Gümrük duvarları tarım için yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Gümrük duvarları tarım için yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, 1998 Yılı İthalat Rejimi ile tarım ve hayvancılığı koruma altına aldı. Tarım ürünleri ithalatında gümrük vergileri yüzde 51.5'e, hayvancılıkta ise yüzde 200'e kadar yükseltildi. Sanayi ürünleri ithalatında ise ortalama koruma oranı üçüncü ülkeler için yüzde 5.6'dan yüzde 5.3'e indirildi.

1998 yılı İthalat Rejimi, 1 Ocak 1998'den geçerli olmak üzere, dünkü mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İşlenmiş tarım ürünleri ithalatında koruma oranı yüzde 30.3'den yüzde 29.7'ye indirilirken, tarım ürünlerinde yüzde 50.8'den yüzde 51.5'e çıkarıldı.

CANLI HAYVAN VE ET

Ayrıca canlı hayvan ve etlerde iç ve dış piyasa dengesinin tesisi amacıyla, gümrük vergileri, kasaplık canlı sığır, koyun ve keçide yüzde 70'den yüzde 115'e, besilik canlı sığırda yüzde 20'den 40'a, sığır, koyun ve keçi etinde yüzde 165'den 200'e yükseltildi. Boya, sabun, matbaa mürekkebi ve eczacılık ürünlerinin üretiminde hammadde olarak kullanılan ve yerli üretimi iç piyasa ihtiyacını karşılayamayan teknik veya sınai amaçlı ham keten yağındaki yüzde 23'lük gümrük vergisi de kaldırıldı.

DİABETİK ÜRÜNLER

Diabet hastaları için önemli bir gıda maddesi olan diabetik suni balın gümrük vergisi yüzde 73'den, diabetik reçellerin gümrük vergisi ise yüzde 64'ten yüzde 20'ye düşürüldü. V sayılı listede bulunan bazı makarna çeşitleri, pastacılık ürünleri ve bisküviler gibi işlenmiş tarım ürünlerinin ithalatında uygulan toplam koruma oranının tarım paylarına tekabül eden kısmı, 1-95 sayılı Ortaklık Konseyi (OK) kararında 1998 yılı için öngörülen seviyeye indirildi.

AB'ye uyum süreci işliyor

AB'nin üçüncü ülkelere yönelik uyguladığı Ortak Gümrük Tarifesi (OGT), 1998 yılı İthalat Rejimi'nde sanayi ürünleri için aynen yansıtıldı. İthalat Rejimi ile Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT) kapsamında olan blum, kütük ve levha blokları gibi ürünlerin üçüncü ülkeler gümrük vergilerinde yüzde 25 oranında indirim yapıldı. 2-95 sayılı Ortaklık Konseyi kararına göre, Türkiye tarafından hassas kabul edilen otomobil, deri, seramik gibi bazı sanayi ürünlerinde üçüncü ülkelere 5 yıllık dönem için uygulanan OGT üstü vergi hadlerinde, 1998 yılı için öngörülen yüzde 10'luk ikinci dilim indirim de gerçekleştirildi. Türkiye, hassas ürünlerde 2001'de OGT'ye uyum sağlayacak. Bu ürünlerde, gelecek yıl ve 2000 yılında yüzde 15'erlik indirim yapılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!