Gürtuna'dan, vergi için ‘sular akmaz’ tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Gürtunadan, vergi için ‘sular akmaz’ tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 01:50

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vergi gelirlerinden aldığı yüzde 5'lik payın yüzde 60'ının İller Bankası'na verildiğini söyledi. Gürtuna, ‘‘Bu düzeltilmezse musluklardan ‘tıs' sesi gelir’’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, TBMM’de görüşülmekte olan bir kanun tasarısına ‘gece baskınıyla’ eklenen bir madde sonucu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vergi gelirlerinden aldığı yüzde 5'lik payın yüzde 60'ının İller Bankası'na verildiğini söyledi. Gürtuna, ‘‘Bu bizim için 300 trilyon liralık kayıp anlamına gelir. Bu kanun düzeltilmezse musluklardan ‘tıs' sesi gelir. Metroya, deniz otobüslerine hacizler gelir’’ dedi.

Gürtuna, aralarında ANAP’lı 3 ilçe belediye başkanının da bulunduğu, ilçe belediye başkanlarıyla Deniz Otobüsleri İşletmesi'nin Yenikapı'daki binasında düzenlediği toplantıda, eklenen maddeyle oluşan yeni duruma veryansın etti. Gelirinin kısılmasından yakınan ancak emlak vergilerinin iki kat artırılmasından hiç sözetmeyen Gürtuna, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den de bu konuyu görüşmek üzere randevu talebinde bulunduklarını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ANAP Meclis Grup Başkanı Recai Delibaş, tepki olarak belediye başkanlarının kendilerini Taksim'de direğe bağlamalarını önerdi.

Gürtuna şunları söyledi:

Kanunla aldığımız payın yüzde 60'ı kesiliyor. Bu para İller Bankası'na veriliyor. Yasa, ülkeyi 20 yıl öncesine götürüyor. Düzeltmezseniz ne olur? Devlete güvenerek aldığımız uluslararası borçlarımız var, ödeyemeyiz. Yatırımlar durur. Musluklardan su yerine 'tıs' sesi gelir. Kokulu sabunlarla yıkanan meydanlar çöp dağlarıyla dolar. Deniz otobüsleri hizmet dışı kalır, hacizler gelir. Metronun da belki vagonlarına haciz gelir. Sadece İstanbul değil, Türkiye kaybeder.

İstanbul'un geleceğine kastetmek anlamına gelen düzenlemenin düzeltilmesi için herkese çağrıda bulunuyorum. Tüm milletvekillerine, hükümetin değerli bakanlarına çağrıda bulunuyorum. Hukukun üstünlüğü prensibinin devlet katında temsilcisi konumunda olan Cumhurbaşkanımız'a da bu yanlışlığın düzeltilmesi için İstanbullular adına istirhamlarımızı, hatta istimdatlarımızı arzediyorum. Bu yanlış, vakit geçirilmeden düzeltilmeli.

Emlak vergisi artışını unuttu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, büyükşehir belediyelerininin vergi gelirlerinden aldıkları yüzde 5'lik payın bir bölümünün İller Bankası'na devredilmesini öngören düzenlemenin, belediye gelirlerini azaltacağını savunurken, yine Meclis'te kabul edilen tasarruf önlemleriyle sağlanan vergi artışını unuttu. Meclis'te kabul edilen bu yasa ile büyükşehirlerde uygulanan Emlak Vergisi oranları yüzde 100 artırıldı. Hükümet bu düzenlemeyi, belediyelere diğer vergilerden aktarılan geliri kıstığı için yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!