Gümrüklerin vizyonu değişecek

Güncelleme Tarihi:

Gümrüklerin vizyonu değişecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 11:49

Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, gümrük sahasında para kullanımını önleyecek, rüşvetin önüne geçilmesini sağlayacak “E-Kart Projesi”nde sene sonuna kadar Ankara'da pilot uygulamaya geçileceğini bildirdi.

Şahin, gümrüklerde güvenlik, imaj ve zaman tasarrufuna yönelik bir dizi proje geliştirdiklerini kaydederek, projelerin tamamının 2-3 yıl içinde uygulamaya gireceğini belirtti.

Mehmet Şahin, gümrüklerde rüşvet olaylarını engellemek için, “E-Gümrük Projesi” kapsamında gerçekleştirilen “kartlı sistem” ile gümrük idarelerinde para akışının olmayacağını, giriş ve çıkışların şifreli olacağını, iş takipçiliğinin de önüne geçileceğini söyledi.

Bu sene içinde Ankara'da pilot uygulamaya geçilecek olan projenin Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Vakıflar Bankası olmak üzere 3 ayağı olduğunu anlatan Şahin, projenin altyapı çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Şahin, çalışmalar tamamlandığında, Vakıflar Bankasının gümrük idarelerinde post makinaları konuşlandıracağını ifade ederek, bankamatik kartı ya da kredi kartı gibi bir kart ile gümrük idarelerinde “gümrük vergisi, resmi, harcı, fonu veya herhangi bir amme alacağının” ödeneceğini var artık nakit para akışının ortadan kalkacağını söyledi.
Sistemle gümrüklere giriş çıkışların şifreli olacağını, kart olmadan kapıların açılmayacağını belirterek, şöyle devam etti:
“Gümrüklere girebilecek kişiler Gümrük Kanunu ile belirleniyor ve bunlar gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcıları. Ancak uygulamada, gümrüklerde iş takibi yapan ayakçı diye tabir edilen, yetki ve izni olmayan kişiler de çalışıyor. Bu kişiler, teknik mevzuata vakıf değiller ve para ile sorunları çözme yoluna gidiyorlar. Sistem, ayakçıların gümrüklere giriş çıkışını ortadan kaldıracak. Bu proje tüm Türkiye'de 2-3 yıl içinde uygulamaya konulacak.”

“BEYANNAME KAPATMA İŞLEMLERİ, İNTERNET ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

Şahin, gümrüklerde işlemleri gerçekleştiren, tahakkukları yapan, beyannameleri kapatanların muayane memurları olduğunu ve memur sayısının yetersiz olduğunu, bu durumun da gecikmelere yol açtığını kaydederek, bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi için muayene memurlarının beyanname kapatma işlemini internet üzerinden yapılabilmesi için elektronik bir proje gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Proje ile basitleştirilmiş usule izin verilen firmalara kolaylık, ekonomik ve zaman tasarrufu sağlamanın amaçlandığını anlatan Şahin, uygulama ile muayene memurlarının beyanname kapatma işlemlerini, antrepoya gitmeden internet üzerinden yapabileceğini söyledi.

VERİ İLETİŞİMİNDE UYDU PROJESİ

Şahin, TELEKOM hatlarının zaman zaman yetersiz kaldığını ve bu durumun gecikmelere neden olduğunu kaydederek,bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak adına TURKSAT ile ön görüşmelerin yapıldığını bildirdi.
TURKSAT üzerinden alınacak bir linkle, telekom hatlarını devreden çıkararak uydu üzerinden işlemlerin gerçekleştirileceğini ve dış ticaret erbabına zaman ve para maliyeti olarak dönen sıkıntıların ortadan kaldırılacağını anlatan Şahin, sistemin özellikle aksaklıkların bulunduğu bölgelerden başlayarak, Türkiye genelinde kullanılacağını ve 2 yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.
Şahin, uygulanmakta olan projelerde de revizyona gittiklerini ve elektronik sistemi yenileme çalışmaları yaptıklarını kaydederek, (GÜVAS) Gümrük Veri Ambar Sistemi'nin ve Gümrük Kapıları Güvenlik Sistemleri Projesi'nin (GÜMSİS)güncellendiğini anlattı.
Akaryakıt Antrepoları İzleme Projesi, Antrepo Takip Projesi'nin de uygulandığını, Kaçakçılık Bilgi Bankası'nda, taşrada yaşanan adli vakaların kaydının tutulduğunu anlatan Şahin, Ulusal Yargı Ağı Projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile protokol imzalandığını, önümüzdeki günlerde de Adalet Bakanlığı ile bir protokolün imzalanacağını söyledi.

TEŞVİK SİSTEMİ

Şahin, 1 Ağustos itibariyle “bölgesel laboratuvar uygulaması”na geçildiğini ve 6 ilde bölgesel labaratuvarların kurulduğunu kaydederek, bu projenin de zaman ve maliyeti düşürdüğünü söyledi.
Gümrük personeline yönelik “teşvik sistemi” kurduklarını ve bu kapsamda taşrada çalışan başarılı personele hem takdirname, hem de maaş ikramiyeleri verdiklerini ayrıca zaman zaman yurt dışına gönderdiklerini kaydeden Şahin, merkezdeki personele de takdirneme verildiğini anlattı.

“İKİ, ÜÇ SENE İÇİNDE GÜMRÜĞÜN VİZYONU ÇOK DEĞİŞECEK”

Şahin, sadece fiziki tedbirlerle sorunların çözülemeyeceğini kaydederek, ”tüm bu projeler uygulamaya girdiğinde, 2-3 sene içinde olacak bu ve 2-3 sene içinde gümrük vizyonu çok daha farklı olacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!