Gümrük Birliği ‘yetki’ bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Gümrük Birliği ‘yetki’ bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2016 19:46

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ile 21 yıldır devrede olan ve artık günün şartlarına yanıt vermeyen Gümrük Birliği’nin modernize edilmesi için teknik süreci başlattı.

Haberin Devamı

AB Komisyonu müzakerelere başlamak için AB Konseyi’nden ‘yetkilendirme’ talep etti. Gümrük Birliği’nin mevcut hali tüm sanayi ürünlerini kapsasa da önemli birçok sektöre yönelik bir yansıma söz konusu değil. Gelinen aşamada, Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilerek hizmetler, tarım ve kamu alımlarını da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gündemde. Resmi görüşmelere başlanmasını teklif eden AB Komisyonu, “Bu teklifle birlikte AB Komisyonu taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.

AB Komisyonu tarafından yapılan etki değerlendirmesinde, güncelleme sonrasında, ihracat alanında her iki taraf için de belirgin artış yaşanacağının ve refah alanında AB için 5 milyar Euro, Türkiye için ise 12 milyar Euro düzeyinde bir katkı sağlanacağının altı çiziliyor.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM ARANACAK

AB ile Türkiye arasında yürütülecek müzakerelerde bazı alanlarda iyileştirme yapılması da hedefleniyor. Bunların başında Türkiye’nin, AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları (STA) bağlamındaki konumu geliyor. Mevcut kurallar gereği Türkiye’nin, AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı her STA’yı ilgili ülkeyle imzalama yükümlülüğü var. AB’ye göre STA’ların eşzamanlı olarak devreye girmesi en iyi çözüm ancak Türkiye için AB’nin STA imzaladığı her ülkeyle benzer nitelikli anlaşmalar imzalaması mümkün olmuyor. Güncelleme sırasında bu konu da müzakerelerin önemli bir başlığı olacak. Anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik mekanizma ve Türkiye’nin AB müktesebatının ilgili bölümlerine uyumunun hızlandırılması da iyileştirme hedeflenen alanlar arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, yetkilendirme talebinde bulunarak konuyu önemli bir kavşağa taşısa da son kararı üye ülkelerden oluşan AB Konseyi verecek. AB Konseyi’nin, AB Komisyonu’nu yetkilendirmesi genelde 3-4 ay alıyor. AB Konseyi yetkilendirmeyi yapar yapmaz da AB ile Türkiye arasındaki resmi müzakereler başlayacak. AB yetkilileri net bir takvim vermekten kaçınsa da genelde müzakerelerin tamamlanması iki yılı bulabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!