Günlük falınız cebe giriyor

Güncelleme Tarihi:

Günlük falınız cebe giriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

1994 yılında Turkcell'in faaliyete geçmesiyle GSM telefonlarla tanışan Türk kullanıcısı için bu teknolojinin en ilginç yanı, ‘‘mobil’’ olmasıydı. Dünya iletişim teknolojisini günü gününe izleyen ve bunu abonelerine sunan Turkcell'in yeni hizmetleri ve uygulamaları ile cep telefonları kısa sürede sadece iki kişinin karşılıklı konuşmasını sağlayan cihazlar olmaktan çıkmaya başladı.

SMS adı verilen Kısa Mesaj Servisi ve Turkcell Telesekreter Servisi gibi hizmetlerle cep telefonu kullanıcılarının iletişim özgürlüğünün sınırları giderek genişledi. Turkcell'in kısa ve uzun vadede hizmete sokmayı planladığı yeni servisler daha ekonomik ve işlevsel bir iletişim dünyasına kapı açacak.

Futbol maçı kaç kaç bitti?

BİR süredir Kısa Mesaj Servisi (SMS) teknolojisini kullanarak abonelerine fatura bilgilerini ve ödeme uyarılarını ulaştıran Turkcell, bu yıl içinde SMS bazlı yeni servisleri de devreye sokacak. Bir defada 160 karakterlik mesaj gönderme imkanı sağlayan SMS teknolojisi ile Turkcell aboneleri günlük fallarını, futbol karşılaşmalarının skorlarını, önemli haberleri hatta borsa ve döviz gibi yatırım piyasası bilgilerini anında öğrenebilecekler.

Ahmet Bey'den faks var...

TURKCELL'in Kısa Mesaj Servisi teknolojisini kullanarak bu yıl içinde abonelerine sunmaya hazırlandığı bir diğer hizmet ise abonelerin kendi belirledikleri kriterlere sahip elektronik posta ve faks gönderilerinden hebardar edilmesini sağlayacak. Bugün insanlar evlerinde veya ofislerinde faks, bilgisayarlarıyla elektronik posta alıyor, telesekreterlerine mesajlar bırakılıyor. Turkcell tüm bunları insanlar mobilken de ellerine ulaşabilecek hale getirmeye hazırlanıyor. Abonelerin kendi belirledikleri kriterlerde bir elektronik posta geldiği zaman cep telefonlarına, ‘‘Size Ahmet Kara'dan saat 13:30'da 65 kb boyutunda ve konusu ‘yarınki toplantı' olan bir elektronik posta gelmiştir’’ içerikli bir mesaj geçilecek. Abonelerin evlerindeki, işyerlerindeki veya Turkcell bünyesindeki tüm sesli posta kutuları biraraya getirilecek. Ve sesli posta kutularından herhangi birine mesaj bırakıldığında abone, bundan da haberdar edilecek. Ofisinize, evinize veya dizüstü bilgisayarınıza gelmiş bir faksın da göndericisinin kim olduğunu, saat kaçta geldiğini, kaç sayfa olduğunu ve konusunu nerede olursanız olun cep telefonunuzdan öğrenebileceksiniz.

Kartvizitte tek numara yeterli

EĞER avukat, doktor veya sekreterya hizmeti kullanmayan bir işadamı iseniz nerede olursanız olun ulaşılmak sizin için son derece önemlidir. Turkcell’in ‘‘Kişisel Numaralandırma’’ adını verdiği ve bu yıl içinde abonelerine açacağı yeni bir hizmet sayesinde ‘‘ulaşılamama’’ ihtimali neredeyse sıfırlanacak. Turkcell size tek bir telefon numarası verecek. Ancak, bu namaranın arkasındaki teknoloji sayesinde sizi arayan, sizi mutlaka bulacak. Turkcell, sizi bulurken yine sizin belirlediğiniz kriterleri dikkate alacak. Turkcell abonesi, Kişisel Numaralandırma sistemini örneğin, ‘‘Sabah 09:00 ile 16:00 arası beni önce ofisimden, bulamazsan evimden, bulamazsan cep telefonumdan ara.

Akşam 19:00'dan sonra önce evimden, sonra cep telefonumdan. Cumartesi-pazar ise önce cep telefonumdan, sonra ev telefonumdan beni ara’’ şeklinde programlayacak. Faks gönderileri için de uygulanabilecek olan bu sistemde Turkcell, sizi arayan biri olduğunda, sizin belirlediğiniz sırayla yine sizin belirlediğiniz telefonları deneyecek. Ve sizi bulacak. Turkcell'in bu hizmetinden sadece cep telefonu kullanıcıları değil, cep telefonu olmayanlar da yararlanabilecekler.

Beş numara seçin!

TURKCELL'in 1999 yılı içinde hizmete sokmayı planladığı yeni bir servis sayesinde aboneler sık görüştükleri telefon numalarını aradıklarında indirimli bir tarife üzerinden haberleşebilecekler. Bu hizmette Turkcell abonesi en sık aradığı 5 telefon numarasını belirliyor ve Turkcell'e bildiriyor. Turkcell, abonenin bu numaralarla yaptığı konuşmalar için özel bir indirim uyguluyor. Bu servisin amacı aboneye ucuzluk ve kolaylık sağlamak. Abone seçtiği 5 telefon numarasını istediği zaman değiştirebiliyor.

Ses de var görüntü de

GSM pazarına yönelik araştırmalar 2005 yılında cep telefonu abonelerinin yüzde 50'sinin bu mobil imkanı data aktarımı için kullanacaklarını ortaya koyuyor. Cep telefonlarının bu yöndeki gelişimi önündeki en önemli engel, mevcut GSM teknolojisi ile saniyede sadece 9.600 bitlik veri aktarılabilmesi. GPRS (General Packet Radio Service - Genel Veri Paketleme Servisi) adı verilen yeni bir teknoloji ile bu hız saniyede 115 bin bit yükselebilecek. Bu iletişim altyapısının ortaya çıkmasıyla cep telefonları sadece ses değil, görüntü de aktarabilecekler. Hızlı data iletişimi cep telefonu ile Internet bağlantısı ve mobil multimedya imkanları sağlarken, mobil POS cihazları ile güvenlik ve polis sistemleri de GSM bazlı çalışabilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!