Günde 30 TL’ye ancak bu kadar

Güncelleme Tarihi:

Günde 30 TL’ye ancak bu kadar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 01:13

Olimpiyat Stadı’nın perde arkasında günübirlikçi güvenlik elemanları var.

Haberin Devamı

ckuburlu@hurriyet.com.tr

Derbi maçı sonrası yaşanan olayların ardından ‘güvenlik’ skandalı ortaya çıktı. Sektör temsilcileri, “Hiçbir şirketin maça gönderecek 1000-1500 kişilik elemanı yok. Yoldan geçeni 30 liraya maçta görevlendiriyorlar. Bu işi TFF üstlenmeli. Bir maçta en az
10 farklı şirket görev almalı” dedi.


BEŞİKTAŞ-Galatasaray maçında Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yaşanan olaylar ‘stat güvenliği’ konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Dün bazı internet sitelerinde de yer alan “Günübirlikçi güvenlikçiler” haberlerine ilişkin yaptığımız araştırmada, maç­lar­da gö­rev alan özel gü­ven­lik per­so­nel­le­ri­nin yüz­de 95’inin gü­nü­bir­lik ele­man­lar ol­du­ğu­ ve 30 lira karşılığında maçlarda görevlendirildiği ortaya çıktı.

TFF TARAFINDAN OLMALI

Sektör temsilcileri stat güvenliğinin kulüpler tarafından değil Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından sağlanması gerektiğinin altını çizerken, “Hiçbir şirketin sadece bir maç için 1000-1500 kişilik ekibi yoktur. Maç günü dışarıdan bulunan elamanlara 30 lira karşılığında görev veriliyor. Bu da güvenlik açığının oluşmasına neden oluyor. Bir maçta en az 10 farklı güvenlik şirketi hizmet vermeli. Bunu da TFF’nin belirlediği şirketler yapmalı” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı


GÜVENLİKÇİ HAVUZU

Süper Lig maçlarının güvenlik işini TFF’nin organize etmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Özel Güvenlik Sektör Meclis Başkanı Hasan Özer, şöyle konuştu: “Kulüpler sezon öncesi özel güvenlik şirketleriyle anlaşıyor. Ancak bu şirketlerin maçlar için yeterli personeli bulunmuyor. Maç günü geldiğinde güvenlik işiyle alakalı olmayanlara statlarda görev veriliyor. Ayrıca bir çok kulüp yöneticisi maçlara biletsiz seyirci alıyor. Telefonla arayarak ‘kale arkasına 500 kişi geliyor’ diyorlar. Hiç bir güvenlik şirketi yöneticiden gelen telefona kayıtsız kalamaz. Çünkü parayı onlar veriyor. Eğer bu işi TFF yaparsa bir güvenlik havuzu oluşturulabilir. 10 farklı şirket gerçek güvenlik elemanlarıyla maçlarda hizmet verir. Hiçbir yöneticinin telefonuna itibar edilmez.”

Haberin Devamı


Kulüplere maliyeti en az 100 bin lira

BU işin kulüplere maliyetinin güvenlikçi başına 80-100 lira arasında değiştiğini kaydeden Hasan Özer, 1000 kişilik bir maçta kulübe maliyetinin en az 100 bin lirayı bulduğunu söyledi. Özer, “Ancak bir çok kulüp şirketlere parasını zamanında ödemiyor. Bu nedenle güvenlik şirketleri batma noktasına geliyor. Bu işi iyi yapan şirketler kulüplerle çalışmak istemiyor. Sonuç olarak da stat güvenliği tam anlamıyla sağlanamıyor. Her maçın güvenlik derecesi farklıdır. Bu iş yurtdışında sistemli bir şekilde yapılıyor. İlgili federasyon maçlarda görev alacak güvenlik şirketlerini kendisi belirliyor. Bu güvenlikçiler arasında raporlama uzmanları da yer alıyor. Maç sonu verdikleri raporlar doğrultusunda kulüplere ciddi cezalar verilebiliyor. Kulüpler de artık bu işi yapmak istemiyor. Olaylı derbide güvenlik görevlilerine saldırıldığını gördük. ‘Güvenlikçi kaçar mı’ deniliyor. Polis bile kaçıyor. Kimsenin orada can güvenliği yoktu” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Koltuk kavgası

Statta biletli 76 bin taraftar vardı.
10 bine yakın taraftarın biletsiz girdiği tahmin ediliyor.
970 güvenlikçi maçta görev aldı.
Bilet kontrolü tam olarak uygulanmadı.
Stada girişte üst aramaları yetersiz kaldı.
Özellikle kadın görevlilerin az olması nedeniyle bir çok kişi kontrol edilmedi.
Maç başlamadan önce statta bir çok kavga çıktı.
Bunun gerçek nedeni ‘koltuk’ kavgasıydı.
Biletli taraftarlar güvenlik görevlilerine koltuklarının dolu olduğunu söyledi. Ancak görevliler ‘bu konuda bir şey yapamayız’ dedi.
Kurallar gereği boş bırakılması gereken merdivenlerde bile izdiham vardı.
Güvenlik görevlileri sadece VİP ve localarda taraftara yardımcı oldu.

Haberin Devamı

3 milyar dolarlık güvenlik sektörü

Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un çıktığı 2004’ten bu yana, 864 bin kişi özel güvenlik temel eğitim sertifikası almaya hak kazandı.
Son yıllarda hızla gelişip istihdama önemli katkı sağlayan sektörün ekonomik büyüklüğünün 3 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.
2004 yılından itibaren 1506 özel güvenlik şirketi ile 744 eğitim kurumuna faaliyet izin belgesi verildi.
Geçen süredeki 44 temel eğitim sınavına, 1 milyon 331 bin 113 kişi katıldı.
Sınavlara girenlerden 864 bin 57’si, özel güvenlik temel eğitim sertifikası almaya hak kazandı.
9 yılda 667 bin 866 kişi özel güvenlik kimli kartı alarak özel güvenlikçi olarak çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!