Güney Afrikalı Standart Bank da Türkiye'ye geldi

Güncelleme Tarihi:

Güney Afrikalı Standart Bank da Türkiyeye geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNGİLİZ sermayeli, Afrika merkezli Standart Bank Group, faaliyet gösterdiği ülkeler arasına Türkiye'yi de kattı. Standart Bank London olarak Türkiye'ye gelen banka yükselen pazarlarla ilgileniyor.

GÜNEY Afrika'nın en etkin bankası olarak kabul edilen İngiliz sermayeli Standart Bank Group artık Türkiye'de de temsil ediliyor. Standart Bank London olarak İstanbul Ofisi'ni devreye sokan grubun özel ilgi alanı madencilik sektörü.

Standart Bank London'ın (SBL) İstanbul Ofisi'nin resmen faaliyete geçişi nedeniyle İstanbul'a gelen Yönetim Kurulu Başkanı Conrad Strauss, iki yıldan bu yana Türkiye ile ilgilendiklerini açıkladı. Standart Bank Group olarak daha çok yükselen piyasalarda ve madencilik sektörünün geliştiği yerlerde faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Strauss, bu açıdan Türkiye'yi önemli bulduklarını vurguladı. Aslında çok daha önce Türkiye'ye gelmek istediklerini ancak organizasyondan kaynaklanan bazı sorunlar nedeniyle bunu ertelediklerini söyleyen Strauss, Türkiye'ye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘1978'den bu yana onar yıllık periyodlarla Türkiye'ye üç kere geldim. Türk ekonomisindeki modernleşme kayda değer derecede. Üretim hızının artması, enflasyonun aşağıya çekilmesi çok önemli gelişmeler. Ayrıca Türkiye'nin AB'ye aday olmak istemesi de çok önemli. Çünkü böyle bir ülke istikrarı arayacaktır, istikrarlı olmak için çalışacaktır.’’

HAKİM ÜLKESİNİZ

Türkiye'nin bölgesinde hakim ülke oluşundan etkilendiklerini dile getiren Strauss, Türkiye'yi atlama taşı olarak değil, bölgedeki diğer ülkelere açılan bir kapı olarak gördüklerini vurguladı. Bunun yanı sıra Türkiye'de madencilik sektörünün gelişmiş olması ve altının Türk piyasasında önemli bir yeri oluşunun da özellikle ilgilerini çektiğini söyleyen Strauss, önemle üzerinde duracakları bir diğer konunun da ticaretin finansmanı olduğunu kaydetti.

KALİTE YÜKSELECEK

SBL İstanbul Ofisi Genel Müdürü Scott Branch'ın Türk bankacılık sektörüne ilişkin yorumu ise, Türkiye'de bankaların daha fazla baskı altında olacağı, bağımsızlıklarını savunabilmek için daha fazla çaba gösterecekleri şeklinde. Ancak bunun kredi kalitesini de yükselteceğini vurgulayan Branch, özellikle hukuki sistemdeki değişikliklerle daha fazla yabancı yatırımcının Türk projelerine ilgili duyacağını, kendilerinin de buna katkıda bulunacaklarını söyledi.

Branch, Türk hükümetinin başarılı bir şekilde faiz oranlarını düşürüp, borç vadesini uzattığını, bunun sonucunda da daha güçlü bir yerel sermayenin ortaya çıkacağını belirtti.

40 milyar dolarlık banka

SBL, tümüyle Standard Bank Group'a ait. 1862'den bu yana faaliyet gösteren Standart Bank Group da, Afrika'nın en büyük bankacılık, finans ve sigorta gruplarından birini oluşturuyor. 15 Afrika ülkesinin yanı sıra 18 ülkede faaliyet gösteren grubun, toplam malvarlığı 40 milyar dolar, sermayesi 3 milyar dolar, geçen yılki kárı ise 450 milyon dolar düzeyinde. Banka, Türkiye'de önümüzdeki aylara doğal kaynak bankacılığı, offshore bankacılık ve fon yönetimi alanlarında yeni olanaklar sunmaya hazırlanıyor. Özellikle forfating konusunda şimdiden etkin olduğu belirtilen bankanın Türkiye'ye bu yolla şimdiden 500 milyon dolar finansman sağladığı belirtiliyor. Bankanın planları arasında ilerde Türkiye'deki temsilcilik düzeyindeki faaliyetlerini şirketleşerek sürdürmek de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!