Günay: LPG'de vergi yükü Avrupa'nın üç katı

Güncelleme Tarihi:

Günay: LPGde vergi yükü Avrupanın üç katı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 13:23

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, LPG piyasasında vergi yükünün Avrupa ülkelerinin üç katı olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de ton başına 465 eurodan fazla olan bu tutarın Avrupa’da 150 euro olduğunu söyledi. Günay, sektördeki en önemli sorunun vergi yükü olduğunu söyledi.

Yusuf Günay, “Türkiye LPG Piyasası Sektör Raporu”nu açıkladı. Günay, piyasaya ilişkin düzenleme ve denetim faaliyetlerinde, isabetli ve sağlıklı kararlar alınması için doğru ve güvenilir piyasa bilgilerine sahip olunması gerektiğini söyledi. Bu amaçla, petrol gazları piyasası ile ilgili güçlü bir izleme grubu oluşturulduğunu kaydeden Günay, LPG’nin ithalatı ve üretiminden son kullanıcıya ulaşıncaya kadarki tüm piyasa faaliyetleri, ürün hareketleri, şirketlerin pazar payları ile Türkiye geneli ve şehir bazında tüm piyasa büyüklüklerinin izlendiğini söyledi.

5 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Satış rakamları baz alındığında Türkiye’de LPG piyasasının ekonomik büyüklüğünün 5 milyar dolara ulaştığını anlatan Günay, piyasada 56 adet LPG dağıtıcı, 6 bin 172 LPG otogaz bayi olmak üzere toplam 6 bin 468 lisans sahibinin faaliyet gösterdiğini kaydetti. Günay, sektöre ilişkin şu bilgileri verdi:

1.5 MİLYON ARAÇ LPG’Lİ

“Türkiye’de LPG dağıtım faaliyetini yürütmek için lisans kapsamına alınmış 3 bin 14 karayolu taşıma aracı ile 7 adet deniz tankeri bulunuyor.

Piyasada 11 bin 394 adet LPG tüp bayii evsel tüketicilere hizmet verirken, küçük ve orta ölçekli 40 bin 666 adet dökme LPG müşterisi bulunuyor. Yaklaşık 1.5 milyon araç yakıt olarak LPG kullanıyor. Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde Polonya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca yaklaşık 14 milyon hanede de evsel tüketimde LPG kullanılıyor.

Geçen yıl 19 farklı ülkeden dağıtıcı şirketler tarafından 2 milyon 443 bin ton, Tüpraş tarafından da yaklaşık 375 bin ton LPG ithal edildi. En çok ithalat yapılan ülkeler sırasıyla Cezayir, Norveç, Libya, Rusya ve Kazakistan olup ve bu ülkeler toplam ithalat yüzde 74’e ulaştı. Yurtiçi LPG satışları içerisinde tüplü LPG satışı önemli bir yer tutarken, toplam satış 2004’te yüzde 44.3, 2005’te yüzde 42.18 ve geçen yıl da yüzde 42.4’ü LPG satışı olarak gerçekleşti.

TÜPLÜ LPG SATIŞLARI DÜŞTÜ

Tüplü LPG satışlarında düşüş görülürken, 2005 yılında kişi başına tüketim 22 kilogramın üzerindeyken geçen yıl bu oran 20.4 kilograma düştü.

Bu azalış, doğalgaz kullanan il sayısındaki artıştan kaynaklandı. İstanbul’da tüplü LPG tüketimi 2006 yılında 2005 yılına göre yüzde 19, Ankara’da yüzde 25, Bursa’da yüzde 16, Sakarya’da yüzde 7 ve doğal gaz kullanımına 2006’da başlanan İzmir’de ise yüzde 4 azaldı. Doğal gazın yaygınlaşması ile birlikte bu azalma gelecek yıllarda da sürecek.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, LPG piyasasındaki özel tüketim vergisi miktarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de LPG’ye uygulanan özel tüketim vergisi diğer bazı ürünlerde olduğu gibi, yüksek düzeydedir. Türkiye’de otogaz için ton başına 862 YTL özel tüketim vergisi uygulanmaktadır” dedi.

LPG VERGİSİ, DOĞALGAZ VERGİSİNİN 25 KAT FAZLA

Türkiye’de ton başına 465.95 euro özel tüketim vergisi uygulandığına dikkat çeken Günay, Avrupa ülkelerinde ise bu oranın 150 euro olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de otogaz için uygulanan özel tüketim vergisinin AB ortalamasının üç katından fazla olduğunu kaydetti. Dökme gaz ve tüplü gaza uygulanan özel tüketim vergisinin de ton başına 794 YTL olduğunu belirtti. Günay, “LPG’ye uygulanan özel tüketim vergisinin doğalgaza uygulanan vergiyle karşılaştırıldığında LPG aleyhine bir durum olduğu görülmektedir. LPG için uygulanan vergi aynı kilo kaloriye sahip doğalgaza uygulanan verginin 25 katından daha fazladır” değerlendirmesini yaptı.

VERGİ KAYBI ARTIYOR

Otogaz ile tüplü gaz ve dökme gaza uygulanan özel tüketim vergisi arasındaki farklılığın vergi kaybına yol açtığına dikkat çeken EPDK Başkanı Günay, şöyle devam etti:

“2006 yılında tüplü gaz ve dökme gaza ton başına uygulanan özel tüketim vergisi 615 YTL’den 794 YTL’ye yükselirken otogaz için ton başına 862 YTL olan vergi değişmemiştir. Dolayısıyla vergi yükü artmış ancak otogaz ile diğer ürünler arasındaki vergi makası azalmıştır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!