Haftada 1 milyar $ kar

Güncelleme Tarihi:

Haftada 1 milyar $ kar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 21:38

DÜNYANIN en değerli şirketi olan teknoloji devi Apple, mali tablolarında rekora doymuyor. Şirketin kendi mali yılının son çeyreğine denk gelen temmuz-eylül dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklayan Apple, hem gelirde hem de ürün satışlarında büyüme hızını arttırdı.

Haberin Devamı

Şirketin kârlılıkta da yeni bir rekora daha imza atması dikkat çekenler arasında yer aldı. Kendi finansal yılının son çeyreğinde 11.1 milyar dolar kâr eden şirket, son 1 yılda ise toplamda 53.4 milyar dolar kâr elde etti. Böylelikle şirket her hafta ortalama 1 milyar dolar kâra sahip oldu. Aynı zamanda şirketler arasında bir yılda elde edilebilecek en fazla kâra da sahip olmayı da başaran Apple, ABD’li petrol devi Exxon Mobil’i geride bıraktı. Exxon Mobil, 2008 yılında toplamda 45.2 milyar dolar kâr etmişti. Apple’ın 2015 finansal yılında toplamda 53.4 milyar dolar kâr etmesi şirketi bu alanda zirveye taşıdı. Apple’ın söz konusu dönemdeki toplam geliri ise 233.7 milyar dolara ulaştı.

IPHONE KAZANDIRDI


Haftada 1 milyar $ kar


Apple’ı kendi mali yılının son çeyreğine denk gelen temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla gelirlerini yüzde 22 arttırdı. Geliri 51.5 milyar dolara ulaşan şirket, net kârını da yüzde 30 yükselişle 11.1 milyar dolara çıkarmayı başardı. Bu rakamlarla birlikte Apple’ın söz konusu dönemdeki hisse başı kârı, 1.96 dolarla 1.88 dolar civarındaki beklentileri de geride bıraktı. Apple’ın söz konusu başarıya imza atmasındaki en büyük destek ise iPhone satışları oldu. Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu dönemde 48.4 milyon adet iPhone satışı yaparak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artış kaydetti. Apple, mali yılın ilk çeyreğinde 74.5 milyon adet iPhone satışıyla tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

Haberin Devamı

APPLE WATCH’A TEŞEKKÜR

iPad haricindeki diğer ürünlerinde büyüme yakalayan Apple, özellikle Mac satışlarında 5.7 milyon adetlik satışa imza attı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artan Mac satışlarından elde edilen gelir ise 6.8 milyar doları buldu. Apple’ın akıllı saat modeli Apple Watch ve iPod gibi cihazlarının yer aldığı ‘diğer ürünler kategorisinde ise yüzde 61’lik büyüme gerçekleşti. Bu büyümeyi yorumlayan Cook, “Apple Watch’a teşekkür ederiz” dedi. Buna karşın şirketin iPad satışları 2014’ün son çeyreğine kıyasla yüzde 20 geriledi.

Haberin Devamı

Yüzde 30’u AndroId’Den

MALİ sonuçların açıklanmasından ardından konferans görüşmesine katılan Apple CEO’su Tim Cook, dikkat çeken ayrıntılar paylaştı. Android işletim sistemli akıllı telefonlardan iPhone’a geçen kullanıcılara değinen Cook, “Müşterilerimizin satın aldığı iPhone’ların yüzde 30’u Android işletim sistemli akıllı telefonlardan geçiş yaptı. Bu çok büyük bir rakam. Yüzde 30’luk oranla beraber kendi rekorumuzu da kırmış olduk” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!