Gurbetçi, beyanname vermekten kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçi, beyanname vermekten kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yurtdışında çalışan işçiler, Türkiye'de bulunan kredi mektuplu Döviz Tevdiat Hesaplarından (DTH) elde ettikleri faiz gelirleri için beyanname vermeyecekler. Böylece yurt dışında çalışan işçilerin beyanname nedeniyle duyduğu kaygılar tümüyle giderilirken, 12 milyar marklık kredi mektuplu DTH birikimine sahip Merkez Bankası da rahatlatılmış oldu.

Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından, Türkiye'de elde ettikleri gelirler için beyanname alınmayacağı ve gelir toplanmayacağı dün Maliye Bakanlığı tarafından Resmi gazetede yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile kesinlik kazandı. Tebliğe göre, sözkonusu şartlara sahip Türk vatandaşları, Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellefiyet esasında vergilendirilecekler.

Buna göre, yurtdışındaki Türk vatandaşları, Türkiye'de elde ettikleri gelirin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrımenkul sermaye iratları ile kurumlardan elde edilen kar payları, değer artış veya arızi kazançları için beyanname vermeyecekler. Türk vatandaşlarının bu kazançlarından gelir de toplanmayacak.

KESİN DÖNÜŞ

Bu arada, kesin dönüş yaparak, Türkiye'ye yerleşenler ile bir yıl içinde 6 aydan daha fazla süreyle Türkiye'de oturanlar bu kapsam dışında tutuldular. Maliye Bakanlığı'nın tebliğinde, yurtdışında oturma veya çalışma izni bulunan Türk vatandaşlarının, kişisel ve ekonomik ilişkilerinin Türkiye'den çok bulundukları ülkelerde yoğunlaştığına dikkat çekildi.

Bu Türk vatandaşlarının önemli bir kısmının bulundukları ülkenin vatandaşlığına geçtiklerinin de belirtildiği tebliğde, bu durumda gelir vergisi uygulaması açısından, yurtdışında oturma veya çalışma izni bulunan Türk vatandaşlarının ikametgahlarının bulundukları ülkede olduğunun kabul edilmesi gerektiği bildirildi.

Tebliğde, yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının kişisel ve ekonomik ilişkilerinin yoğunlaştığı yer bulundukları ülke olduğu için, bu ülkelerin vergileme hakkına sahip olduğu, Türkiye'nin ise ancak kaynak ülke olarak vergileme hakkını sürdürebildiği de kaydedildi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!