Gümrüklerde tayin depremi: Yüzlerce memur isyanda

Güncelleme Tarihi:

Gümrüklerde tayin depremi: Yüzlerce memur isyanda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2012 12:07

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Personel Dairesi Başkanlığı’nın daha önce iptal edilen tayin listesi 8 Eylül gecesi son hali ile açıklandı. Bir önceki listede ölen gümrük memuru, emekli memurun yeniden tayinleri yapılırken, son açıklanan liste de gümrük memurları arasında tepkiye yol açtı. Yüzlerce memur tayin listesinin şoku ile ilgili kurumları faks yağmuruna tuttu. Hurriyet.com.tr’ye konuşan memurlar, yapılan tayinler ile ilgili hiçbir tercih haklarının dikkate alınmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Gümrük camiası son bir aydan beri tayin depremi ile sarsılıyor. Geçtiğimiz Ağustos ayı sonunda açıklanan ilk listede yapılan bir dizi hatalı işlemden sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatı ile söz konusu liste yeniden ele alındı. Tayinler ile ilgili son liste 8 Eylül gecesi açıklandı. Özellikle okulların açılması ile birlikte yapılan tayinlerin, sorunu bir kat arttırdığına işaret ediliyor.

3 MİLYON LİRALIK MALİYET

Haklısızlığa uğradık diyen memurlardan biri görev süresi dolmadan Edirne İpsala’dan Gaziantep’e gönderildiğini, yaptığı çok sayıda itirazın dikkate alınmadığını söyledi. Yine, kısa bir süre önce büyük bir akaryakıt kaçakçılığı operasyonu yapan İzmir Kaçak İstihbarat’ta görevli bir çok memurun görev yerleri değiştirildi.Söz konusu tayinler için ödenen harcırah benzeri masraflar nedeni ile 1,5 milyon TL ile 3 milyon  TL arasında bir masrafın oluşacağı hesaplanıyor.

Haberin Devamı

'SAKINCALI İLAN EDİLDİM'

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka memur ise puanı yüksek olan 25 memurun 7 Temmuz’da Habur’dan Artvin Sarp Gümrüğü’ne tayin edildiğini bildirdi. Aynı kaynak “Devlete güvenerek tayinin öğrenen arkadaşlar okulların açılmasına az zaman kaldığı için gidecekleri yerlerden ev tuttular. Yerleri değişince Maddi ve manevi zarara uğradılar” dedi.

Bir başka gümrük memuru ise “Bende son anda gümrük yer değiştirme kurulunca sakıncalı ilan edilenlerdenim. Bir anda hakkımda rapor veya teklif düzenlenmiş. Burası hukuk devleti değil mi. Memurun haberi olmadan savunması alınmadan nasıl gizli rapor düzenlenip tayine kılıf aranır”  sözleri ile yaşadıklarını anlattı.

ÇİFTE KİRA ÖDEME SORUNU

Hazırlanan genelge için insafsızca yorumu yapan bir başka memur ise  “Karar tebellüğ ettikten sonra kanunen yapılacak bir şey kalmıyor.  Birde ilişik kesme için insafsızca bir genelge düzenlenmiş: hasta memura yatağında tebliğ edilecek. Böyle bişey hayatımda görmedim. Bu tayin temmuz- ağustos ayında yapılsa sesim çıkmazdı. Ama kirada oturuyorum. Okullar açıldığı ve kayıtlar çoktan yapıldığı için hem gittiğim yere tek gidip ailemden ayrılmak zorundayım ayrıca, hem ailemim kirasını hem de tayin edildiğim yerde kalabilmek için bir bekar evi kiralamak durumundayım” şeklinde bilgi verdi.

Haberin Devamı

İpsala’da görev yapan bir başka memur ise “Hiçbir talebim olmadığı halde beni de Fethiye’ye gönderdiler. Burada bir düzenimiz vardı. Okullar açılıyor. Böyle

 
HASTA ÇOCUĞUM İÇİN

Çocuğuna 2003 yılında otizm teşhisi konulan bir başka memur ise İstanbul’da olduklarını söyleyerek “Ben de eş durumundan ve sağlık durumundan İstanbul'da yerimde kalmak istedim.
Otistik çocuğun bakımının oldukça zor olması, maksimum ilgi istemesi, ayıca diğer velilerin baskısı ile çocuğu nerdeyse evde zincirlemeye bizi götüren süreç okul idarecilerinin baskısı sonucu hemşire olarak çalışan eşimde de çok ciddi psikolojik sorunlar yaratmaya başladı.

Daha önce Bandırma’da yaşanan sorunlar nedeniyle oradaki birkaç doktor arkadaşımızın ve internetten tanıştığımız otistik ailelerin tavsiyesi ile İstanbul İline tayin olmuştuk ve tedavinin devamı için de kalmak istiyoruz” bilgisini verdi.

Söz konusu memur çocuğunun durumu ile ilgili İstanbul’da kalmak için hemen herkese derdini anlattığını ancak soruna çözüm bulunmadığını söyledi. 

bir hukuksuzluk olur mu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

'FAZLALIK VAR DEDİLER AMA...'

Yine İpsala’dan Cilvegözü’ne gönderilen bir başka memur ise “Bizi buradan dört memur arkadaşı Doğu’ya gönderiyorlar. Gerekçe ise personeli fazlalığı. Ancak yine dört kişi Habur’dan buraya gönderilmiş. Madem ihtiyaç fazlası vardı o halde yeni isimlerin gönderilmemesi gerekiyordu” dedi.

PUANLAR GÖZÖNÜNE ALINMADI

Yapılan tayinlerde puanların dikkate alınmadığını belirten bir başka memur şu bilgiyi verdi: “  Aynı gümrükte çalışırken aynı unvana sahip kişilerden puanı 130 olan memur 4. bölge olan Rize’ye atanırken 104 puanlı memur 2. bölge olan Mersin’e tayin edilmiştir.
 Ben 32 puanla ilk tercihim olan İstanbul’a yerleşemezken, benle kuruma aynı zamanda başlayan ama üst bölgelerde çalıştığı için puanı henüz 12 olan bir arkadaşım ilk tercihi olan İstanbul’a atanmıştır.”

Haberin Devamı

İSTANBUL TERCİHİM DEĞİLDİ

Bir başka memur ise 3.5 yıldan bu yana Cilvegözü Sınır Kapısı’nda asil memur olarak çalıştığı bilgisi vererek şunları söyledi: İlk açıklanan tayinlerde Botaş Gümrük Müdürlüğü’ne çıkmıştı tayinim çok sevinmiştik. Gittik Osmaniye’den ev tuttuk. Taşınmaya hazırlanırken tayinler iptal oldu dediler. Sonra açıklandı İstanbul.... İstanbul kötü bir yer değil ama 10 tane tercihim olduğu halde hiçbiri gelmedi İstanbul geldi.  Bu konuda bence herkes mağdur oldu.

MORAL MOTİVASYON ETKİLENDİ

Gümrük camiasının tayinler nedeni ile ciddi sıkıntı içinde olduğunu söyleyen bir başka memur ise “Ağustosta yapılan tayinlerde resmen bir skandal yaşanmıştı. 500 den fazla personel talebi olmadığı halde tayin edilmiş, ayrıca ölen emekli olan ve kurumdan ayrılan personelinde ataması yapılmıştı.  Zaten Habur Sınır Kapısında zor şartlar altında çalışıyoruz. Bazen 12-12 bazen de 12-24 çalışma düzenine göre çalışan ve her türlü sıkıntıyı yaşayan
personele böyle bir uygulama ceza olarak algılanmakta, personelin moral ve motivasyonunu bozmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Dalmana Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nden görev yapan bir başka memur ise GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne atandığını belirtti.

dgokce@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!