Gurbetçilere kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçilere kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 11:08

Almanya'nın Türkiye ile arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasını 2010 sonundan geçerli olmak üzere feshetme kararıyla başlayan vergileme sorunu büyüyor.

Alman Hükümetinin, 21 Temmuz 2009 tarihinde aldığı tek taraflı bir kararla, 16 Nisan 1985 tarihinde Türkiye ile imzaladığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasını yürürlükten kaldırdığını bildirmesinin ardından taraflar arasında başlayan görüşmelerde henüz bir sonuca ulaşılamadı.

İki ülke yetkilileri, Almanya Hükümetinin açıklamaları doğrultusunda yılbaşında yürürlükten kalkacak olan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması için bugüne kadar 4 tur görüşme yaptı. Sorun, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretinde de gündeme geldi. Ancak bütün bu temaslar şu ana kadar bir sonuç vermedi.

5. TUR GÖRÜŞME ANKARA'DA

İki ülkeyi de olumsuz etkileyecek olan fesih kararı için Türk ve Alman Maliye Bakanlığı yetkililerinin Ankara'da yeniden bir araya gelmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, Almanya'dan gelecek üst düzey bir heyetin 4-5 Mayıs tarihlerinde Ankara'da Maliye Bakanlığı yetkilileriyle masaya oturacağı belirtildi.

Türk heyetine Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'nin başkanlık edeceği görüşmelerde, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının devamı için neler yapılabileceği tekrar ele alınacak. Türkiye, bu konudaki beklenti ve önerilerini ortaya koyacak, Almanya ise yeni döneme ilişkin isteklerini gündeme getirecek.
Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, Almanya'nın Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının devamı için çok sayıda talepte bulunduğunu bildirdi.

Mevcut sorunlar içinde ilk sırayı ise, Almanya'dan emekli olup da, daha sonra Türkiye'ye dönen gurbetçilerin emekli maaşlarının vergilendirilmesi konusu alıyor.
Almanya'nın mevcut anlaşmayı feshetme kararının en büyük nedenleri arasında da sayılan olayda, Alman tarafı, ülkelerinde emekli olup da, Türkiye'ye dönen kişilerin emekli maaşlarından Almanya mevzuatına göre vergi kesintisi yapılmasını istiyor. Türkiye ise kendi mevzuatında emekli maaşlarında vergi kesintisi bulunmadığını belirterek, buna karşı çıkıyor.

Şu ana kadar yapılan 4 tur görüşmeden, Almanya'nın bu konudaki ısrarını sürdürmesi nedeniyle sonuç alınamadığı belirtiliyor. Gayri maddi haklarla ilgili vergileme gibi teknik konulardaki anlaşmazlık konularının da, emekli maaş sorununun gölgesinde kaldığı ifade ediliyor.

MAAŞLAR DÜŞER

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Almanya'nın bu ülkede emekli olduktan sonra Türkiye'ye dönüş yapan gurbetçilerin emekli maaşlarını kendi mevzuatına göre vergilemesi halinde, maaşlarda yüzde 25 dolayında kesinti olacağına dikkat çekiyor.

Türkiye'de emekli maaşlarında vergi kesintisi bulunmadığını belirten yetkililer, Almanya'nın bu konudaki talebinin hem OECD hem de Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması kriterlerine uymadığını vurguluyor.
Yetkililer, OECD'nin , “bir insan emekli maaşı alıyorsa, nerede mukim olursa o ülke tarafından vergilendirilmesi gerekir” şeklinde kriter belirlediğine işaret ediyor. Maliye yetkilileri, bu çerçevede Almanya'dan emekli de olsa yurda dönen emeklilerin Türkiye'deki mevzuata tabi olması gerektiğini savunuyor.

ANLAŞMA OLMAZSA NE OLUR?

Taraflar arasındaki görüşmelerde yıl sonuna kadar bir anlaşma sağlanamazsa, Türkiye ile Almanya arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması yürürlükten kalkacak ve 2 ülke arasında herhangi bir anlaşma kalmayacak. Bu durumda 2 ülkenin vergi mükellefleri, tam vergi kapsamına girecek ve daha yüksek vergi yükleriyle karşı karşıya kalacak.

Her ülke, vergide kendi mevzuatına göre davranacak. Bu durum da, en çok Türkiye ve Almanya'da oturan (mukim) kişileri ve şirketleri etkileyecek. Özelikle gurbetçiler, bu olayın en büyük mağdurlarından birisi olacak. Anlaşmanın yürürlükten kalkmasının, 2 ülke arasındaki ticarete de olumsuz yansımaları olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!