Guardian'ın haberi piyasaları hareketlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Guardianın haberi piyasaları hareketlendirdi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 19, 2011 10:33

İngiliz The Guardian gazetesinde, Almanya ve Fransa'nın Avrupa'da zor durumda olan ülkelere kaynak sağlayan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) miktarını 2 trilyon euroya çıkaracağı haberi piyasalara alım getirdi.

Haberin Devamı

 

 

Konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama olmamasına ve Reuters'a konuÅŸan bir yetkilinin haberi yalanlamasına raÄŸmen euro, dolara karşı deÄŸer kazandı.   Â

 

Dün, 1.37 sınırına kadar gerileyen euro/dolar paritesi şu anda düne göre yaklaşık yüzde 0.8 yükselişle 1.3850 seviyelerden işlem görüyor.

 

Euro, pariteye bağlı olarak içeride de primli seyrediyor. Euro/TL paritesi düne göre yüzde 0.3'lik yükselişle 2.56'nın hemen altında bulunuyor.

 

Dolar ise dün Merkez Bankası'nın 5.5 yıl aradan sonra yaptığı doğrudan satış müdahalesi sonrasında bugün de 1.35 milyar dolarlık döviz satış ihalesi açmasıyla değer kaybına devam ediyor. Dolar, düne göre 0.5 kayıpla 1.84'lü seviyelerde bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Hisse senetleri piyasaları da haberden olumlu etkilenirken ABD borsaları yüzde 2'ye yakın değer kazandı. Asya borsalarının çoğu da günü artıda kapattı. Birinci seansa, önceki kapanışa göre 0.5 artışla 59,063 puan seviyesinden başlayan İMKB 100 Endeksi, ilk seansı 0.7 artışla 59,156 puandan kapattı.

 

Guardian haberi piyasalarda olumlu yansıma bulmasına rağmen Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha önce liderlerin borç krizine bir zirvede çözüm bulamayacağı uyarısında bulunmuştu.

 

Guardian, adını verdiği AB diplomatlarına dayanarak verdiği haberde, euro bölgesinin sorunlu ülkelere ve bankalara yardım için 440 milyar euroluk EFSF'nin tutarının beş kat artırılmasını kabul edeceğini iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!