Gümrükler düzelmedi, duran ticaret 2 milyar doları buldu

Güncelleme Tarihi:

Gümrükler düzelmedi, duran ticaret 2 milyar doları buldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 00:00

Gümrük Müsteşarlığı’ndaki Merkezi Bilgi İşlem Sistemi’nin veri tabanında oluşan arıza bazı gümrük kapılarında dün de devam etti.

Haberin Devamı

Günde 400 milyon dolarlık ihracat, 600 milyon dolarlık ithalatın gerçekleştiği dikkate alındığında arıza nedeniyle 2 gündür 2 milyar dolarlık dış ticaret aksamış oldu.
Arıza devam ediyor
Gümrük Müsteşarlığı bilgisayar sistemindeki arıza önceki akşam  giderilmesine rağmen, gümrüklerde işlemler aksamaya devam etti.  Arızanın aralıklarla devam etmesi nedeniyle gümrük kapılarında işlem yapılamadı. Kara yoluyla Türkiye’ye giriş-çıkış yapmak isteyenler kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Arıza nedeniyle ithalat ve ihracat işlemleri gecikmeli olarak yapıldı. Bu da günlük 1 milyar dolarlık ticaretin aksamasına neden oldu. Hatay’ın Cilvegözü ve Kilis’in Öncüpınar gümrük kapılarında, bilgisayar arızasının aralıklarla devam etmesi, araç kuyruğunun uzamasına yol açtı. Cilvegözü’nde her iki yönde geçiş yapmak için bekleyen araçların oluşturduğu kuyruk yer yer 30 kilometreyi buldu.
Belge yeterli olurdu
Cilvegözü’nde bekleyenlerden otobüs şoförü Ali Esmergil, Suudi Arabistan’a gitmek için yola çıktığını belirterek, “Eskiden sistemde arıza olduğunda belgeleri doldurarak çıkış yapıyorduk. Şimdi bunu yapmayıp, arızan giderilene kadar bizi bekletiyorlar. Kısa aralıklarla sistem açılıyor, yeterli olmuyor” dedi.

Haberin Devamı

Günlük ihracat  1 Şubat’ta kaldı

GÜMRÜK kapılarındaki bekleyiş ihracat rakamlarına da yansımaya başladı. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nin (İTKİB) internet sitesinden düzenli olarak yayınlanan günlük ihracat rakamları 1 Şubat tarihinden itibaren yenilenmedi. Uzmanlar bu bilgilerin gümrük kapılarında yaşanan sıkıntı nedeniyle güncellenmediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!