Gözler büyük uçak ihalesinde

Güncelleme Tarihi:

Gözler büyük uçak ihalesinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları'nın orta kapasite uçak ihalesini Boeing'in almasından sonra şimdi gözler uzun menzilli büyük uçak ihalesine döndü. Şirket, elinde bulunan 5 adet Airbus A340 uçağına ilave olarak almayı planladığı beş adet A340'dan vazgeçmiş, yerine A330 alacağını bir niyet mektubu ile bildirmişti. Tüm ihalelerin iptal edildiği dönemde, bu istekten de vazgeçilmişti.

Şimdi Türk Hava Yolları, uzun menzilli, geniş gövdeli uçak ihtiyacı için karar verecek. Uçak alım komisyonu toplanarak ne alınacağını belirleyecek. Ancak henüz ortada bir çalışma başlatılmamış olmasına rağmen, Amerika-Avrupa dengesinin sağlanması amacıyla büyük uçak için Airbus'tan alım yapılacağı ileri sürülüyor.

Türk Hava Yolları, dünyadaki ilk kullanıcıları arasında yer aldığı Airbus'ın 4 motorlu uzun menzilli A340 modeli uçaklarından beş adet daha alma eğiliminde. Bu uçağın 300 modelini kullanan şirket, piyasaya yeni çıkacak 600 modelini de tercih edebilir. Bu arada iki motorlu A330 uçaklarından da alınması yeniden gündeme gelecek. THY'nin, Boeing'den yaptığı alım ortalama 850 milyon doları buluyor. Airbus'tan da yaklaşık l milyar doları bulacak bir alım yapılacağı sızan haberler arasında. Başbakan Mesut Yılmaz ile Almanya Başbakanı Kohl arasındaki görüşme sırasında, Airbus Endüstri'den mutlaka uçak alınacağının söylendiği yolunda iddialar var. Flight İnternational Dergisi de THY'nin A 330-200 uçağını seçme ihtimalinin Boeing 777'ye oranla yüksek olduğunu belirtti.

Öte yandan THY halen kullandığı 11 adet A310-200 uçağını da zaman içinde elinden çıkaracak. Ancak aynı uçağın 300 modeli olan 3 uçağın, daha uzun süre filodaki yerini koruyacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!