Gürcistan sınırına geçici hudut kapısı açılacak

Güncelleme Tarihi:

Gürcistan sınırına geçici hudut kapısı açılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 15:12

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Gürcistan'ın, Türkiye'nin gümrük alanında çok yakın işbirliği içerisinde olduğu bir komşusu olmasının ötesinde ülkemiz için Kafkasya ve Orta Asya'ya açılan bir koridor ve önemli bir proje ortağı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye Gümrük İdare Başkanları Toplantısı'nda konuşan Altunyaldız, “Bakü – Tiflis – Ceyhan Petrol Boru Hattı, Nabucco Projesi ve Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu Projesi gibi her biri dev nitelikte ve ülkemiz için oldukça önemli projeleri birlikte yürütüyor olduğumuz Gürcistan ile ilişkilerimizin her alanda olduğu gibi gümrükler alanında da gelişerek devam etmesi her iki gümrük idaresinin de en büyük dileğidir” dedi.

Altunyaldız, “Gürcistan'ın bizim için bir başka özelliği de ülkemizin gümrük alanında karşılıklı yardım ve idari işbirliği anlaşması imzaladığı ilk ülke olmasıdır. 1994 yılında imzalanan bu anlaşma ilişkilerimizin hukuki zeminini oluşturmuş, 2007 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması ile de ticari ilişkilerimiz çok daha ileri bir seviyeye gelmiştir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki dış ticaret hacmine dikkati çeken Altunyaldız, şu bilgileri aktardı:
“Gürcistan ile 15 yıl önce yani 1996 yılındaki 143 milyon dolarlık dış ticaret hacmimizin (110,3 ihracatımız, 32,5 ithalatımız) 2011 yılı sonu itibariyle yaklaşık 1 milyar 41 milyon dolara çıktığını, yani yaklaşık 10 kat arttığını görüyoruz. Bu yılın 7 aylık dönemine baktığımızda ihracatımızın geçen yılın aynı dönemine göre 24 artarak 698 milyon dolara çıktığını, ithalatımızın ise yüzde 39 azalarak 119 milyon dolara indiğini görüyoruz. Diğer bir deyişle 7 ay itibariyle Gürcistan ile olan dış ticaretimiz yaklaşık 580 milyon dolar fazla vermekte ve bu dış ticaret fazlalılığı geçen yıla göre yüzde 57,5 lik bir artışa tekabül etmektedir.

Gürcistan, Türkiye'nin ihracatında 28., ithalatında ise 66. sırada olmakla beraber, Türkiye'nin, Gürcistan'ın ihracatında 2., ithalatında ise 1. sırada yer aldığını görüyoruz. Bir başka deyişle Gürcistan için Türkiye'nin en önemli dış ticaret ortağı olduğunu görüyoruz.”

İki ülke arasında gerçekleşen yük ve yolcu trafiği rakamlarına da değinen Altunyaldız, “2011 yılında, Gürcistan'a açılan kapılardan yük taşımacılığı kapsamında gerçekleşen giriş çıkış sayısı toplamda 896 bin 674 olarak, yolcu giriş çıkış sayısı ise 2011 yılı için toplamda 3 milyon 701 bin 048 olarak gerçekleşmiştir. İçinde bulunduğumuz sene ise özellikle de kimlik kartı ile geçişin verdiği kolaylıkla yolcu trafiğinde önemli bir artış trendi yakalanmış ve sadece Sarp Hudut Kapısı'ndan ilk 8 ay itibariyle geçiş sayısı 3 milyon 420 bin olarak gerçekleşmiştir” dedi.

“Gürcistan sınırına geçici hudut kapısı”

Gürcistan heyeti ile bugün hem iki ülke için hem de Kafkasya ve Orta Asya'nın Avrupa ile demiryolu üzerinden bağlantısının sağlanması adına çok önemli bir proje olan Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu Projesi'nin hayata geçirilmesine önemli bir katkı vererek, projeyi hızlandıracak bir mutabakata vardıklarını aktaran Altunyaldız, proje detayları hakkında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Projenin önemli ayaklarından biri olan iki ülke hududunda yer alacak olan demiryolu tüneli inşaatının bitirilebilmesi için gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması anlamında iki ülke gümrük idaresinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesine yardımcı olacak bir Anlaşmaya imza koyduk.

İmzaladığımız anlaşma ile iki ülke hududunda yer alan demiryolu tüneli inşaatını üstlenmiş olan Türk firmasına tünel inşaatını hem Türkiye hem de Gürcistan tarafından iki yönlü olarak yürütmesi için gerekli eşya, araç, ekipman ve personelin hududu basitleştirilmiş işlemlerle ve kolaylıkla geçirmesini sağlamış olacağız.

Bu çerçevede ülkemizde çok örneği olmayan bir uygulamaya giderek, inşaatın yapıldığı 162 nolu hudut taşı bölgesinde sadece bu inşaata yönelik çalışmaların yürütülmesi için geçici bir hudut kapısı açacak ve personel görevlendirmesi yapacağız. Bu hudut kapının ismini de “Demir İpekyolu Kapısı” ismiyle isimlendirdik. Bu kapı tünelin yapılması döneminde araç ve gereçlerin yapılmasına imkan sağlayacak. Demiryolu faaliyete geçince sabit demiryolu kapımız olarak faaliyetlerini sürdüreceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

İki ülke arasında artan ticari hacmin ve insan yolcu giriş ve çıkışı nedeniyle, TOBB ile birlikte Gürcistan'la, Ardahan ili Çıldır ilçesi Aktaş köyünde Yap İşlet Devret modeliyle yeni kapının yapılması konusunda mutabakata vardıklarını anımsatan Altunyaldız, bu kapının gelecek yıl hizmete açılacağını söyledi.
Artvin'in Borçka İlçesi'nde, Muratlı'da ilave yeni bir kapı daha açmak üzere Gürcistan'la mutabakata vardıkları bilgisini de veren Altunyaldız, “Bunun yanında Camili yöresinde yaşayan vatandaşlarımızın ağır kış koşullarında kapanan yolları dolayısıyla yaşadıkları mağduriyeti gidermeyi ve hem Sarp kapımızdaki yolcu trafiğinin bir kısmını buraya yönlendirmeyi, hem de bölgenin turizm potansiyeline katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!