Gümüşhane'de 10 bin ton balık üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Gümüşhanede 10 bin ton balık üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 12:22

Gümüşhane'de, baraj göllerinde ve akarsularda oluşturulan yeni tesislerle birlikte 10 bin ton balık üretimi yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kaynaklarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirterek, “Su her şey için hayattır. Sadece insanlar için değil, bitkiler için, hayvanlar için hayattır. Bu hayatı da iyi değerlendirmek gerekiyor. Özellikle küresel ısınmanın yaşandığı dünyamızda suyun önemi daha da artmıştır” dedi.

Suların bir çok alanda değerlendirilmesinin mümkün olduğuna işaret eden Salihoğlu, şunları söyledi:

“Su kaynaklarımızın değerlendirilerek ekonomiye, insanlığa kazandırılması gerekiyor. Biz, ilimizde bu su kaynaklarımızı çok iyi değerlendirme imkanına kavuştuk. İlimize yapılan Kürtün, Torul, Akköy 1, Koruluk barajları ile çok sayıda gölet, balıkçılık sektöründe önemli gelişmelerin yolunu açmıştır. Sadece Kürtün Baraj gölümüzde 11 müteşebbis yılda 5 bin tona yakın balık üretimi gerçekleştirmektedir. Aynı şekilde Torul Baraj Gölü'nde kafes balıkçılığı için ihale yapılmış, müteşebbisler kafes balıkçılığı için gerekli çalışmayı başlatmış bulunmaktadırlar. Kürtün barajında 45 bin, Torul barajında 60 bin metrekarelik alan kafes balıkçılığı için ihale yolu ile kiraya verildi. Barajların Gümüşhane'de tatlı su balıkçılığı için çok önemli yeri var. Torul Barajı'mızda da balıkçılığın üretilmesi ile birlikte yıllık üretimin akarsularımızdakiler de dahil olmak üzere 10 bin ton gibi önemli rakama ulaşacağını tahmin etmekteyiz. Bu gelişmenin üreticilerimizi memnun edeceğini, daha bilimsel yapılacak çalışmalar bu rakamın üzerine rahatlıkla çıkabilir düşüncesindeyim.”

Haberin Devamı

Kapasiteleri küçük olsa da ildeki akarsularda 29 tesiste tatlı su balıkçılığı üretimi yapıldığını belirten Salihoğlu, şunları kaydetti:

“Balıkçılarımızın en iyi ürünü elde etmek için bilimsel değerlere önem vereceklerini ve üretimi artıracaklarını umuyorum. Zira son yıllarda dünyada tartışılan farklı gıdalar var. O nedenle çağdaş, insan sağlığına yararlı olan yöntemle balık üretimlerini en yüksek düzeye çıkarmalarını bekliyorum. Biz yavruda olsun, satışta olsun kilo başına teşvik de veriyoruz. Bu yıl da verilecek. Teşvik aslında üreticilerimiz için önemli bir girdi sağlıyor. Üreticilerimizin bir araya gelerek birlik kurmalarını istiyoruz. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün elemanları ilimize gelerek incelemede bulundular. Yine çeşitli toplantılar yaparak yeterli sayıya ulaşılması halinde bu birliğin de kurulması gerçekleşecektir. Birlik, ortak sorunların çözülmesinde çok önemlidir. Üreticilerimizin bir araya gelerek ortak çalışma kültürüne de ulaşmalarını istiyoruz. Türkiye'de önemli barajları bünyesinde bulunduran Gümüşhane'nin balıkçılık alanında da kendisine yer edinmesi gerekiyor. Madencilik, pestil sektöründen sonra balıkçılık sektörü ilimizin en önemli sektörlerinden bir tanesidir. Birliğin kurulması, Torul baraj gölünde de üretime geçmesi ile birlikte balıkçılık sektörü madencilikten sonra pestil sektörünün önüne geçerek ikinci sıraya çıkabilecek kapasitededir.”

“EKONOMİK KRİZ BİZİ DE VURDU”

Kürtün Baraj Gölü'nde kafes balıkçılığı yapan 11 üretici firma adına açıklama yapan Mustafa Yanık ise yaşanan ekonomik krizin balıkçılık sektörünü de vurduğunu dile getirerek, “Artan yem fiyatları, düşen balık fiyatları bizi önemli ölçüde etkiledi” dedi.

Haberin Devamı

Deniz kıyılarında yaşanan kirliliğin tatlı su balıkçılığına olan önemi artırdığını belirten Kaya, şöyle devam etti:

“Devlet her ne kadar gerek yavru balıkta olsun gerekse kiloda verilen teşvik yeterli olmuyor. Baraj göllerine ve göletlere kafes kurmak, yatırım yapmak önemli harcama gerektiriyor. Zaman zaman yaşanan fırtına olayları kafeslere önemli ölçüde zarar veriyor. Bu da balıkların göle kaçmasına neden oluyor. Kürtün Baraj Gölü'nün suyunun temizliği, rüzgarlı oluşu ve bol oksijeni nedeniyle Türkiye'nin en iyi baraj gölü. Torul Baraj Gölü'nün de aynı özelliğe sahip olması balıkçılığa çok elverişli. Ancak, Valilik iskan yeri olarak kullandığımız bölgeyi bizlerden, park yapılacağı gerekçesi ile boşaltmamızı istedi. 11 firma buraya milyarlarca lira yatırım yaptık. Park yapılmasına karşı değiliz. Hatta firmalar olarak biz de katkı koyarız. Alan çok geniş. Bizim isteğimiz 100'er metrekarelik yer verilmesidir. Biz burada yaklaşık 30 kişi istihdam ediyoruz. Yasal zorunluluktan 3 tane su ürünleri mühendisi çalıştırıyoruz. Ev sahipleri bekara ev vermediklerinden bu insanlarımız tesis binalarımızda kalıyorlar.”

Haberin Devamı

Yanık, 11 firma ile birlikte balık işleme tesisi kurma çalışması içerisinde olduklarını da ifade ederek, “Biz, balık işleme tesisi kurma çalışması içerisinde iken Valiliğin kaldığımız bölgeyi boşaltmamızı istemesi karşısında hayal kırıklığına uğrattı. Kaldı ki, Gümüşhane Üniversitesi'ne bağlı Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu önümüzdeki öğretim yılında barajın bulunduğu Özkürtün beldesinde açılacak. Burada öğrenim görecek olan gençlerimize katkı sağlayacağız. Onlar alacakları bilgi yanında pratik çalışmayı bizim tesislerimizde yapacaklar. Böylece üniversiteye de katkı sağlamış olacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!