Gür, ‘Körfez’den G Capital’le kol kola girdi Adabank’ta 75 milyon doları masaya koydu

Güncelleme Tarihi:

Gür, ‘Körfez’den G Capital’le kol kola girdi Adabank’ta 75 milyon doları masaya koydu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 00:00

Uzanlar’ın eski bankası Adabank, 5’inci kez çıktığı satış ihalesinde Ramsey’in sahibi Remzi Gür ve Körfezli ortaklarından teklif aldı. Ortakların G Capital Danışmanlık’ı Adabank’a önce 53, sonra 56 milyon dolar teklif etti. Yapılan pazarlıkta ise şirket TMSF’nin muhammen bedel olarak belirlediği 75 milyon doları verdi.

Haberin Devamı

UZANLAR’ın borçlarına karşılık 2003 yılında el konulan ve 2006’dan bu yana 5 kez satış ihalesine çıkan Adabank’a, bu kez 75 milyon dolarlık teklif geldi. Bahreyn merkezli Gulf Finance House’un (GFC) Türkiye’de kurduğu ve Ramsey’in sahibi Remzi Gür’ün de ortak olduğu G Capital Danışmanlık, yapılan pazarlıklar sonucunda Adabank için belirlenen bedeli kabul etti.
Muhammen bedel düşürüldü
TMSF tarafından, amme borçlularından haczedilen, Adabank A.Ş’nin yüzde 99.99 oranındaki hisselerinden oluşan Adabank Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün ihalesi dün yapıldı. Geçen yıl kasımda yapılan son ihalede 90 milyon dolar olarak belirlenen muhammen bedel, bu ihalede 75 milyon dolar olarak belirlendi.
Kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle gerçekleştirilen ihale için G Capital Danışmanlık, 53 milyon dolar teklifte bulundu. Teklif, muhammen bedelin altında kaldığı için pazarlık aşamasına geçildi. Firma, verilen aranın ardından teklifini 56 milyon dolara çıkardı. İhale Komisyonu tarafından önceki ihalelerde muhammen bedelin altında kalan tekliflerin Fon Kurulu tarafından pazarlığa götürülmediği hatırlatınca, firma yetkilileri tekrar ihaleye ara verilmesini isteyerek durum değerlendirmesi yaptı.
75 milyon doları kabul etti
Uzun süren bu aradan sonra G Capital Danışmanlık A.Ş. Adabank’a 75 milyon dolar teklifte bulundu. İhale Komisyonu bu teklifi Fon Kurulu’nun onayına sunarak ihaleyi sona erdirdi. Fon Kurulu’nun onayından sonra ihale BDDK ve Rekabet Kurulu’nun onayı alındıktan sonra sonuçlanmış olacak.
Gür: Onlar teklif etti
İhale sonrası soruları yanıtlayan G Capital Danışmanlık’ın ortağı Remzi Gür, Bahreyn’deki GFC’nin ortakları arasında İslam Kalkınma Bankası ve Duabi Islamic Bank gibi kuruluşlar bulunduğunu belirtirken, nasıl ortak olduklarını şöyle anlattı: “Adabank uzun zamandan beri satılık olan bir banka. Bunlar birkaç ay önce bize geldiler. Böyle bir şey düşündüklerini, bizim de olup olmayacağımızı söylediler. Biz de şirketimizin uluslararası açılımı sağlaması için ve Körfez sermayesinin de ilgisini dikkate alarak tekliflerini olumlu bulduk. Birlikte hareket etmeyi sağladık.”

Haberin Devamı

TMSF önceki 4 teklifte Adabank’ı satmayı başaramadı

Haberin Devamı

1984 yılında Uzan Ailesi tarafından kurulan Adabank, el konulmasından sonra ilk ihaleye Haziran 2006’da çıktı. Banka için belirlenen ilk muhammen bedel 60 milyon lira oldu. Adabank için 8 grup şartname aldı, ancak hiçkimse teklif sunmadı. Böylece ihale iptal oldu.
Temmuz ayında yenilenen ihalede muhammen bedel 60 milyon lira oldu. Kuveytli The International Investor (TII) 45.1 milyon liralık teklif verdi. Ancak BDDK satışa onay çıkmadı.
TMSF Eylül 2008’de bir kez daha satışa çıktı. Sinpaş Grubu şirketlerinden Kök Yatırım ve Torunlar Gıda’nın yarıştığı ihalede, ipi gögüsleyen Sirpaş oldu. Ancak BDDK, satışa onay vermedi.
TMSF, Kasım 2010’da Adabank’ı 4’üncü kez ihaleye çıkardı. Muhammen bedel 90 milyon dolar oldu. Bank Pozitif’in sahibi İsrailli Bank Hapoalim 40 milyon dolar teklif verdi. Teklif daha sonra 2 milyon dolar artırılsa da kabul edilmedi.

Haberin Devamı

Adabank katılım bankası mı olacak

ADABANK ihalesinden sonra, cevabı en çok merak edilen konu, bankanın bir katılım bankasına dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği yönünde oldu. Remzi Gür, Bloomberg HT’de katıldığı yayında bu soruya “Adabank, şu anda banka. Ortaklarımızla görüşüp, daha ileride yol haritasını belirleyeceğiz” yanıtını verdi.

Gürmen ve GFH G Capital’de eşit ortak oldu

KENDİSİNİN şahsi değil Gürmen Grubu olarak konsorsiyumda yüzde 50 ortaklıkla yer aldığını belirten Remzi Gür, “BDDK’nın zorunlu koyduğu sermayenin dışında ekstra sermaye koyacak mısınız” sorusuna “Bankacılığın gerektirdiği herşeyi yapacağız” yanıtını verdi. Bir şirket yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Gulf Finance House (GFH) ve Ramsey, 250 milyon dolarlık bilanço şartına eşit olarak katılacak. Daha önce BDDK’nın ihaleyi kazananlardan istediği rakamın 250 milyon dolar civarında olmasından dolayı ortakların kendilerini minimum 250 milyon dolara hazırladıklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!