GÜNGİAD'dan 'Mezopotamya Beşlisi' önerisi

Güncelleme Tarihi:

GÜNGİADdan Mezopotamya Beşlisi önerisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 11:34

GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal Düzenlediği basın toplantısında, Şanghay beşlisinin Asya ülkeleri arasında güçlü bir politik ve ekonomik sinerji yarattığını söylerken Ortadoğu'da kaosu bitirmenin en önemli yolunun da benzer bir yapılanma olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Ortadoğu coğrafyasının 1991’de yaşanan birinci Körfez savaşından itibaren çok uluslu güçlerin de dahil olduğu çatışmalarla derinleşen istikrarsız yapıya dönüştüğünü ifade eden Akbal, şöyle konuştu:

“2011 yılı başından itibaren mezhep çelişkileri üzerinden gelişen Suriye iç savaşı, Basra Körfezi ile Akdeniz havzasının doğusunu boydan boya çatışma alanına dönüştürmüştür. Güneyinde kronikleşmiş İsrail-Filistin çatışmaları, merkezinde ise Suriye ve Irak çatışmalarının yer aldığı Mezopotamya topraklarını, geçmişte anıldığı gibi “verimli hilal”e dönüştürecek ittifaklar geliştirilmelidir. Türkiye, İran, Kuzey Irak, Irak ve Suriye topraklarını kapsayan uygarlıklar beşiği Mezopotamya, geçmişten gelen kültürü ve tarihsel birikimi ile bu ülkeleri bütünleştirerek yeni bir sinerji yaratabilir. Bu sinerji ile bölgenin en büyük üretici gücü ve Çin’den sonra inşaat ve müteahhitlik hizmetleri açısından da dünyanın ikinci büyük devleti olan Türkiye’nin bu deneyimiyle Mezopotamya beşlisi olarak ifade ettiğimiz beş devletin bölgesel ulaşım ağıyla bağlanmasına ve savaşın yarattığı yıkımdan etkilenen Irak ve Suriye gibi devletlerin de yeniden imarına katkı sağlayabilir. Enerji dağıtım hatlarının güvenliği, yeni petrol ve doğalgaz transfer güzergahlarının belirlenmesi ile su kaynaklarının adil paylaşımı konusunda yeni konsensüsler geliştirilebilir. “Mezopotamya Beşlisi” olarak tarif ettiğimiz Türkiye, İran, Irak, Kuzey Irak ve Suriye’yi kapsayacak yapı, özellikle ulus-devlet olarak inşa edilen 19’uncu yüzyıl paradigmasına alternatif yeni ulus-üstü entegrasyonların bir tezahürü olarak gelişebilir.”

Haberin Devamı

"BEŞLİ, MİLLİ GELİRDE RUSYA'YI GEÇER"

Türkiye’nin 1 trilyon 150 milyar dolarlık GSMH’ya sahip, dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi olduğunu anlatan Akbal, 990 milyar dolarlık GSMH’lık hacmi ile dünyanın 18’inci büyük ekonomisi olan İran’ın birlikte hareket ederek Mezopotamya coğrafyasının, yeniden dünya uygarlığının en önemli merkezine dönüşecek bir ivmeye kavuşabileceğini vurguladı.

“Irak, Kuzey Irak ve Suriye’nin dahil olmasıyla toplamda 2 trilyon 350 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan Mezopotamya beşlisi, GSMH açısından Rusya, Brezilya, İngiltere ve Fransa gibi dünyanın en önemli ekonomilerinin önüne geçmekte” diye konuşan GÜNGİAD Başkanı Akbal 77 milyon nüfuslu İran, 76 milyonluk Türkiye, 35 milyonluk Irak ve 25 milyonluk Suriye ile Mezopotamya beşlisinin 210 milyonluk nüfusu kapsayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!