Ha gayret, destek 26.7 milyar doları buluyor

Güncelleme Tarihi:

Ha gayret, destek 26.7 milyar doları buluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:10

Türkiye'ye Dünya Bankası da yeşil ışık yaktı. Dünya Bankası, 1.3 milyar dolarlık mali sektör kredisi dışında 2003-2005 döneminde 6 ila 9 milyar dolar yardım sağlayacak.

2002'ye umutla giren Türkiye'ye uluslararası kuruluşlarının desteği de artıyor. Dünya Bankası, 1.3 milyar dolarlık mali sektör kredisi dışında Ülke Yardım Stratejisi çerçevesinde 2003-2005 döneminde Türkiye'ye 6 ile 9 milyar dolar yardım sağlamayı düşünüyor. Böylece, IMF'den sağlanacak 16.4 milyar dolarla birlikte Türkiye'ye destek 26.7 milyar dolara ulaşacak.

Dünya Bankası ile Türkiye arasında, 2003-2005 dönemini kapsayacak Ülke Yardım Stratejisi (CAS) görüşmelerine bu yıl içinde başlanacak. Dünya Bankası'ndan ihtiyaca göre, üç yıl için 6 ile 9 milyar dolar arasında bir mali yardım sağlanması planlanıyor. Böylece, Uluslararası Para Fonu'nun sağlayacağı toplam 16.4 milyar dolar ve Dünya Bankası'nın tkarara bağlanmış 1.3 milyar dolarlık mali sektör kredisi ile birlikte Türkiye ekonomisinin uluslararası iki kuruluştan alacağı mali yardım 26.7 milyar dolara ulaşacak.

Dünya Bankası ile görüşmeleri uzun süreli olan kredi süreci, Türkiye'nin, üç yıllık bir dönem içinde, uygulamayı planladığı proje ve program portföyünün, Dünya Bankası kredisiyle desteklenmesini amaçlıyor.

Yetkililer, halen yürürlükte olan CAS'ın, esasen gelecek yıl Haziran ayına kadar sürmesi gerekirken, fiili olarak bu yıl sona ereceğini, Banka'nın bu yıl Türkiye'ye 3 milyar dolarlık bir yardım yapacağını kaydediyorlar.

Yetkililer, Banka'nın mali sektör sorumlulularından Lalit Raina başkanlığındaki bir heyetin Türkiye'deki mali sektörün durumu konusunda çalışmalarda bulunduğunu ve hazırladıkları bir raporu Banka yönetimine sunduklarını hatırlatırken, mali sektörün yeniden yapılandırılması için en az 500 milyon dolar kredi verilebileceğini kaydediyorlar.

GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

Bu arada, Dünya Bankası'nın, 2002'ye ertelenen yaklaşık 1.3 milyar dolarlık Kamu Sektörü ve Mali Sektör Uyum Kredisi'ne (PSFSAL2) ilişkin, Türkiye ile Banka arasındaki görüşmelere yeniden başlanıyor.

Görüşmelerin tamamlanması halinde, kredinin Ocak ayı sonunda, yetiştirilememesi halinde ise Şubat ayı başında serbest bırakılacağı ifade ediliyor.

Dünya Bankası'ndan, ihtiyaca göre, üç yıl için 6 ile 9 milyar dolar arasında bir mali yardım sağlanması planlanıyor. Yetkililer, her üç yıllık dönemde alınan kredinin, takip eden dönemde arttırıldığını vurgularken, 2000 yılı öncesinde, üç yıl için (yapısal krediler de dahil) 3 milyar dolar, bundan önceki dönemde ise 4.5 milyar dolar hakedildiğini, bu rakamın banka tarafından 6.2 milyar dolara çıkarıldığını hatırlattılar.

Bu arada Dünya Bankası'ndan üç yıl için sağlanacak yeni CAS kredisi portföyünde, sosyal amaçlı ve yoksulluğu azaltıcı projelere ağırlık verilecek. Türkiye'nin yapısal dönüşümü sağlayıcı önemli bir ekonomik program uyguladığını belirten yetkililer, bu programdan en çok zarar gören kesimlerin daha çok korunması için, yeni kredi portföyünde, sosyal amaçlı projelere ağırlık verileceğini ifade ediyorlar. Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Türkiye‘nin CAS önerisini onaylaması durumunda, yeni CAS kredisi üç yıllık bir dönem için yürürlüğe girecek. Dünya Bankası‘nın, bir ülkeye yapacağı tüm yardımlar, CAS şemsiyesi altında yapılıyor.

Kimden ne kadar para gelecek?

IMF

Yeni stand-by çerçevesinde 10 milyar dolar

11. gözden geçirmeden 3.1 milyar dolar

Eski programdan sarkan 1.2 milyar dolar

2003 ve 2004'te ek kredi 2 milyar dolar

IMF toplamı:

16.4 milyar dolar

DÜNYA BANKASI

Mali sektör kredisi

1.3 milyar dolar

Ülke Yardım Stratejisi

6-9 milyar dolar

Dünya Bankası toplamı:

7.3-10.3 milyar dolar

TOPLAM:

23.7-26.7 MİLYAR DOLAR


Ecevit, Wolfensohn ile krediyi görüşecek

Türkiye'nin mali sektör konusunda bu yıl ilave olarak Dünya Banrkası'ndan alacağı kredi miktarının, Başbakan Bülent Ecevit'in bu ay ortasında ABD'ye yapacağı ziyarette, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile görüşmesinin ardından kesinleşeceği ifade ediliyor.

Derviş, yıla hızlı başladı

Yeni yılı Bodrum'da karşılayan ve 31 Aralık günü denize giren Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün Ankara'da kar yağışı altında kışlık kıyafetlerini fötr şapkayla tamamladı. Derviş, Başbakanlık'ta Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la görüştü. Daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün'le biraraya geldi. Her iki görüşmede de Bankalar Yasası'nda yapılacak değişiklik gündeme geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!