Hakkari'de gelinlerin vazgeçilmezi "ev yıkan"

Güncelleme Tarihi:

Hakkaride gelinlerin vazgeçilmezi ev yıkan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2015 12:11

Hakkari'de damat tarafına yüklediği külfetten dolayı “ev yıkan” ismiyle anılan kolye, gelinlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Fiyatı 6 bin ile 25 bin lira arasında değişen kolye, hemen her düğünde, damat tarafından geline takılması gereken altınlar arasında yer alıyor. Hakkari Kuyumcular Derneği Başkanı Gür, "Hem gösterişi hem de fiyatı nedeniyle yörede buna 'ev yıkan' diyoruz. Gelinlerin vazgeçmediği bir takıdır. Pahalı olmasına rağmen bu kolyeleri satıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Hakkari'de damat tarafına yüklediği külfetten dolayı “ev yıkan” (malğırap) ismiyle anılan kolye, yöredeki düğünlerde gelinlerin vazgeçilmez takıları arasında yer alıyor.

Gösterişi ve 6 bin ile 25 bin lira arasında değişen fiyatıyla "ev yıkan", her düğünde, damat tarafından geline takılması gereken altınlar arasında bulunuyor.

Hakkaride gelinlerin vazgeçilmezi ev yıkan

“EV YAKAN KOLYESİNİN ÖZELLİKLERİ”
Uzun ve kalın altın toplarla bağlantılı bir kolye olan “Ev Yakan”ın ucunda, işlemeriyle dikkat çeken beş parça bir çiçek figürü bulunuyor.

Değişik tasarımlarıyla göz kamaştıran kolye, damat tarafına yüklediği külfetten dolayı "ev yıkan" ismi ile anılıyor. Güzel görüntü oluşturduğu için genç kızların özel ilgi gösterdiği kolye yöredeki gelinlerin boynunu süslüyor.

Hakkari Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Gür, "ev yıkan"ın gelinlerin vazgeçemediği takılar arasında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Hakkaride gelinlerin vazgeçilmezi ev yıkan


Bu takının bölgede hemen hemen her gelinde bulunduğunu anlatan Gür, "Bu, Hakkari yöresine ait bir takı. Genelde buradaki gelinlerin tercihi oluyor. Hem gösterişi hem de fiyatı nedeniyle yörede buna 'ev yıkan' diyoruz. Gelinlerin vazgeçmediği bir takı. Pahalı olmasına rağmen bu kolyeleri satıyoruz. En ucuzu 6 bin liradan başlıyor ve 25 bin liraya kadar çıkıyor. Böyle olunca da tabii ev yıkan oluyor. Bir düğün evi için yüklü bir masraf. Ancak gelinlerinde tercihi olunca yapacak bir şey de yok" ifadelerini kullandı.



Hakkaride gelinlerin vazgeçilmezi ev yıkan

Haberin Devamı

"HAKKARİ'DE EVLENEN YANDI"
Sakarya'da Hakkari'ye gelerek oğlunu evlendiren Ali Anuş ise Hakkari'de evlenmenin çok zor olduğunu söyledi.

Kentin düğün kültürünün çok masraf gerektirdiğini belirten Anuş, "Hakkari'de kim evlendiyse yandı. Düğünlerde çok altın isteniliyor. Düğün sahibi evini mi satsın, arabasını mı satsın, çocuğu mu bekar kalsın, ne yapsın? Hele ev yıkan denilen bir altın kolye var. Bu altını almak çok zor. Buraya geldim ve çok zorlandım. Dost ve akrabalarımdan borç para aldım ondan sonra altın alabildim. Kızın babasına biraz sen yardım et diyorum 'yok altın gelmeden kızımı vermem' diyor. Geline altını sonra alırız diyoruz, 'yok altın gelmeden gitmem, örf ve adetimiz bu' diyor. Sakarya'da böyle bir durum yok. Normal set, bilezik var. Buraya geldiğin zaman altın kemer, ev yıkan, göğüsü komple kapatacak bir altın isteniliyor" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!