Günde 17 bin araç kiraladık

Güncelleme Tarihi:

Günde 17 bin araç kiraladık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 00:00

Günlük kiralama özellikle son birkaç yıl içinde önemi bir gelişme göstermeye başladı. Ancak bugün geldiği noktada halen potansiyelinin çok altında. Avrupa’da yüz bin kişi başına 35-60 arası günlük kiralama aracı düşerken bu rakam Türkiye’de 4 seviyesinde.

Haberin Devamı

SON 10-15 yılda yaşanan gelişmelerle gerek günlük araç kiralama, gerekse operasyonel filo kiralamanın her gelir seviyesinden bireyin ve her boyutta kurumun ulaşabileceği standartlara ulaştığını ifade eden TOKKDER Başkanı ve DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, araç kiralamanın makul fiyatlı ürün ve hizmetler kategorisine girmeye başladığını dile getirdi.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN GERİSİNDE

TOKKDER’in Türkiye’nin kalite beklentilerine uyumlu bir büyümenin altyapısını oluşturmada üyelerine, müşterilerine, otomotiv ve bankacılık sektörü gibi diğer paydaşlarına destek verdiğinin altını çizen Ersoy,  “Günlük kiralama özellikle son birkaç yıl içinde önemi bir gelişme göstermeye başladı ancak bugün geldiği noktada bile halen potansiyelinin çok altında. Avrupa’da yüz bin kişi başına 35-60 arası günlük kiralama aracı düşerken bu rakam Türkiye’de sadece 4 seviyesinde” diye konuştu.

RAKAM DÜŞÜK POTANSİYEL BÜYÜK

Londra Heatrow havalimanında sadece bir markaya ait 5 bin üzerinde araç bulunduğunu, Türkiye’de ortalama günlük kiralama araç sayısının ise 17 binin biraz üzerinde olduğunu ifade eden Ersoy,  “Rakam düşük, potansiyel ve büyüme hızı ise çok çarpıcı. Geçmiş 4-5 yıl içinde günlük araç kiralama pazarı yıllık ortalama yüzde 15 büyüdü. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu büyüme oranı katlanarak artacak. Bu oran aynı kalsa dahi 5 yıl içinde günlük kiralamadaki araç sayısının bugünkü mevcut kadar daha ilave ile 35 bin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor” dedi.

4 KAT BÜYÜME OLACAK

Sektörün 2011 yılında yüzde 25 üzerinde, 2012 yılında ise yüzde 30 üzerinde büyüdüğü dikkate çeken Ersoy, “Operasyonel kiralama sektörünün önümüzdeki 5 yıl içinde 500-750 bin adetler seviyesine oturarak 3,5-4 kat büyüyeceği öngörülüyor” diye konuştu. Operasyonel ve günlük kiralama sektörlerinin 2012 yılı yatırımının 85 bin araç ile 2.2 milyar dolar olduğunu kaydeden Ersoy, 2012 sonu itibariyle araç parklarının toplam 200 bin adet ile 5 milyar dolar değerde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İki yılda 250 milyon Euro yatırım

DRD Filo Kiralama hakkında da bilgi veren Ersoy 18 bin adet araç filoları olduğunu  ve 2 bin 500 adedi aşkın kurumsal müşteri portföyüne sahip olduklarını söyledi. Geçen yıl portföylerine yaklaşık 800 adet yeni kurumsal müşteri kazandıklarını ifade eden Ersoy, “Son iki yılda 250 milyon Euro yatırım yaptık. Aynı dönemde 7 bin adet aracın sözleşmesini tamamlayarak, ikinci elde değerlendirdik. Bu yatırımların ardından filo hacmimiz ve toplam filo değerimiz önemli ölçüde artış gösterdi. 2013 yılında da yatırımlarımızı sürdürerek filomuzu 20 binli adetler seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz” dedi

Haberin Devamı

UKOME kararları hayatı zorlaştırıyor

KOBİ’lerin desteklenmesi ve  operasyonel kiralama sektöründe araç kiralamanın önünde engeller oluşmasının sektörü ve KOBİ’leri olumsuz etkilediğini anlatan Ersoy, belediyelerin şoförlü filo kiralama ve şoförlü lüks araç kiralamaya yönelik UKOME kararlarının da pratikte hayatı zorlaştırdığını dile getirdi. Kararla beraber maliyetleri büyük ölçüde artıran bir ortam yaratıldığını belirten Ersoy, “Bu tür düzenleme ve kararların sektör temsilcilerini dinleyerek ve ülke ekonomisini ne yönde etkileyeceğini detaylarıyla değerlendirerek alınması en önemli beklentilerimizdendir” diye konuştu.

İlk üç ayda 114 bin araç satıldı

Haberin Devamı

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD), Avrupa ve Türkiye araç pazarı değerlendirmesine göre AB (27) ve EFTA ülkelerinde otomobil satışları 2012 yılı mart ayında 1 milyon 501 bin iken, 2013 yılı aynı ayında yüzde 10 gerileyerek 1 milyon 347 bine indi. OSD mart ayı Avrupa ve Türkiye araç pazarı değerlendirmesine göre, Mart ayında AB otomobil satışlarında en sert düşüş gösteren ülke yüzde 57 ile Finlandiya oldu. Finlandiya’yı yüzde 32 ile Romanya, yüzde 31 ile Macaristan, yüzde 21 ile İsveç, yüzde 19 ile Çek Cumhuriyeti izledi. Mart ayında en yüksek artış yüzde 14 ile İzlanda’da gerçekleşti. İzlanda’yı yüzde 9 ile Danimarka, yüzde 6 ile Macaristan ve İngiltere, yüzde 3 ile Estonya izledi.  2013 yılı mart ayında Türkiye’de otomobil satışlarındaki artış yüzde 10 düzeyinde gerçekleşti ve 52 bin adetlik satış yapıldı.

HAFİF TİCARİ GERİLEDİ

2013 yılı ocak-mart döneminde AB (27) ve EFTA Ülkeleri’nde otomobil pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında küçüldü ve satışlar 3.4 milyon adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye otomobil pazarı bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında büyüdü ve satışlar 114 bin adete çıktı. 2013 yılı mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 10 oranında azalan AB (27) ve EFTA ülkeleri ticari araç pazarında 172 bin adet satış yapıldı. Bu ayda Türkiye’de ise 21 bin adet düzeyinde gerçekleşen ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 oranında küçüldü. Türkiye hafif ticari araç pazarı ise 2013 yılı Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında daraldı ve 17 bin adet düzeyine geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!