Gösterge faiz Ocak 2012’den bu yana en yüksek seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Gösterge faiz Ocak 2012’den bu yana en yüksek seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2013 01:30

Türkiye ve diğer gelişen ülkeler için Fed kaynaklı sermaye çıkışı riski devam ederken gösterge tahvil faizi 19 aylık rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

En son Ocak 2012’de çift haneyi gören bono faizleri dün yüzde 10,16’ya çıktı. Faizler Mayıs 2013’te yüzde 4,79 ile tarihi düşük seviyesini görmüştü. Dün piyasaları dalgalandıran en büyük etken ABD’den geldi. ABD’de yeni konut satışları verisinin kötü çıkmasının ardından temmuz dayanaklı mal satışındaki artış da yüzde 7.3 ile beklentilerden daha kötü çıktı. Ancak bu durum parasal sıkılaştırma kararının gözden geçirilebileceğine ilişkin kısmi bir beklenti yaratınca ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,82’ten yüzde 2,79’a indi. Bu Türk piyasalarında az da olsa bir olumlu hava yarattı. Bu borsanın günü yüzde 1,24 artışla 68 bin 775 puandan kapatmasına itici güç olarak katkıda bulundu.

KURDA OYNAKLIK FAİZİ

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı “Gelişmekte olan diğer ülkelere göre Türkiye’de enflasyon ve kurda oynaklığın daha fazla olması nedeniyle global dalgalanmadan önceki olumlu tablo tersine döndü. Gelişmekte olan ülkeler grubunda son iki yıldır parasal genişlemede cesur davranan ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyoruz. Dolayısıyla, Merkez Bankası’nın kalıcı parasal sıkılaştırmada gelişmekte olan ülkeler arasında daha aktif davranan bankalardan olması durumunda finansal göstergelerdeki oynaklığın azalma eğilimine girebilir” dedi.Geçen haftaya damgasını vuran dolar 2 TL seviyesine dün yine yaklaştı. Gün içinde 1.9999 TL ile ulaşan dolar Merkez Bankası’nın 350 milyon dolarlık müdahalesiyle 1.9925 TL’ye geriledi.

Haberin Devamı

Altın rüzgârı kendine çevirdi

Piyasalarda Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programını yavaşlatma zamanlaması merakla beklenirken altın yükselişini sürdürüyor. Dün uluslararası piyasalarda kısa bir süre de olsa altının onsu 1407 dolardan işlem gördü. En son 6 Haziran’da 1400 doların üstünden işlem gören altın Fed’in tahvil alım programını yavaşlatacağı sinyallerinin güçlenmesiyle 1179 dolara kadar düşmüş daha sonra artan fiziki altın talebi ile tekrar bir yükseliş yakalamıştı. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan’a göre altındaki hareketin sebebi reel faizlerin düşüşü oldu. Manukyan “Şayet 1420 dolar seviyesini net bir şekilde aşarsak sene sonuna doğru daha
yüksek seviyeler görülecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!