölçekli ekmek üreterek bu fiyattan satış yapabilen baÅŸka üretici tipi yok. Bazı market-hipermarket zincirleri ise 100 bin lira ve altında fiyatla ekmek satışını, geçici süreler için promosyon niteliÄŸinde yapabiliyor.Ä°stanbul'da en çok francala somun tipi ekmeÄŸin satıldığını bildiren Ä°stanbul Halk Ekmek A.Åž. Genel Müdürü Mehmet Hadi Tunç, Halk Ekmek'in ekmeklerinin yüzde 70'inin ‘‘E-5 Ãœstü’’ tabir edilen Ãœmraniye, GaziosmanpaÅŸa, BayrampaÅŸa, Esenler, Küçükçekmece gibi ilçelerin fakir semtlerinde tüketildiÄŸini anlattı. Halk Ekmek'in daha fazla üretim yapması için yatırım projelerinin olmadığını kaydeden Mehmet Hadi Tunç, ‘‘Biz piyasada ekmek fiyatlarının makul seviyelerde oluÅŸması ve dar gelirlilerin ekmek ihtiyacının uygun fiyatla karşılanması için varız. O yüzden daha büyük pazar payı elde etmek rekabet açısından uygun olmayabilir. Ancak ÅŸunu söylemeliyiz ki, Ä°stanbul'da Halk Ekmek A.Åž. bu kadar etkin olmasaydı, ekmek fiyatları bugün rahatlıkla 400-500 bin liraya tırmanmış olurdu’’ diye konuÅŸtu.ROBIN HOOD GÄ°BÄ°Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Åž. Genel Müdürü Ali Ä°lkbahar ise, ucuz ekmeÄŸin sübvansiyonu için daha üst gelir grubuna yönelik ekmekler üretmeye baÅŸlayacaklarını açıkladı. Ä°lkbahar, kriz döneminde Ankara'da da halk ekmek tüketiminin hızla arttığını belirterek ‘‘Şu anda 1 milyon 150-200 bin arası ekmek üretip satıyoruz. Bu rakam 1 yıl önce 900 bin adetti. Ãœretimi tünel fırın sistemine yeni ekleme yaparak artırdık. Satış ağımıza da 80 yeni büfe ekledik’’ dedi. Ali Ä°lkbahar, yakında 50 gram ağırlığında ve satış fiyatı 40 bin lira olan bir ekmek üreteceklerini belirterek şöyle konuÅŸtu: ‘‘Bu 50 gramlık ekmek biraz daha lüks bir ekmek olacak ve geliri normal olan aileleleri hedefliyoruz. Ayrıca, yuvarlak, Trabzon ekmeÄŸi, çavdar ve köy ekmeÄŸi karışımı yeni bir ekmek daha düşünüyoruz. Bu da lüks sayılır. Amacımız bu yeni ürünlerimizden daha çok kár etmek ve o kár ile dar gelirli kitlelerin tükettiÄŸi ekmek türünü sübvanse etmek.’’Adana Ekmekçilik Sanayi ve Ticaret A.Åž. Genel Müdürü Ali Ä°nat da kriz döneminde üretim ve satışlarını büyük ölçüde artırdıklarını söyledi. Ä°nat, ‘‘Geçen yıl 1 fabrikamız vardı. Bu yıl 3 fabrikada üretim yapıyoruz. Geçen yıl 300 bin olan günlük ekmek üretimimiz ÅŸu anda 425 ila 450 bin arasında seyrediyor. Aslında 24 saat (tam kapasite) çalışma ile ekmek üretimimiz günlük 585 bin adet olabilir. Ancak Adanalı hemÅŸehrilerimiz sıcak ekmeÄŸe çok meraklı ve Ä°stanbul, Ankara'da olduÄŸu gibi soÄŸuk ekmek pek satılmıyor. O yüzden 16 saat üretim yapıyoruz. Satış noktalarımıza gittiÄŸimizde Halk Ekmeklerin ne kadar önemli olduÄŸunu daha iyi anlıyoruz. Çünkü çok büyük talep ve kuyruklar var’’ dedi. Orta gelirli de belediye ekmeÄŸi alıyorÄ°stanbul Halk Ekmek A.Åž. Genel Müdürü Mehmet Hadi Tunç, kriz sürecinde halk ekmeÄŸin ana tüketici grubu olan ‘‘alt gelir grubu’’na orta ve üst gelir gurubundan çok büyük katılım olduÄŸunu söyledi. Tunç, Halk ekmek ürünlerinin sadece ucuz deÄŸil, kaliteli ve hijyenik de olduÄŸunu belirterek ÅŸunları söyledi: ‘‘Kriz öncesi günde 1 milyon 350 bin ekmek satıyorduk. Åžu anda haftada 7 gün günde 24 saat (tam kapasite) çalışan 3 fabrikamızda günde 1 milyon 950 bin ekmek üretip tamamını satıyoruz. Ancak üzücü olan gerçek ÅŸu ki; Ä°stanbul genelindeki bin 500 satış noktamızdan bize gelen günlük talep miktarı 5 milyon ekmeÄŸi buluyor. Bu da 100 bin liraya sattığımız 200 gram ekmekten 5 milyon adet üretsek tamamının tüketileceÄŸini gösteriyor.’’Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!