Hakemini beğenmediğimiz Benin'e 52 Türk şirketi mal satıyormuş

Güncelleme Tarihi:

Hakemini beğenmediğimiz Benine 52 Türk şirketi mal satıyormuş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2002 01:43

Dünya Kupası'nda yarınki Türkiye-Kosta Rika maçını yönetecek hakem Codjia'nın ülkesi olarak gündeme gelen ve haritadaki yeri bile doğru dürüst bilinmeyen Benin'e 52 Türk şirketi ihracat yapıyor.

FİFA'nın, Dünya Kupası'nda oynanacak Türkiye-Kosta Rika maçına yaptığı hakem atamasıyla gündeme gelen Afrika ülkesi Benin'in, Türkiye'nin ticari partnerlerinden biri olduğu belirlendi.

Ekonomik krizde iç pazarın daralmasıyla ihracata yönelerek yepyeni pazarlar arayan Türk şirketlerinin, son yıllarda keşfettiği Hakem Codjia'nın ülkesine yapılan ihracatın, hergeçen yıl arttığı öğrenildi.

A.A.'nın Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, birçok kişinin haritadaki yerini dahi bilmediği Afrika ülkesi Benin'e, tekstilden otomotive, gıdadan elektroniğe kadar değişik alanlarda faaliyet gösteren 52 firma ihracat yapıyor.

208 BİN DOLARLIK SATIŞ

Tek başına otomotiv sektörü bu ülkeye, yılın 5 ayında, yüzde 165.5 artışla 208 bin 947 dolarlık ihracat yaptı. Sektörün, Benin'e olan ihracatı, Dünya Kupası'nın favorisi olarak gösterilen Arjantin'in de aralarında bulunduğu Uruguay, Filipinler, Endonezya, Kırgızistan, Küba, Afganistan, Çad, Tataristan, İzlanda ve Hong Kong'a yapılan dış satımdan daha fazla olduğu saptandı.

DEVLER DE VAR

Türkiye'de tüm sektörler itibariyle Benin'e 52 firma ihracat yapıyor. Bu şirketler arasında kendi sektörlerinde ‘‘dev’’ olarak nitelendirilen Türk Pirelli Lastikleri A.Ş, Vestel Dış Ticaret A.Ş, Goodyear Lastikleri Ticaret A.Ş, Beko Elektronik A.Ş, Kale Kilit Dış Ticaret A.Ş, Evyap International Dış Ticaret A.Ş, Kardemir İthalat İhracat Ltd. Şti, Yaşar Gıda Dış Ticaret A.Ş, Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş, Kombassan Holding A.Ş, Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş, Suneks Elektrik İmalat Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti, Yılmaz Kablo Sanayi A.Ş, Demes Kablo Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi de yer alıyor.


6 milyon nüfusu var


TÜRKİYE-Kosta Rika maçını yönetecek olan hakem Coffi Codjia'nın ülkesi olan Benin, Batı Afrika'da yer alıyor. Doğusu Nijerya, batısı Togo, kuzeyi Nijer, güneyi ise Atlas Okyanusu ile çevrili olan Benin, 6 milyon nüfus, 112.6 bin metrekare yüzölçüme sahip bulunuyor. Resmi dili Fransızca, başkenti Porto Novo olan Benin‘in önemli şehirleri arasında Kotonu, Paraku ve Natitungu yer alıyor. Benin’de düzenli bir futbol ligi de bulunmuyor.


McDonald's Kostarika ve Çin'le canlandı



DÜNYA
Kupası heyecanını menülere taşıyan McDonald's restoranlarında, Türkiye'nin rakiplerinden Kostarika ve Çin'in adını taşıyan menüler, Brezilya menüsünden daha fazla talep görüyor.

McDonald's Türkiye Genel Müdürü Sadi Fansa, ‘‘Umarım Türk Milli Takımı da halkımızın yemeyi daha fazla tercih ettiği Çin ve Kostarika'yı rahatlıkla yenerek bir üst tura çıkmayı başarır’’ dedi.

Yaptıkları araştırma çalışmaları çerçevesinde, McDonald's müşterilerinin klasik ürünlerin yanı sıra değişik lezzetleri de bulmak istediklerini gördüklerini ifade eden Fansa, Dünya Kupası'nın ana sponsorlarından McDonald's'ın bu sene pazarlama planını düzenlerken kendilerini diğer sponsorlardan ayrıştıracak pek çok fikrin içinde ‘‘rakiplerimizi yenmek/ yemek’’ sözcüklerinin oluşturduğu espriden de kaynaklanarak, bu tema üzerine yoğunlaştıklarını belirtti.

Fansa, ‘‘Afiyet Olsun Türkiye’’ kampanyasıyla kupa ile ilgili herkesin duyduğu heyecan ve coşkuyu doğrudan müşterilerin restoran içideneyimine taşımanın mümkün olduğunu kaydetti.

Ürünlerin oluşturulması safhasında söz konusu ülkelerin mutfaklarını çağrıştıracak soslar ve değişik lezzetlerin araştırıldığını ve müşteri testleri ile ürünlerin son haline getirildiğini belirten Fansa, şunları dile getirdi:

‘‘Şu an haftanın değişik günlerinde değişik menüler sunmaktayız. Pazar-Pazartesi günleri Brezilya Menüsü (Güney Amerika'yı çağrıştıran soslar ve biftek baharatı ile hazırlanmış köftesi ile Brezilya Burger, baharatlı patates dilimleri ve Coca-Cola), Salı-Çarşamba-Perşembe günleri Kostarika Menüsü (Özel soslu, tavuk köfteli Kostarika Burger, baharatlı patates dilimleri ve Coca Cola), Cuma-Cumartesi günleri Çin Menüsü (Kızarmış rulo tavuk köfteleri, Çin böreği ve Coca-Cola) satıyoruz. Çin menümüzde ayrıca Çin'de Uzakdoğu baharatları bulunan KungFu sos da menü ile birlikte sunuluyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!