‘Grev erteleme hak ihlalidir’

Güncelleme Tarihi:

‘Grev erteleme hak ihlalidir’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 01:04

ANAYASA Mahkemesi, Kristal-İş Sendikası’nın Şişecam’da aldığı grev kararının, Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesi kararını hak ihlali olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Mahkeme, grev ertelemenin demokratik toplumlarda gerekli olmadığı saptaması yaptı. AYM’nin verdiği kararla biten süreç, Kristal-İş Sendikası’nın 20 Haziran 2014’te grev kararı almasıyla başladı. Bakanlar Kurulu ise 27 Haziran 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla “Şişecam’da uygulanan grev, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine” karar verdi. Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da açılan dava reddedildi. Bunun üzerine konu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi, de yaptığı değerlendirmede sendikanın hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararın gerekçesi de dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinde, istihdam alanında kendi üyelerinin menfaatlerinin korunmasını amaçlayan örgütler olan sendikaların, örgütlenme özgürlüğünün önemli parçası olduğuna işaret edildi. Sendika hakkının hangi durumlarda sınırlanacağına Anayasa’da yer verildiği hatırlatılan gerekçede, “Bu özgürlüklere yönelik sınırlamanın da bir sınırının olması” gerektiği ifade edildi. Gerekçede, sendika hakkına meşru müdahalenin ancak Anayasa’nın 51. maddesinde belirtilen milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık, genel ahlak ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebebiyle yapılması gerektiği kaydedildi. Ertelenen grevin ise milli güvenliği ve genel sağlığı bozucu nitelikte olduğunun gerekçelendirilmesi gerektiği belirtilen gerekçede, “Bu nedenlerle grev erteleme kararının zorlayıcı bir toplumsal ihtiyaca dayandığının ortaya konmadığı ve demokratik toplumda gerekli olmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak Anayasanın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!