Gümrükte sigara-içki satışına sınırlama

Güncelleme Tarihi:

Gümrükte sigara-içki satışına sınırlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 16:17

Ülkenin vergi kaybına uğradığı, sınır kapılarında yoğunluk oluştuğu ve etkin gümrük hizmetinin verilememesi nedeniyle aralarında Kapıkule'nin de bulunduğu kara sınır kapılarındaki Free Shoplardan, alkollü içki, sigara ve tütün mamulleri satışına kısıtlama getirildi.Gittikleri ülkede veya Türkiye'de 3 günden az kalanlara, sigara ve içki satışı yapılmayacak.

Gümrükler Genel Müdür Vekili Umman Hamitoğulları imzalı, Edirne, İskenderun, Gaziantep, Habur, Hakkari, Gürbulak ve Hopa gümrük ve muhafaza başmüdürlüklerine gönderilen yazıda, günübirlik giriş yapanların, her seferinde ”gümrüksüz olarak Türkiye'deki fiyatların çok altında satın aldıkları içki, sigara ve tütün mamullerini yurda sokarak haksız kazanç sağladığı” hatırlatıldı.

Yazıda, müsteşarlığa gümrük ve muhafaza başmüdürlükleri, kara hudut kapılarının bulunduğu illerin valilikleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen yazılarda, “sınır kapılarında günübirlik yolcu giriş ve çıkışlarında yoğunluk yaşandığı, altyapı ve personel sayısının yetersizliği ile bölge halkının personel üzerindeki baskısı sonucu fazla miktarda eşya girişi ve günübirlik giriş-çıkış yapan araç sayısında artışlar olduğunun” bildirildiği vurgulandı. Yazıda, sadece gümrük hattı dışı eşya satış mağazalarından alışveriş yapmak için yolculuk edenlerin, özellikle kara hudut kapılarına yakın bölgelerde oturan kişiler arasında, bu amaçla her gün bir veya birkaç kez ülkeye giriş çıkış yapılabildiğine işaret edildi.

GÜNÜBİRLİKÇİ İÇKİ, SİGARA VE BAŞKA EŞYA GETİREMEYECEK

Günde birden fazla geçiş yapmalarına karşılık, yolcu addedilmeleri sebebiyle bu kişilerin, özellikle “yüksek vergili ürünler olan alkollü içkiler, sigara ve diğer tütün mamulleri başta olmak üzere, vergiden muaf eşya ithal ettikleri, bu yolla yolcu beraberi, hediyelik eşya ile zati eşya ithal etme hakkını kötüye kullandıklarına” dikkat çekilen yazıda, bu hakkın kötüye kullanımı sonucu ülkenin vergi kaybına uğradığı, sınır kapılarında yoğunluk oluştuğu ve etkin gümrük hizmetinin verilemeği belirtildi.

Yazıda, 3 gün ülkede kalmayanlara satış yapılmaması ve beraberinde eşya getirmelerinin önlenmesiyle ilgili yeni uygulama konusunda ise şöyle denildi: “Açıklanan nedenlerle, yolcu beraberi hediyelik eşya ve zati eşya haklarının kötüye kullanılmasını engelleyecek bir düzenleme yapılması gereği açıkça ortaya çıkmıştır. Bu itibarla, Bakanlar Kurlu Kararıyla 35/3 ve 45'inci maddelerin müsteşarlığımıza tanıdığı yetkiye istinaden, kara hudut kapısından ülkemizden diğer ülkelere giden ve geri gelenler ile diğer ülkelerden ülkemize gelen ve giden yolcuların, gelinen ülkede en az 3 gün geçirmeden geldikleri ülkeye dönmeleri halinde, zati eşya ve yolcu beraberi hediyelik eşya hakkı kapsamında ”Alkollü içki, sigara ve tütün mamulleri”ni muafen ithal etme hakkından yararlandırılmamaları uygun bulunmuştur.”
Yazının Kapıkule Sınır Kapısı'na bugün ulaştığı ve gümrük sahasında bulunan ve gümrüksüz içki, sigara, parfümeri malzemesi satan 20'inin üzerindeki mağaza yetkilisine tebliğ edildiği bildirildi. Bu arada mağaza sahiplerinin, aylık 20-40 milyar lirayı bulan kira ödemelerini gerekçe göstererek, uygulamaya tepkili oldukları belirtildi.

MİROĞLU: “AKARYAKITLA İLGİLİ DE TEDBİRLER ALINACAK”

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, uygulamayla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, günübirlik Türkiye'ye giriş yapan ve beraberlerinde kişi başına 3 karton sigara ile 4 şişe içkiyi getirebilen kişilerin haksız kazançlarının önlenmesi için, çalışmaların süreceğini bildirdi.

Uygulamanın, bir noktada bu kişilerin kazançlarını azaltacağı için etkili olacağını belirten Miroğlu, “Kurban Bayramı sonrası bu kişilerin yurda kaçak mazot sokmalarının önlenmesi için de çalışma başlatacağız. Trafik ekipleri özellikle yedek depolarla ilgili çalışma yapacak. Bulgaristan'dan aldıkları ucuz mazotu Türkiye'ye getirerek, satan ve bu yolla kazanç sağlayan kişilerin bu işinin önüne geçeceğiz. Bunun için şehir içinde de denetimler sıklaştırılacak” dedi.
Bulgar yetkililerle bu konuyla ilgili görüşmeler yapıldığını kaydeden Miroğlu, “onlar da bize yardımcı olmak istiyorlar. Biz günübirlik sınırdan gelenlere, Bulgaristan'daki sınır kapısının içinde bulunan akaryakıt istasyonundan satış yapılmamasını istedik. Bunu sağlarsak, günübirlikçi olarak gelip, beraberlerinde mazot, içki, sigara getiren kişilerin önüne geçmiş oluruz. Uygulama, sıkıntısını yaşadığımız olayların bir kısmı için yeterli olabilir” diye konuştu.
Hakların su istimal edilmemesi gerektiğini savunan Miroğlu, Türk plakalı araçların haftada bir sınırdan geçişine izin verilmesiyle başlayan tedbirlerin, 3 günden az kalanlara içki, sigara satılmamasıyla sürdüğünü ve akaryakıtla ilgili sıkı denetimler sonucunda da istenilen sonuca ulaşılabileceğini bildirdi.

MAZOT 3'TE 1, SİGARA, İÇKİ YARI FİYATINDAN UCUZA...

Öte yandan Bulgaristan'ın Kapitan Andreowe Sınır Kapısı'ndaki gümrüksüz akaryakıt istasyonunda satılan mazotun, Türkiye'deki fiyatın 3'te 1'i fiyatına verildiğini, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki free shoplardaki içki ve sigaralarında Türkiye'deki fiyatlarının yarısından dana ucuza satıldığını belirten yetkililer, günübirlikçi olarak adlandırılan kişilerin her gün sınır kapısından geçerek, Türkiye'ye getirdikleri mazot, içki, sigara, muz, şeker, et gibi ürünleri satarak, 80-100 milyon lira gelir sağladıklarına dikkat çektiler.
Akaryakıt kaçakçılığı sonucunda Edirne'deki bir çok akaryakıt istasyonunun satışlarında büyük düşüş yaşanmıştı.
Ayrıca Kapıkule'de geçtiğimiz ay yapılan operasyonlarda, kaçakçılık iddiasıyla 35 free shop sahibi ve çalışanı tutuklanmıştı. Bu operasyonu takiben kaçak akaryakıt satışı yapıldığı belirtilen akaryakıt istasyonu sahiplerine yönelik jandarma tarafından yapılan soruşturma kapsamında çok sayıda kişi tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Son olarak Kapıkule Sınır Kapısı'nda görev yapan gümrük ve polis memurlarına yönelik, teşekkül halinde rüşvet ve irtikap suçlamasıyla başlatılan operasyonda ise 62'si gümrük, 28'i polis memuru olmak üzere toplam 90 kişi gözaltına alınmış, 55 gümrük memuru ile 19 polis memuru çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, 7 gümrük memuru ile 9 polis memuru da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Operasyonu takiben Edirne Gümrükleri Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci, başmüdür yardımcıları Ruhi Beyazıt ve Mustafa Sepin Kapıkule'den alınarak, başka yerlerde görevlendirilmiş, kendilerinin de aralarında bulunduğu 12 gümrük müdürü hakkında savcılık tarafından ”İrtikaba sebebiyet” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!