Güvenli para çekmek için ATM’ye yakın durun

Güncelleme Tarihi:

Güvenli para çekmek için ATM’ye yakın durun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 01:53

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), ATM, internet ve telefon bankacılığı işlemlerinin güvenliği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. TBB tarafından hazırlanan ‘ATM, Internet ve Telefon Bankacılığı İşlemlerinde Güvenliğiniz için Önemli Uyarılar’ başlıklı broşüre göre, ATM’lerde işlem güvenliğini sağlayacak önerilerin başında kartın üzerine veya cüzdana kart şifresinin kesinlikle yazılmaması geliyor.

İsim, doğum günü veya telefon numarası gibi başka kişilerin kolayca tahmin edebileceği şifreler kullanmaktan kaçınılması, şifrenin banka görevlisi dahil kimseyle paylaşılmaması, ATM’den işlem yaparken çevreye dikkat edilmesi, para çekerken ATM’ye yakın durulması da isteniyor.

ŞİFRELERE DİKKAT:

İnternet bankacılığında işlem güvenliğini sağlamak için de kolayca tahmin edilebilecek şifreler kullanılmaması, başkalarına ait veya güvenliğinden emin olunmayan bilgisayarlardan internet bankacılığı işlemleri yapılmaması tavsiye ediliyor.Internet bankacılığı için diğer güvenlik uyarıları şöyle sıralanıyor:

Bankalar kişisel bilgilerinizi sizden e-posta yoluyla talep edemez. Kişisel bilgilerinizi soran e-postalara cevap vermeyin, kişisel bilgilerinizi e-posta ile göndermeyin ve bu tür durumlarda bankanıza derhal konu hakkında bilgi verin.

Tanıdığınız kişi ya da kurumlardan gönderildiğinden emin olmadığınız e-postaların içerisinde bulunan linkleri tıklamayın, ekleri bilgisayarınıza yüklemeyin.

Erişmek istediğiniz web sayfasının adresini, internet tarayıcısının adres satırına kendiniz yazın.

Bilgisayarınızda kopya veya lisansı olmayan yazılım kullanmayın. Bilgisayarınızdaki işlem sisteminin güncel sürümlerini kullanın. Bilgisayarınıza anti-virüs ve güvenlik duvarı programları kurun ve sürekli güncel tutun.

TELEFONA TUŞLAYIN:

Ayrıca, broşürde, telefon bankacılığında işlem güvenliğini sağlamak için ise telefon şifresinin telefona tuşlanarak girilmesi, şifrenin sözlü veya yazılı talep edilmesi durumunda kesinlikle bilgi verilmemesi, yapılan görüşmeler sonrasında tuşlanan işlem şifresinin telefon hafızasına alınmadığından emin olunması uyarısında bulunuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!