Güvenen depremi

Güncelleme Tarihi:

Güvenen depremi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Orhan Güvenen, depremin ekonomiye etkilerini anlatmak için düzenlediği toplantıdaki açıklamalarıyla ‘deprem’ yarattı.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Orhan Güvenen, DPT'nin 10 yıldır, olmayan bir ekonomi bakanlığının sekreteryası gibi çalıştığını ve bunun sorumluluğunun da siyasilerde olduğunu söyledi. ‘‘DPT'yi yönlendiren yönetmeliklerden müsteşar olarak utanıyorum’’ diyen Güvenen, kurumun yasal yapılanmasını gerçekleştirememesi halinde en fazla 5 yıllık bir ömrü olduğunu açıkladı.

Güvenen, DPT'nin ‘‘Depremin Ekonomik ve Sosyal Etkileri, Finansman İhtiyacı ve Tedbirler’’ konusunda hazırladığı raporu anlatmak üzere basın toplantısı düzenledi. Ancak, raporu anlattıktan sonra şaşırtıcı bir çıkışla siyasilere ve devletin işleyiş biçimine çok radikal eleştiriler getirdi.

Güvenen, sisteme getirdiği bütün sert eleştirilere karşın, görevde kalmak konusunda umudunu koruduğunu da kaydederken ‘‘Umudunuzu koruma süresi ne kadar?’’ sorusuna ‘‘Onu umudumun bittiği zaman görürsünüz’’ dedi.

DPT'nin sorumluluğu ve fonksiyonu çok önemli bir kurum olduğunu hatırlatan Güvenen, ‘‘Ama bu kadar sorumluluğu olan kurumun bir tek sekreter bile atama yetkisi yok’’ dedi. DPT'nin mutlaka Başbakan veya ‘siyasi iradesi çok yüksek bir başbakan yardımcısıyla’’ çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Güvenen'in getirdiği eleştiriler şöyle:

TANER VE BAYKAL’A:

1998 göstergeleri çok başarılıdır. Siyasilerimiz lütfedip beynatlarına dikkat etselerdi çok daha iyi sonuçlar alınırdı. (Güvenen’in bu sözleri ile Devlet eski Bakanlarından Güneş Taner ile CHP eski lideri Deniz Baykal’ı kastettiği belirtildi.)

DOĞRUDAN BAŞBAKAN'A:

Bakan öbür bakana gidip (şunu yapacaksın) diyemez. Bu kurum zaten bir başbakanlık kurumudur. Ve yanlış böyle olmuştur. Ama görev bir bakan daima tedviren verilmiştir. Ortalama 6 ay kalacak olan bir bakan evliya da olsa deha da olsa ister istemez o altı aylık optimazyonu yapar''

GÖREVDEN ALMALAR:

Sistem eskiden beri çarpıtılmışsa, bunun faturasını son gelenlere çıkartmak da haksızlık olur. Nihayet onların da uzun yıllardır beklentileri vardır onların da haksızlık görmüş insanları vardır. Oranı az olabilir o beklentiler vardır.

ÖZTRAK VE YAVUZ:

Müsteşar Yardımcıları Faik Öztrak ile Yavuz Arınsoy'un görevden alınmaları siyasi bir tercih. Faik Bey'e çok büyük saygım vardır. Ama onun stratejisin benimsemiş bir insan değilim. Faik Bey'in kısa dönem bakan bir yaklaşımı vardı. Sayın Yavuz Arınsoy çok yetenekli zeki bir arkadaşım.

EKONOMİ YÖNETİMİ:

Şu anda Türkiye'nin ekonomik yapılanması matematiğe aykırıdır. Bir tarafta Maliye Bakanlığı bir tarafta Hazine, bir tarafta Dış ticaret bir yanda Merkez Bankası, bir de bütün bunları koordine etmesi gereken biri. Bunun eşgüdümü nasıl olacak?

NİYE GECİKTİ:

Bu düşüncelerimi her zaman söyledim. YPK kayıtlarında söylediklerimin bir kısmı dolaylı olarak vardır. Size arzettiklerim siyasi değildir bir teknisyen ve 30 yıllık mütevazı bir hocanın görüşüdür. Ben siyasetçi değilim. Yeri geldi ve söylüyorum. ANKARA

DPT Müsteşarı'nın şok yaratan sözleri

DPT 10 yıldır, olmayan bir ekonomi bakanlığının sekreteryası gibi.

DPT'nin bu yapısının sorumlusu siyasilerdir.

DPT'yi yönlendiren yönetmeliklerden müsteşar olarak utanıyorum.

Yasal yapılanma gerçekleşmezse DPT'nin en fazla 5 yıllık ömrü var.

Müsteşar yardımcılarının görevden alınması siyasi bir tercih.

IMF müzakereleri boks ringinde gibi yapılmaz.

Türkiye'nin ekonomik yapılanması matematiğe aykırıdır.

DPT Müsteşarı bir sekreter bile atayamaz.

Her 6 ayda bir bakan değişen yönetimde sistem oturmaz.

Orhan Bey, Yılmaz ve Bahçeli'yi övdü

DPT Müsteşarı Prof. Orhan Güvenen, genelde siyasileri suçlayıcı bir dil kullanırken, ANAP Lideri Mesut Yılmaz ile MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi övdü. Güvenen'in Yılmaz ve Bahçeli'yle ilgili sözleri şöyle:

MESUT YILMAZ:

Eksik olmasınlar bunu minnetle söylüyorum; 56. Hükümet'in başbakanı bana bir gün olsun hayır demedi. Ki, bazı konular onu siyaseten zora sokuyordu. O dönem sayın başbakanla doğrudan çalışmıyor, sadece çok acil kararları arzediyordum. Burada 200 milyon dolar halkın parası gidiyor diyordum.

DEVLET BAHÇELİ:

Eğer hálá bir umut besliyorsam, kendisine (bu yönetmelikle bu kurum gitmez) dediğim zaman, (O zaman derhal bir yasa yapıp getirin) dedi. Bu insanda ben ciddiyet, bir devlet adamı yaklaşımı gördüm.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!