Haiti korkuttu, DASK'a ilgi arttı

Güncelleme Tarihi:

Haiti korkuttu, DASKa ilgi arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 12:38

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Haiti'de meydana gelen depremin yarattığı can ve mal kaybının Türkiye'de deprem korkusunu yeniden gündeme getirdiğini belirterek, zorunlu deprem sigortası poliçelerinde yaklaşık yüzde 10'luk artış meydana geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

İdris Serdar yaptığı yazılı açıklamada, 1999'da yaşanan Marmara depreminin üzerinden geçen 10 yılda ülkede deprem tehlikesinin unutulmaya yüz tuttuğunu ve önlemlerin zayıfladığını, ancak Haiti'de yaklaşık 2 hafta önce meydana gelen şiddetli depremin yarattığı can ve mal kaybının Türkiye'de deprem korkusunu yeniden gündeme getirdiğini ifade etti.

Serdar, “Son birkaç haftadır gazete ve televizyondan Haiti'de yaşanan acıları izleyen halkımız, ülkemizin deprem gerçeğini yeniden hatırladı ve depreme karşı önlem almak için harekete geçti. Bu dönemde zorunlu deprem sigortası poliçelerinde elde ettiğimiz yaklaşık yüzde 10'luk artış, oluşan farkındalığın en önemli göstergesidir” dedi.

Can kaybına neden olmayan depremlerin bile ciddi hasara yol açabileceğini vurgulayan Serdar, zorunlu deprem sigortasının sadece konutların yıkılması durumunda değil deprem kaynaklı her türlü hasarda tazminat ödediğini dile getirdi. Serdar, “Depremden sonra hayata devam edebilmek için zorunlu deprem sigortası son derece önemli bir ihtiyaçtır” ifadesini kullandı. Haiti'de yüz binlerce konutun hasar gördüğünü anımsatan İdris Serdar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Haiti'de sigorta penetrasyonu Gayrisafi Milli Hasıla'nın sadece yüzde 0,3'ünü oluşturduğundan pek çok konut sahibi yıkılan ya da kısmi zarar gören evleri için tazminat alamayacak. Haiti'deki gibi büyük bir felaketin içine sürüklenmemek için ülkemiz topraklarının yüzde 98'inin aktif deprem kuşakları üzerinde bulunduğunu unutmamalı, konutlarımıza zorunlu deprem sigortası yaptırmalıyız. Kaybolan canları yerine koyamayız, ancak zorunlu deprem sigortasıyla kendimizin ya da geride bıraktıklarımızın hayata yeniden başlamasını sağlayabiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!