'Gümrük Birliği'nde zarar ettim' davasına AB vizesi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Gümrük Birliğinde zarar ettim davasına AB vizesi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2005 02:05

AB mahkemesi, Rulman üreten YEDAŞ firmasının Gümrük Birliği nedeniyle zarar ettiği iddiasını haklı buldu.

Haberin Devamı

Rulman üreten YEDAŞ firması, Gümrük Birliği nedeniyle zarar ettiği iddiasıyla AB aleyhine tazminat davası açtı. AB mahkemesi, AB’ye dava açan Türk firmasını haklı buldu.

Yedaş adlı firmanın Gümrük Birliği uygulamaları nedeniyle zarar ettiği iddiasıyla AB aleyhinde açtığı tazminat davası için AB Konseyi ve AB Komisyonu'nun aldığı 'dava görülemez' kararı, AB Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bozuldu.

AVRUPA Birliği 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, Gümrük Birliği (GB) uygulamalarının yol açtığı zarardan dolayı, bir Türk şirketinin AB aleyhine açtığı ilk tazminat davasında, Avrupa Konseyi ile Komisyonu'nun "bu dava görülemez" itirazını reddetti.

Üç yıl önce açılan bu davada aynı mahkeme, geçen yıl Konsey ile Komisyon'un "Türkiye AB'ye üye değil" gerekçesiyle bu davanın açılamayacağınına ilişkin itirazlarını reddetmişti.

Lüksemburg'taki mahkemede 19 Ocak 2005'de oybirliğiyle alınan bu son kararla, mahkemenin AB Komisyonu ile AB Konseyi'nin "dava görülemez" itirazını reddederek davaya devam kararı almasının, yalnızca bu davada değil AB-Türkiye ilişkisi açısından yeni bir dönüm noktası olduğu belirtiliyor.

YEDAŞ NE İSTİYOR:

Otomotiv yan sanayii ürünü olan rulman üretimi yapan Yedaş firmasının açtığı davada, firma Türkiye'nin GB'ye geçmesinin ardından gümrük vergilerinin sıfırlanması nedeniyle, ihracatta rekabet şansını yitirdiği ve büyük zarara uğradığını belirterek, AB'den 4.5 milyon euro tutarında tazminat talep ediyor. Dava dilekçesinde, Türkiye'nin GB'ne geçişle birlikte, gümrük, vergi, resim, harçlara ve gümrük fonlarından oluşan gelirlerinden vazgeçtiği belirtilerek, bu nedenle ortaya çıkan gelir açığının AB'den gelecek mali destekler ile kapatılamadığı kaydediliyor.

BU KARAR DEVRİM:

Davanın avukatı Selim Sarıibrahimoğlu, bu kararın "devrim niteliğinde" olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Bu karar, Türkiye'nin AB'nin ayrılmaz parçası olduğunun mahkeme kararıyla tescilidir. AB'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarına sahip çıkan kültürüne bütün sanayicilerin katılması ve destek vermesi gerekiyor." Sarıibrahimoğlu, 1990'da devletin rulman ithalatından, yüzde 75gümrük vergisi almasına karşın, GB'ye geçilince bu oranın sıfırlandığını hatırlattı. Sarıibrahimoğlu, devletin uğradığı bu gelir kaybının, AB kaynaklarıyla karşılanmış olması gerektiğini söyledi.

Kararı ilk derece mahkemesi verdi

AB
yargısı, iki dereceli yargı sistemine göre faaliyet gösteriyor. Sistem, ağırlıklı olarak şirket uyuşmazlıklarının görüldüğü ilk derece mahkemeleri ile Divan'dan oluşuyor. Ancak bu ayrım topluluğu kuran anlaşmalarda yer almıyor. Süreç içinde, Divan'ın iş yükünün çok artması nedeniyle kurulan ilk derece mahkemeleri numaralara göre çeşitli dairelere ayrılmış olarak faaliyet gösteriyor. İlk derece yargı yetkisine sahip bu dairelerin kararları da AB Adalet Divanı'nda temyiz edilebiliyor. YEDAŞ davası, bu ilk derece mahkemelerinden 5. Daire'de görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!