Google’ı bile geçti

Güncelleme Tarihi:

Google’ı bile geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2019 08:30

TÜRKİYE’nin teknoloji ihracatını daha fazla arttırması gerektiği her fırsatta dile getiriliyor.

Haberin Devamı

Söz konusu bu teknoloji ihracatının en önemli alanlarından biri oyun sektörü. Okey, tavla ve kart gibi oyunlarındaki başarısıyla övünen Türkiye, artık ihraç ettiği oyunlarla da başarıya ulaşmaya başladı. Paylaşılan rakamlara göre Türkiye’deki oyun geliştiricileri 2016-2018 arasında 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdiler. Bu ihracatta en büyük paylardan birine sahip olan şirketlerden biri Peak. Sadece kart ve okey oyunlarını 100 milyon dolara Zynga’ya satan Peak, oyunlarından elde ettiği gelirlerle de dünya sıralamasında hızla yükselmeye devam ediyor.

TÜRKİYE’DEN TEK

Küresel mobil uygulama pazarına yönelik dünyanın en saygın araştırma ve raporlarını hazırlayan platformlarının başında App Annie var. Şirketin hazırladığı dünyanın en çok gelir elde eden uygulama geliştiricileri listesinde geçen yıl 37 olan Peak, 2018 listesinde 9 sıra yükselerek 26’ıncı sıraya çıktı. Türkiye’den tek uygulama geliştirici şirketin girdiği bu listenin en çok dikkat çeken yanı ise Peak’in, Google’ı ve Çinli teknoloji devi ‘Baidu’yu bile geride bırakması oldu. Buna ek olarak listenin öne çıkan diğer bir yanı, Avrupa’dan sadece üç şirketin ilk 52’ye girebilmesi. Listede ABD’den 16, Japonya’dan 15, Çin’den 11, Güney Kore’den 6 şirket bulunuyor. Finlandiya, İrlanda ve Avustralya ise Türkiye ile birlikte birer şirketle listede yer alıyor. İngiltere ve Fransa gibi girişimcilik ekosisteminin öne çıktığı ülkelerin listede yer almadığını da paylaşalım.

Haberin Devamı

Google’ı bile geçti

HAYAL KURANLAR KATILIYOR

Peak’in elde ettiği bu başarıyı konuşmak için Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü ile bir araya geldik. Türkiye’den dünyaya damga vuracak teknolojiler geliştirmek için büyük hayaller kurmak gerektiğini belirten İnönü, “Bunun bir anda olması mümkün değil. 5 yılda mı olur, 10 yılda mı olur bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey denemezsek olmayacağı. Bizim çıkış noktamız da tam olarak bu. Türkiye’nin her yerinden büyük hayal kurmak isteyenler var. Bu iyi insanların çalışabileceği bir parçası olabileceği yerlerin sayısı çok az. Peak olarak içi kaynayan, yerinde duramayan insanların enerjilerini yansıtabilecekleri bir şirket olmak istiyoruz. Bu büyük hayal için öncelikli olarak oyun sektörünü seçtik. Saklambaç Brezilya’da da Japonya’da da oynanıyor” dedi.

Haberin Devamı

'Oyun oynamak global bir konu, buradan yola çıkarak hep bir ilerleme kaydettik' diyen İnönü sözlerine şöyle devam etti, "Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da App Annie listesindeki Türkiye merkezli tek şirket Peak oldu. Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerden hiçbir şirketin yer alamadığı bir listede, üst sıralarda bulunmak Peak adına gurur verici. Bugün oyunlarımızla dünya çapında yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşıyoruz. Bununla birlikte teknolojinin farklı alanlarında ürünler geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz mobil oyunda dünyanın bir numarası olmak ve yeni ürünlerimizle birlikte dünya devleri arasında Türkiye’yi başarıyla temsil etmeyi sürdürmek.”

Haberin Devamı

Google’ı bile geçti

ŞİMDİ SIRA YAPAY ZEKÂDA

PEAK’in yola oyun geliştiren bir teknoloji şirketi olarak çıktığını ve bu çatının altına yeni ürünler ekleyeceklerini anlatan İnönü, şunları anlattı: “Şu anda çalışmalarına başladığımız iki alan var. Bunlardan biri yapay zekâ. Özellikle kişiselleştirilmiş içerik konusunda yapay zekâ teknolojilerine odaklanıyoruz. Diğer ise doğal dil işleme. Bu konuda da ilk ekiplerimizi kurduk ve çalışmalarımıza başladık.”

50 BİN KİŞİ BAŞVURDU

TÜRKİYE’de en çok istihdam sağlayan şirket olma amacıyla yola çıktıklarını belirten İnönü, “Yaklaşık 2 ay önce bir istihdam çağrısında bulunduk. Türkiye’nin yeteneklerini Peak’e davet ettik. Bu çağrımıza katılım beklentilerimizin üzerine çıktı. Şu ana kadar yaklaşık 50 bin iş başvurusunda bulunuldu. Her geçen gün bu rakam artıyor” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!